2024.07.21 | Vasárnap
Dániel, Daniella napja

Unokázás helyett munka várhat a magyar nagymamákra
2020.03.09
Nyugdíj
16229
.
Nagymama szerepre vágyik a magyar nők 59 százaléka nyugdíjas korában az OTP Nyugdíjpénztár kutatása alapján. Akorkedvezményes nyugdíjnak köszönhetően sokan akár már a hatvanas éveik elejétől is pihenhetnének, azonbana terveikkel szemben sok magyar nőre inkább munka várhat időskorban.A férfiakénál rövidebb szolgálati idő és alacsonyabb átlagkereset szűkös nyugdíjaséveket jósol ugyanis a nők számára. Az OTP Nyugdíjpénztár nőnap alkalmábóla nők nyugdíj kilátásait veszi górcső alá.

Nagy ára lehet a korai nyugdíjnak

Legszívesebben az unokák társaságában töltenék időskori éveik nagy részét a magyar nőkaz OTP Nyugdíjpénztár 2019-es Pulzus kutatása alapján. Új felfedezéseket és hobbikat csupán a női kitöltők 27 százaléka kíván magának idős éveire, a válaszadók majdnem fele pedigleginkább pihenni szeretne a munkával és gyerekneveléssel töltött évtizedek után. A magyar nők még néhány évvel meg is növelhetik a nyugdíjas időszakot terveik megvalósításához, hiszen Magyarországon a nők kedvezményesen mehetnek öregségi nyugdíjba 40 év szolgálati idő után, amennyiben a 40-ből legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idejük van.

Sokak számára azonban csak álom maradhat a „főállású nagymamaság” vagy a jól megérdemelt pihenés. Az elöregedő népesség és a stagnáló nyugdíjminimum (az öregségi nyugdíj legkisebb összege 2008 óta 28.500 forint) egy olyan jövőt vetítenek elő, amelyben a megélhetésért való küzdelem tölti ki a mindennapokat, az unokák, a hobbik és az utazások helyett. Emellett más nehézségekkel is szembe kell nézniüka nőknek Magyarországon a nyugdíj tekintetében. A szolgálati idő és a havi átlagkereset alapján állapítják meg az öregségi nyugdíj összegét, azonban mindkét mutató értéke alacsonyabb a nőknél, mint a férfiaknál, így ez a különbség a nyugdíj összegében is megjelenik. A KSH 2019-es adatai szerint a nők és a férfiak átlagkeresete közötti különbség meghaladta a 65 ezer forintosértéket, az öregségi nyugdíj tekintetében pedig ez a különbség 18 ezer forint volt. Sok nőnek így ahelyett, hogy kiélvezné a kedvezménnyel járó nyugdíjas éveket, még dolgoznia kellhet a 60-as éveiben is ahhoz, hogy megfelelő anyagi körülményeket teremtsen. Ennek ellenére az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült 2019-es Pulzus kutatás női kitöltőinek 68 százaléka egyáltalán nem tesz félre időskori éveire.

A gyereknevelés, karrierépítés és a háztartás vezetésesokszor egyszerre képezik a XXI. századi nő mindennapjainak részét, így a nyugdíjaskor végre a jól megérdemeltpihenésidőszakát kellene, hogy jelentse a nők számára is. Habár a nőinyugdíjkedvezménnyel sokan előbb kezdhetik meg a nyugdíjas éveket, sajnos ez mégsemfeltétlenül jelenti azt, hogy korábban maguk mögött hagyhatjáka munkás mindennapokat.Az elöregedő társadalom, a fizetésbeli különbségek, és a gyerekekkel otthon töltött idő mind gátat jelenthetnek az anyagi gondoktól mentes nyugdíjaskor megteremtéséhez”–mondta el Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője. – „Az időben megkezdett nyugdíjcélú megtakarítással azonban biztosítható, hogy ez az időszak valóban arról szóljon, amitszeretnének, legyen szó unokákkal töltött időről vagy a dédelgetett álmok megvalósításáról.Örömmel látjuk, hogy az OTP Nyugdíjpénztár új belépői között a nemek arányakiegyenlített:az öngondoskodók 51 százaléka nő volt 2019-ben” – tette hozzá. 


Európai kitekintés: eltérő nyugdíjkorhatár, ugyanaz a nehézség

Európai viszonylatban a 2019-es Pensionat a Glance kiadvány adatai szerint az OECD országokban átlagosan 63,5 évesen mennek nyugdíjba a nők és 64,2 évesen hagyhatják maguk mögött a munkával töltött éveket a férfiak. Magyarországon ez a szám 1,5 évvel alacsonyabb, a nők átlagosan 61 évesen mennek nyugdíjba a 64 éves nyugdíjkorhatárral szemben a KSH adatai alapján. Van olyan ország is, ahol ennél korábban, már akár 48 évesen is élhetnek a lehetőséggel, míg például Izlandon 67 éves koruk előtt csak álmodozhatnak a nők munkamentes évekről. Összességében a társadalmi tendenciák tükrében,az alacsony nyugdíjkorhatár és a nyugdíjkedvezmények ellenére úgy látszik, a nők Európa-szerte leginkább magukra számíthatnak, ha munka helyett pihenéssel és unokázással töltenék 60-as éveiket.


Forrás: OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült Pulzus kutatás 2019.
Forrás: OTP.hu, Café PR