2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Autókkal, híradástechnikával üzleteltünk az év első öt hónapjában
2013.08.02
Egyéb hírek
143
Nőtt a külkereskedelmi forgalom, de még nem eléggé, a hiány is nagyobb, mint tavaly január és június között. A legtöbb üzletet az uniós tagállamokkal bonyolítottuk, a külkereskedelem háromnegyede köthető az Európai Unióhoz. A külkereskedelem hiánya nőtt tavalyhoz képest.

Az év első öt hónapjában a külkereskedelmi forgalom volumene megközelítően 2,5%-kal bő­vült. Növekedett a feldolgozott termékek, a gépek és szállító­esz­közök keres­ke­del­mé­nek, valamint az energiahordozók behozatalának volumene. 2013 első öt hónapjában a kivitel volumene 2,4, a behozatalé 2,5%-kal haladta meg az előző év azonos időszaki szintjét. A kivitel értéke 9973 milliárd forint, a be­ho­zatalé 9047 mil­li­árd forint volt.




A gépek és szállítóeszközök export- és importvolumene – azonos mértékben – 2,4%-kal bővült 2012. ja­nu­ár–májushoz képest. A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene megkö­ze­lí­tette, az importé meghaladta az egy évvel ezelőtti szintet. Továbbra is számottevő bővülés jellemezte a közúti jármű és – az autóipari beszállításoknak köszönhetően – a villamos gép, készülék és műszer kivitelét. Ezzel szemben az energiafejlesztő gép és berendezés kereskedelme nem érte el az egy évvel ezelőtti szintet, bár az utóbbi két hónapban volumennövekedést regisztráltunk.



A feldolgozott termékek exportvolumene 6,1, az importé 4,2%-kal haladta meg a 2012. január–májusi időszak szintjét. Az árufőcsoport kereskedelmében legnagyobb részarányú gyógyszer és gyógysze­részeti termék kivitele átlag körüli mértékben növekedett, ugyanakkor behozatala tizedével maradt el a bázisszinttől. Az új vegyipari beruházások következtében dinamikusan bővült a műanyag-alapanyag, valamint a kisebb részarányú illóolaj, illat- és tisztítószerek mindkét irányú forgalma. A szerves vegyi termék kivitelének, valamint vas és acél, továbbá az egyéb fémtermék behozatalának volumene jelentősen nőtt.



Az energiahordozók behozatalának volumene 3,1%-kal haladta meg az előző év első öt hó­nap­jának szintjét. A kőolaj és kőolajtermék májusi behozatalában – a forintárak csökkenése mellett – jelentős növekményt mértünk, így az időszak egészére importvolumene csaknem tizedével bővült. A természetes és mesterséges gáz beho­zata­lának volu­mene továbbra sem érte el a bázisszintet.



Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,7, az importé 4,8%-kal csökkent 2012 első öt hónapjához képest. Az árufőcsoport kivitelének negyedét képviselő ga­bona és gabonakészítmény exportvolumene harmadával csökkent: a kukoricakiszállítások nagymértékű visszaesését a búzaexport növekménye nem tudta ellensúlyozni. Ugyanakkor számottevő növekedés jellemezte az állati takarmány és az élő állat kivitelét, valamint a tejtermék és tojás, továbbá a zöldségféle és gyümölcs mindkét irányú kereskedelmének volumenét.



Uniós tagállamokkal üzleteltünk



2013 első öt hónapjában az export 76, az import 70%-át bonyolítottuk le az EU tagállamaival; a kivitel volumene 2,1, a behozatalé pedig 0,4%-kal volt több, mint az előző év azonos időszakában. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 155 milliárd forinttal 1314 milliárd forintra nőtt.



Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 3,5, az importé 7,6%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya 389 milliárd forint volt, 68 milliárd forinttal több, mint 2012. január–májusban.





privatbankar.hu