2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Olajipari nagyágyú a MOL-nál - Új szintre emelnék a vállalatot
2013.07.31
Egyéb hírek
146
Igazi olajipari nagyágyú csatlakozott hetekkel ezelőtt a MOL-hoz Alexander Dodds személyében, aki a kiemelten fontos kutatás-termelési területet irányítja a társaságnál. A szakértő a Portfolio.hu-nak adott exkluzív interjújában elmondta, kedvező véleménnyel van a MOL jelenlegi upstream-portfóliójáról, mely lehetőséget teremthet arra, hogy a kitermelés a jövőben számottevően növekedhessen. Külön hangsúlyozta Kurdisztánt, ahol meglátása szerint már mostanra meghatározó pozíciót sikerült kiépítenie a vállalatnak. Magyarországon a szakértő szerint ahhoz, hogy fordulat következzen be, szükség van új koncessziókra. A MOL-INA ügy kapcsán annak esélyét, hogy a hazai olajtársaság elveszíti az irányítási jogokat az INA felett, nem kívánta megítélni, azt azonban kiemelte, meglátása szerint a MOL cselekedeteivel demonstrálja, hogy mint partner, a legjobb választás Horvátország és az INA számára.

Portfolio.hu: Új kutatás-termelési igazgatót ismerhetnek meg az Ön személyében a befektetők. Milyen ambíciókkal érkezett Budapestre?



Olajipari nagyágyú a MOL-nál - Új szintre emelnék a vállalatotAlexander Dodds: Jó kérdés. Több mint harminc éve dolgozom az olajiparban, legutóbb a TNK-BP-nél voltam vezető beosztásban, de 2012. óta valahogy nem volt tiszta előttem, hogy pontosan merre tovább. Azoknál a vállalatoknál, ahol korábban megfordultam, nem láttam igazán azt a lehetőséget, ami megfelelt volna a pályafutásom további alakulása kapcsán megfogalmazott elvárásaimnak. Mindenképpen olyan vállalatnál akartam folytatni, amely megfelelően ambiciózus és olyan stratégiával rendelkezik, mely számomra releváns alapul véve a szakmai tapasztalatomat a kutatás-termelés területén. Amit a MOL ajánlott nekem, az egy olyan lehetőség volt, hogy csatlakozhatok egy komoly tervekkel, ambíciókkal rendelkező vállalathoz, mely növekedését nemzetközi szinten igyekszik kiterjeszteni.



P.: Mint komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakember, hogyan látja most a kitermelési fókuszú olajcégek helyzetét a világban? Milyen főbb kihívásokkal szembesülnek?



A.D.: Egy cégnek, mely sikeres akar lenni az olaj és gázkitermelésben, három fontos dolgot kell szem előtt tartania: szakképzett munkaerőre van szükség, akiket képes is megtartani, hozzá kell, hogy férjen a szükséges erőforrásokhoz (szénhidrogén, anyagi források) és komoly ambíciókkal kell rendelkeznie. Összességében azonban úgy vélem a siker kulcsa az a képesség, ami a túlélést biztosítja extrém körülmények között. Egy ember sincs a földön, aki meg tudja mondani, hogy hol lesz az olaj árfolyama holnap, nem hogy 2-3 év múlva. Erre a rövid kérdésre tehát összefoglalva a válaszom az, a siker záloga, hogy a vállalat képes legyen átvészelni az olajárak volatilis mozgását, és megfelelő szakemberekkel rendelkezzen.



P.: A nagy befektetési bankházak között többen úgy látják, hogy Európában az integrált olajipari vállalatok rugalmasságot célzó stratégiai átalakulása lassú és meglehetősen költséges folyamat. Igaz ez a MOL-ra is? Hol tart most a társaság és hová szeretne eljutni, mondjuk 5 év múlva?




A.D.: Arról nem tudok nyilatkozni, hogy ezek a nagyon tehetséges szakemberek, akik a befektetési bankokban ülnek, honnan tudják pontosan, hogyan is zajlik egy ilyen átalakulás az olajiparban. Amiről viszont tudok beszélni, az az iparág egyik legnagyobb siker sztorija, az Exxon és a Mobil cégek egyesítése, az itt szerzett tapasztalatok borzasztóan hasznosak voltak. Egy olajipari vállalat átalakulása, átszervezése egy nagyon érdekes terület, ezt a gyakorlatban sokféleképpen lehet véghezvinni. Lehet beszélni az üzleti folyamatok átszervezéséről, a vállalati kultúra megváltoztatásáról, hatékonyságnövelésről, stb. Amiért a MOL-hoz csatlakoztam, az annak elősegítése, hogy a vállalat úgymond a következő szintre lépjen, ez pedig fontos átalakulásokat igényel. Ez a folyamat időt vesz igénybe, úgy gondolom, egyelőre még korai lenne bármit is mondani arról, hogy az átalakulás mikorra fejeződhet be. Úgy vélem a MOL-nál a nemzetközi szinten való előrelépéshez a feltételek adottak, ami most számunkra lényeges, az a megfelelő stratégiai döntések meghozatala.



P.: Összességében milyennek látja a MOL jelenlegi upstream portfólióját? Megfelelően pozícionált a vállalat ahhoz, hogy a kitermelése a jövőben számottevően növekedhessen?



A.D.: Úgy gondolom, hogy igen. Ott vagyunk Kurdisztánban, ami nagyon ígéretes projekt, Pakisztán is szép reményekkel kecsegtet, meg kell emellett említeni Kazahsztánt, ahol a gázkondenzátum-felfedezést követően folynak az értékbecslések. Jelentős potenciál rejlik továbbá Oroszországban is. Az említett példák véleményem szerint egyértelműen alátámasztják, hogy a MOL képes nemzetközi szinten is eredményeket felmutatni és a Magyarországon és Horvátországban megszerzett tapasztalataira támaszkodva építkezni.



P.: Esett már szó Kurdisztánról, mely egyértelműen a nagy sztori most a MOL-nál. Ön dolgozott már a Közel-Keleten, hogy látja, mennyire kockázatos ez a régió? Teljesülhetnek a MOL által megfogalmazott, a potenciális kitermelés növekedésre vonatkozó várakozások?



A.D.: Azok a területek, ahol a MOL jelen van, geológiai szempontból igen komplexek, a szénhidrogén készletek összetétele is sok kihívás elé állítja a szakértőket. Mindemellett úgy vélem az itteni területek jelentős potenciált hordoznak a MOL számára. A jelenlegi szakaszban elég korai még arra spekulálni, hogy a kutatások mennyire lesznek sikeresek, vagy sem.




P.: Lát egyébként reális esélyt arra, hogy Bagdad és a Kurdisztáni Regionális Kormány közti konfliktusok rövid időn belül rendeződnek?



A.D.: Reméljük, hogy minden lényeges kérdés belátható időn belül tisztázódik, ez nem csak az olajtársaságok, hanem a régió érdeke is. Annyit azonban megemlítenék még, hogy azoknak a vállalatoknak, melyek politikailag instabil környezetben tevékenykednek, ezzel a kockázattal folyamatosan tisztában kell lenniük, tevékenységüket a helyi kormánnyal és hatóságokkal együttműködve kell folytatniuk, segítve a kitűzött központi célok teljesülését. Ez a stratégia sikerre vezető lehet.



P.: A MOL az első olajcégek között volt, akik megjelentek Kurdisztánban. Hogy látja, sikerült már most komoly pozíciót kiépítenie a vállalatnak?



A.D.: Igen, a MOL már most is meghatározó mértékben van jelen ezen az attraktívnak mondható területen, elég csak az Akri-Bijeel blokkban lévő 80 százalék körüli, valamint a Shaikan blokkban lévő mintegy 20 százalékos, továbbá a Khor Mor és Chemchemal területeken lévő 10-10 százalékos részesedésre gondolni. A MOL kurdisztáni stratégiája már eddig is sikeresnek mondható.




P.: A legfrissebb hírek szerint az olajipari óriás ExxonMobil is aktívan érdeklődik Kurdisztán iránt. Ezt Ön pozitív üzenetként értékeli?



A.D.: Azt nem tudom, hogy a MOL-nak pozitív üzenet-e? Ez egy üzenet az iparágnak, magának az országnak. Az ExxonMobil az egyik legsikeresebb vállalat az olajiparban, kiváló technológiai háttérrel, így az, hogy a vállalat belép erre a területre, az Kurdisztánnak mindenképpen jó.



P.: Mennyit ruházott be eddig összességében a MOL Kurdisztánban? Mekkora beruházási igény merül még fel a jövőben, hogy a társaság elérje a korábban jelzett napi 50-60 ezer hordós csúcs kitermelést?



A.D.: Tavaly nagyságrendileg 150 millió dollárt költöttünk Irak kurdisztáni régiójában, előtte mintegy 60 milliót. Amire nekem a MOL-nál elsősorban figyelni kell, az az, hogy a vállalat tervei szerint évente 1-1,1 milliárd dollárt kíván az upstream terület fejlesztésére fordítani. Az én feladatom, hogy a pénzt a megfelelő helyen költse el a cég, ami a megfelelő potenciális hozamot biztosítja.



P.: A MOL-nál a korábbi években jelentős kitermelési területnek számított Szíria, az itteni bevételek kiesése pedig láthatóan érzékenyen érintette a MOL-t. Hogy látja, mikor érkezhet legkorábban bevétel Szíriából?



A.D.: Nem tudom. A szíriai helyzet igen kemény, és egyúttal nagyon összetett. Az INA fenntartja szíriai érdekeltségét, és a "force major" nem jelenti a projekt befejezését.



P.: A MOL tudomásunk szerint jelenleg nem tart fenn képviseletet Szíriában. Van információjuk arról, hogy milyen állapotban vannak az itteni mezők és a létesítmények?



A.D.: Mivel a MOL-csoport nincs jelen, ezért erről nincsenek hivatalos információim, azonban úgy hallottuk, hogy üzemelnek a létesítmények.





portfolio.hu