2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Lélegzetvételhez juthat a magyar börze
2013.07.30
Egyéb hírek
144
Az amerikai börzék eséssel zárták a hétfői kereskedést azt követően, hogy a vártnál gyengébb lakáspiaci adatot tettek közzé tegnap. Annak ellenére, hogy a tengerentúli befektetők elbizonytalanodtak az ázsiai régió vezető indexei erősödéssel zárták a keddi kereskedést, amiben nagy szerepe volt a jen gyengülésének, valamint a vártnál kedvezőbb japán munkaerőpiaci adatnak is. A nyugat-európai határidős indexek is erősödést vetítenek előre azt követően, hogy több vezető európai bank is közzétette negyedéves eredményeit. A fentiek hatására a magyar tőzsdén is erősödésre lehet számítani a keddi nyitást követően, ami jótékonyan hathat a tegnap nagy esést elszenvedett OTP papírjaira is.

Az OTP állhat ma is a befektetők fókuszában



Pesszimista nyitásra számít a hazai piacon Vetter Péter, a Solar Capital üzletkötője. Az ázsiai börzék emelkedése és a vezető nyugat-európai határidős indexek erősödése ellenére a magyar tőzsde tovább gyengülhet kedden, a BUX 0,5-1 százalékos mínuszban nyithat.




A hazai nagypapírok közül az OTP állhat a fókuszban azt követően, hogy a cég árfolyama tegnap több mint 4 százalékot zuhant. A bankpapír árfolyama ma újabb 1 százalékos csökkenéssel kezdhet a nyitást követően. A Magyar Telekom részvényeivel a 309 forintos szint közelében, míg a MOL papírjaival a 16 200 és a 16 400 forintos sávban kereskedhetnek a nap első szakaszában.







Esett Amerika




Részben egy tegnap megjelent gyenge amerikai makroadat miatt vették lefelé az irányt hétfőn a vezető amerikai részvényindexek. A fontosabb benchmarkok közel fél százalékos mínuszban is jártak, a kereskedést végül a Dow Jones és a Nasdaq több mint 0,2 százalékos, míg az S&P 500 közel 0,4 százalékos eséssel zárta. A tegnapi gyengülés ellenére az amerikai határidős indexek kivétel nélkül emelkedést vetítenek előre, a legnagyobb erősödés a Nasdaq piacán várható, melynek határidős indexének az értéke 0,2 százalékot emelkedett.







Erősödött Ázsia




Az ázsiai régió vezető indexei a japán piacok vezetésével erősödtek kedden. A Nikkei 225 és a TOPIX több mint 1,6 százalékot erősödött, amiben nagy szerepet játszhatott a jen gyengülése a dollárral szemben, ami jótékonyan hatott az export-kapcsolt szektorok részvényeire. A befektetők kedvét az sem rontotta el, hogy vegyes makrogazdasági adatokat tettek közzé Japánban, az ország ipari termelése a vártnál nagyobb mértékben esett, míg a munkanélküliségi ráta csökkent. A kínai börzék is jól teljesítettek, a Shanghai Composite 1,3 százalékot, míg a Hang Seng CE 0,6 százalékot erősödött kedden.









Jól indulhat a nap Európában




A vezető nyugat-európai indexek kivétel nélkül erősödtek a hétfői kereskedés első szakaszában, ami elsősorban a vállalati hírekre adott kedvező befektetői reakciókkal volt magyarázható. A nap első felében megszerzett előnyeiket egészen a zárásig őrizték a piacok annak ellenére, hogy Amerikában a vártnál kedvezőtlenebb lakáspiaci adat került publikálásra. A kereskedést végül a DAX 0,2 százalékos, míg a CAC 40 és az FTSE 100 közel 0,1 százalékos erősödéssel zárta. A tegnapi emelkedés tovább folytatódhat kedden a vezető nyugat-európai határidős indexek pillanatnyi állása alapján, a DAX határidős indexének az értéke 0,3 százalékot erősödött.









Egy fontos makroadat érkezik kedden




A kereskedés második felében teszik közzé az amerikai S&P Case-Shiller lakásárindex értékét, ezen kívül a befektetők fókuszában a vállalati hírek és gyorsjelentések állhatnak majd.













portfolio.hu