2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Lassan lábal ki a magyar gazdaság
2013.07.25
Egyéb hírek
142
Nem kapott érdemi impulzust a magyar gazdaság júliusban. Az év hetedik hónapjában éves alapon 0,17 százalékkal növekedett a Világgazdaság mutatószáma, ugyanakkor júniushoz viszonyítva 0,1 százalékos visszaesésről tanúskodik a Gyorsulási Irányadó (GYIA). A részindexek többsége lefelé húzta a mutatót

Lassan vesz lendületet a magyar gazdaság a Világgazdaság mutatószáma alapján. A Gyorsulási Irányadó (GYIA) júliusban 0,17 százalékos növekedést mutat, ami visszafogott ütemű kilábalásra utal. A havi index 0,1 százalékos visszaesésről tanúskodik, ez a mutató már két hónapja csökken. A GYIA havi alapon tavaly decembertől hat hónapon keresztül folyamatosan emelkedett. A tíz részindex közül hat negatívan befolyásolta a mutatószámot, három kedvező hatást gyakorolt, egy pedig stagnált.




Az öt pénzügyi részindex közül három húzta lefelé a GYIA-t. A reálkamat növekedése, a Budapesti Értéktőzsde vezető indexének (BUX) reálértéken számított esése, valamint a rövid és hosszú lejáratú kötvények közötti kamatkülönbség emelkedése negatív hatást gyakorolt a mutatóra. Az öt részindex közül egyedül a pénzkínálat reálértéken számított emelkedése gyakorolt pozitív hatást; az Ifo-index nem változott.

A reálgazdaság felől sem érkeztek kedvezőbb adatok júliusban. Az öt részindex közül mindössze kettő növelte, míg három csökkentette a GYIA-t. A reálkeresetek emelkedtek, és az ipari termelés volumenindexe is jelentősen növekedett, ami nagyban segítette az indexet. A fogyasztási hitelek állománya ugyanakkor visszaesett, a munkakeresés átlagos időtartama 17,5 hónapra növekedett, és kedvezőtlen hatást gyakorolt a GYIA-ra az ipari rendelésállomány csökkenése is.



Az index alapján úgy tűnik, hogy egyelőre visszafogottak lehetnek a növekedési várakozások az idei év egészére. Az év második felében kissé segítheti a kilábalást a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, és egyes ágazatoknak lendületet adhat az Európai Uniós források lehívásának felgyorsítása is.



Leginkább az exportban reménykedhetünk. Úgy tűnik, hogy az eurózóna gazdasága újra életjeleket mutat, hiszen az előzetes kompozit beszerzési menedzser index 18 hónapos csúcsra – és a kritikus 50 pontos érték fölé – került. A Markit Economics által számított index az előző havi 48,7-es értékről 50,5 pontra emelkedett júliusban – miközben az elemzők nem számítottak arra, hogy az 50 pontos bővülési határ fölé kerül a mutatószám. „Az adatok azt sugallják, hogy az eurózóna a harmadik negyedévben kikerülhet a recesszióból” – vélekedett Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.



A magyar gazdaság számára különösen kedvező hír, hogy Németországban a júniusi 50,4 pontról 52,4 pontra emelkedett a kompozit index. Az üzleti aktivitás öt hónapos csúcsra emelkedett az országban.



A belső kereslet Magyarországon továbbra is visszafogott lehet, miközben a munkanélküliséget jobbára a csúcsra futó közmunkaprogram csökkenti.




A háztartások és a vállalatok magatartása különösen óvatos lehet annak tükrében, hogy a túlzottdeficit-eljárás lezárása után is unortodox kormányzati intézkedések következtek, miközben a devizahitelesek mentése és a takarékszövetkezeti rendszer átalakítása is napirenden van.








vg.hu