2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Nem a versenyszféra, a közfoglalkoztatás bővít
2013.07.22
Munkahely
95
3 százalékkal voltak magasabbak májusban a bruttó átlagbérek a nemzetgazdaságban, mint egy évvel korábban, derült ki a KSH jelentéséből. A májusban 1,8 százalékos infláció mellett a nettó reálkeresetek éves ütemben 2,5 százalékkal emelkedtek. A létszámadatokból kiderül, a versenyszféra nem bővít, de a közfoglalkoztatottak száma új csúcson van, a 150 ezer fő közmunkásból közel 20 ezren a versenyszférában vannak.

A versenyszférában 3,8 százalékkal voltak magasabbak májusban a bruttó bérek az egy évvel korábbinál. A tavalyi igen nagy minimálbér-emelés után az idei béremelkedési ütem nyomottnak mondható.



A költségvetési szférában (közfoglalkoztatottak nélkül) a bruttó bérek emelkedése 3,7 százalékos volt; ebben a szférában az év második felében várhatunk nagyobb ugrásokat, júliustól ugyanis az egészségügyben, szeptembertől az oktatásban lesznek bérkiegészítések és emelések.

A nemzetgazdasági átlagbérek szerényebb emelkedése a májusban továbbra is alacsony, 1,8 százalékos infláció mellett a reálbérek 2,5 százalékos emelkedését adják.





Eddig, január-május átlagában nagyjából 2,1 százalékosnak mondható a reálbérek emelkedése, ami a 2011-es év (családi adókedvezmény bevezetése) után a második legnagyobb emelkedés 2006 óta.





Nem a versenyszféra bővít

Ami a statisztikához kapcsolódó létszámadatokat illeti, a versenyszféra foglalkoztatottsága nem javult májusban, minimális elmozdulás mellett egy másfél éve elhúzódó, mélyebben húzódó stagnálását láthatunk.





A közfoglalkoztatás viszont dinamikusan bővül. Májusban 25%-kal volt több közfoglalkoztatott, mint egy évvel korábban. Közel 150 ezer fő szerepel a KSH statisztikáiban, 131 ezer fő a közszférába, 19 ezer fő viszont a versenyszférába besorolva. A havi 150 ezer fő 2010 óta a legmagasabb létszám.



















portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.