2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Négy és fél éve nem volt ilyen kevés álláskereső
2013.07.22
Munkahely
92
497 ezer fő volt júniusban az álláskeresők száma a Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint, ami 2008 decembere óta a legalacsonyabb, és azóta nem volt az álláskeresők száma félmillió alatt. A tartósan, azaz egy éven túl állást keresők aránya azonban egyre nő. A megelőző hónapokban csúcsra futott a közfoglalkoztatás.

Az álláskeresők száma az előző hónaphoz képest 18 ezer ezer fővel csökkent, az egy évvel korábbinál pedig 27 ezer fővel volt alacsonyabb. Az évnek ebben a szakaszában jellemzően erősebb a szezonális munkaerőkereslet, ez meg is jelenik a szezonálisan kiigazított adatokon, amelyek jóval szerényebb csökkenést mutatnak.





Ezzel együtt az álláskeresők száma négy és fél éve nem volt ilyen alacsonyan. Ugyanakkor a válság előtti szint láthatóan még messze van.





A KSH második negyedéves foglalkoztatottság és munkanélküliség tájékoztatója jövő héten jelenik meg. Az NFSZ adatai alapján a KSH munkanélküliségi adataiban is csökkenést várhatunk.

Az álláskeresők között csúcson van viszont a tartós álláskeresők aránya, júniusban 33% volt. Ők több mint egy éve nem találnak állást. A pályakezdő álláskeresők száma 60 700 fő volt, idén jellemzően magasabb a számuk a korábbi években jellemzőnél, ugyanakkor nyáron, az iskolai év végeztével tipikus a megugrás.

Júniusban 39 ezer új állást jelentettek be a foglalkoztatók, ennek zöme továbbra is államilag támogatott formában jött létre. Az államilag nem támogatott munkahelyek száma emelkedett, azonban elmarad még a két évvel ezelőtti számoktól is.





Ezzel szemben a közfoglalkoztatás dinamikusan bővül. Pénteki adatokból kiderült, májusban 25 százalékkal volt több közmunkás, mint egy évvel korábban, és 2010 óta nem volt még ennyi közmunkás. Az adott hónapban egyidejűleg 150 ezren voltak közfoglalkoztatottak, amiből 130 ezer fő volt a közszférában.





Az NFSZ adataiból kiderült még, a 479 ezer fő álláskereső nagyobb része semmilyen pénzbeli ellátásban nem részesült, 228 ezer fő kapott valamilyen ellátást, ötödük álláskeresési ellátást, négyötödük szociális segélyt.
















portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.