2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Elkeserítő adatok jelentek meg Európáról
2013.07.22
Egyéb hírek
141
2012-ben is folytatódott az európai energiafogyasztás csökkenése, ami az EU-s klímavédelmi akciók mellett sem fest kedvező képet a gazdasági aktivitásról. Sok energiahordozó esetében 10 évvel korábbi szinten alakult a 2012-es energiafogyasztás az Európai Unióban, ráadásul egyedül a klímabarátnak alig nevezhető szén volt az, amelynek fogyasztása bővülni tudott 2011 és 2012 között. A BP adatai alapján 2012-ben a magyar energiafogyasztás olyan szinten alakult, mint a 70-es évek közepén.

Habár az iparosodott országok esetében egyre inkább enyhül az energia-felhasználás és a gazdasági teljesítmény közötti kapcsolat, az energiafogyasztási adatok továbbra is releváns tartalommal bírnak egy adott terület gazdasági aktivitásával összefüggésben. Az Európai Unió adatsorait követve jól tetten érhető a 2000-es évek végén megjelenő gazdasági válság, és annak elhúzódása. Habár az EU globális szinten is úttörőnek mondható a klímapolitikai lépések, és az ehhez kapcsolódó célrendszerek és mechanizmusok tekintetében, a BP statisztikáiból az látszik, hogy a fogyasztáscsökkenés meghatározó része inkább az általános gazdasági teljesítménnyel függ össze, mint a környezetközpontú politikai gondolkodással.



A BP olajtársaság nemrég megjelent statisztikája szerint az Európai Unió elsődleges energiafelhasználása kb. 1%-kal csökkent 2011 és 2012 között, ami alig harmada a 2010 és 2011 között tapasztalt fogyasztáscsökkenésnek. A nagyobb európai gazdaságok közül Németország 1,1%-kal, az Egyesült Királyság 1,2%-kal növelte energiafogyasztását éves összevetésben. Franciaország felhasználása stagnált, míg Olaszországé 4,4%-kal csökkent. Kelet-Közép-Európában egyedül a szlovák fogyasztás emelkedett 2011 és 2012 között, 2,2%-os mértékben. A cseheknél hasonló arányban esett vissza az energia iránti igény, míg a többi régiós ország esetében - beleértve Magyarországot is - 5-6%-kal csökkent a fogyasztás a BP adatsorai szerint. Mindezeknek megfelelően a 2012-es uniós primer energiafelhasználás megfelel a 90-es évek közepén tapasztaltnak, míg hasonlóan alacsony magyar fogyasztási adatra ezt megelőzően a 70-es évek közepén volt példa.







2012-ben továbbra is az olaj volt a legfontosabb energiahordozó a Közösség energiamixében, bár súlya éves összevetésben 1,5 százalékponttal csökkent az előző évhez képest. A földgáz részaránya enyhe mértékben csökkent 2011 és 2012 között, így 23,9% lett. A nemzetközi szinten erősnek mondható európai klímapolitika mellett igen figyelemre méltó, hogy az elmúlt két évben folyamatosan emelkedett a szén részaránya az európai energiamixben, aminek betudhatóan a tavalyi részaránya 17,6% volt. Az EU nukleáris energiatermelésének szerepe mindössze 0,3 százalékponttal csökkent 2011 és 2012 között, annak ellenére, hogy ez volt az első olyan teljes év, amikor érvényesültek a német leszerelési program hatásai. A vízenergia szerepe éves összehasonlításban kis mértékben emelkedett 2011-hez képest, míg az egyéb megújuló energiaforrások aránya - folytatva a korábban megkezdett növekedési trendet - 5,7%-ra emelkedett.








Ahogy az a fenti sorokból is kiolvasható volt, az olajfogyasztás csökkent a legnagyobb mértékben 2011 és 2012 között. A közösség olajfogyasztása éves összevetésben napi 580 ezer hordóval csökkent, ami év/év alapon kb. 4,5%-os visszaesésnek felel meg. Hasonló arányú csökkenésre a válság kirobbanásakor, 2009-ben volt példa. A nagy gazdaságok közül a német fogyasztás még valamennyire tartotta magát (-0,7%), a francia és brit kereslet azonban már 4% körül csökkent, míg az olasz olajfogyasztás 9%-ot meghaladó mértékben esett vissza. Hasonlóan nagy arányú visszaesést mutatott a szlovák és görög felhasználás is, de Magyarországon is éves összehasonlításban 7-8% közötti visszaesés olvasható ki a BP adatsoraiból.







A villamos energia iránti kereslet csökkenése nem érte el az 1%-ot 2011 és 2012 között, így az EU teljes villamos energiafogyasztása 2012-ben 3260 TWh volt. Az adatokból az olvasható ki, hogy lassul a villamos energia iránti keresletcsökkenés, és az idei évben akár már ismét emelkedésnek indulhat az EU áramfogyasztása. Mindezek ellenére utoljára kb. 10 évvel ezelőtt volt utoljára olyan alacsony az EU áramtermelése, mint tavaly.







2012-ben éves összehasonlításban kb. 9 milliárd köbméterrel csökkent az EU földgázfogyasztása, és nagyjából hasonló mértékben mérséklődött a kitermelés is, így a gázfogyasztás 440-445 milliárd köbméter körül alakult, ami nagyjából a 2000-ben tapasztalt fogyasztási szintnek felel meg. Az időjárástól is erősen függő földgázfogyasztás az elmúlt egy-két évben folyamatosan szorul ki a villamosenergia-termelésből a viszonylag magas ára miatt, így egy átlagos tél esetén jó eséllyel idén is további csökkenés következhet be az európai gázfogyasztásban.








A válság kirobbanása óta a szén az egyetlen hagyományos energiahordozó, amelynek fogyasztása folyamatosan emelkedni képes. Az alacsony szénáraknak betudhatóan az Európai Unióban is folyamatosan emelkedik a szén iránti kereslet a villamosenergia-termelésben. Az elmúlt évben 3,4%-kal 290 mtoe-re növekedett az EU szén alapú energiafogyasztása, amivel a globális szénfogyasztás közel 8%-át adta.









Az uniós klímapolitikának a szén sikerének árnyékában vannak kézzel fogható eredményei. Az egyik ilyen a megújuló alapú energiaforrások elmúlt tíz évben meglódult (termelése) fogyasztása. Az Európai Unió országaiban támogatást élvező, és "védett" piacon lévő megújulók mindeddig jól kibújtak a válság hatásai alól. Annak ellenére, hogy az elmúlt években a megújulók számára is romlott a környezet, mert számos tagország volt kénytelen felülvizsgálni korábbi támogatási rendszerét, 2012-ben is 15%-kal bővült a megújuló alapú energiafogyasztás az Európai Unióban. A klímavédelmi célokat segítendő, folyamatos csökkenést mutat az EU CO2-kibocsátása, aminek eredményeként a 27 tagállam együttes kibocsátása alá ment a 4 milliárd tonnás szintnek. Az EU ezzel a világ teljes CO2-kibocsátásának alig 10%-át adta 2012-ben.















portfolio.hu