2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Karrier- és nyugdíjalapok segíthetnék a magyar focistákat is
2013.07.18
Nyugdíj
640
A Nyugat-Európában már bevált karrier- és nyugdíjalapok bevezetésével válhat vonzóbbá a sportolói életpálya, amiből a magyar futball és a magyarországi klubok is profitálhatnak – derül ki az EY legfrissebb, harminc európai országot összehasonlító jelentéséből.

A vizsgált országok közül jelenleg csak egyes nyugat-európai államokban áll a játékosok rendelkezésére olyan összetett eszközrendszer, amely vonzóbbá teheti a labdarúgói életpályát. Ezekben az államokban a kedvezményes adózási szabályok mellett fontos szerepet kapnak például a karrier- és nyugdíjalapok, valamint a kedvezményes oktatási lehetőségek is.



A nyugdíjkorhatár elérése előtt kifizetéseket teljesítő karrieralap tíz országban működik, egyebek mellett Belgiumban, Olaszországban és Spanyolországban. Nyugdíjalapok jelenleg például Németországban, Írországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban állnak a játékosok rendelkezésére.
Megelőzve a többi régiós államot, hazánk a 15. pozíciót szerezte meg a játékosokat terhelő adókat, adókedvezményeket, öngondoskodási formákat és a külföldi munkavállalókat érintő különleges szabályozásokat vizsgáló európai listán. A rangsor első helyén Hollandia és Spanyolország végzett.



Magyarország a hetedik a 100 ezer euró éves nettó jövedelmet terhelő adókat és járulékokat vizsgáló listán. A legkevesebb közterhet a cseh kluboknak kell fizetniük. A lista második helyén Románia, harmadik helyén Bulgária áll. A játékosoknak juttatott 1 millió euró éves nettó jövedelem összes költségének ragsorában hazánk már a középmezőnyben szerepel a tizenkettedik helyet foglalva el.



A terheket és támogatásokat összességében tekintő listán Magyarország további előrelépéséhez a Nyugat-Európában már bevált karrier- és nyugdíjalapok bevezetése mellett oktatási és képzési programok indításán keresztül vezethet az út, amelyre középtávon, az infrastruktúra-fejlesztési programok első szakaszának lezárulásával állhat rendelkezésre forrás a kluboknál és a központi költségvetésben.




vg.hu