2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Kamionosok mentették meg a kutasokat
2013.07.18
Egyéb hírek
142
Megtorpant a hazai üzemanyag-fogyasztás csökkenése a kutakon. A MÁSZ statisztikái szerint 2013 második negyedévében 2,5%-kal több üzemanyag fogyott a hazai kutakon. A növekedésből a legnagyobb arányban a gázolaj vette ki a részét, de a 98-as benzinből is több fogyott, bár itt a bázis igen alacsony volt. A 95-ös benzin csökkenése is jelentősen lelassul, melyből év/év alapon szinte alig fogyott kevesebb.

A MÁSZ adatai szerint a bázisidőszakhoz képest 2,5%-kal emelkedett az üzemanyagfogyasztás Magyarországon 2013 második negyedéve során, mely így 718 millió litert tett ki. Ennél magasabb értéket legutóbb tavaly harmadik negyedévben láthattunk.



A hazai üzemanyag-fogyasztás visszaesése az utóbbi években töretlennek mondható, mostanra a 2005-ben látott szintek alatt állt meg a keresleti számok lejtmenete. Egyszeri negyedév biztató számai azonban kevés lehet az üdvösséghez, a tendencia megtöréséhez több jó negyedévre lenne szükség. Ez a rendelkezésre álló jövedelem csökkenésével, illetve az üzemanyagárak utóbbi években tapasztalt tartósan magas szintjével is összefüggésben állt, azonban utóbbi mintha az utóbbi hónapokban csökkenésnek indult volna.







Az első negyedévben a benzin fogyasztása 1%-kal csökkent, vagyis év/év alapon már tizenötödik negyedéve mutatkozik csaknem folyamatos csökkenés (mely alól a 2011-es negyedik negyedév volt kivétel 1%-os növekedéssel). Ennél a gázolaj piaca jóval stabilabban tudta tartani magát, legutóbb 4,7%-os emelkedés mutatkozott a fogyasztásban. Ismét üde színfoltja volt az adatoknak a 98-as benzin, a prémium üzemanyag iránti kereslet is 14%-kal feljebb került.











A benzin és a gázolaj árának emelkedése az utóbbi időszakban megtorpant, ezzel párhuzamosan pedig az üzemanyag fogyasztása egyre mélyebb szintekre való süllyedése is lelassult, sőt a gázolajnál megfordult. A benzin keresletben 29,2%-os visszarendeződést lehetett tapasztalni a 2007-es rekordévhez képest, miközben a benzinár 66,1%-kal került feljebb.







A gázolaj fogyasztásában ehhez képest valamivel kisebb csökkenés mutatkozott, a 2009-es csúcsokhoz képest mostanra mindössze 9,4%-os lemorzsolódást tapasztalhattunk miközben az árak a 2006-os mélyponthoz képest 69,1%-kal kerültek feljebb. Ebben szerepe van annak, hogy a gázolaj piacán a lakossági fogyasztás (mely könnyebben reagál a jövedelmi helyzet változására, vagy az ár emelkedésére) súlya alacsonyabb. A cégautók zöme (melyek az utóbbi időben szinte a teljes újonnan üzembehelyezett személyautó piacot lefedik) gázolajat tankol, miközben a fuvarozók is ezen üzemanyagot használják fel, márpedig esetükben a gazdasági kilátások és utóbbiaknál a külső környezet változása fontosabb mozgatórugó lehet az árak alakulásánál.










portfolio.hu