2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Építőipar: túl a gödör alján
2013.07.16
Munkahely
92
Májusban 11,2 százalékkal volt nagyobb az építőipar teljesítménye a tavalyinál, most már a 2010-es szintnél csak 13 százalékkal kisebb. Ráadásul a rendelésállomány is növekedett.

Úgy tűnik, tényleg elérte tavaly a gödör alját az építőipar, és hat év lejtmenete után trendfordulóhoz érve növekedhet az idén a termelése. A legfrissebb, májusi adatok szerint 11,2 százalékkal haladta meg az előző évit a kibocsátás, ami persze a gyatra előző évnek is köszönhető: alacsony volt a bázis. Ugyanakkor a szektor évek óta nem látott kétszámjegyű növekedési ütemet produkált - más kérdés, hogy ezzel is csak a 2010-es szint 87,1 százalékát érte el, ráadásul nem is beszéltünk a válság előtti korszakról. Annak alig több, mint a felét hozza csak össze az építőipar.



A szektor 2008 óta folyamatos válságban, vagyis visszaesésben van, a kormányzati megrendelések árama nem igazán tudta pótolni az elmaradó magánberuházásokat. Az irodapiac halott, az ingatlanfejlesztők leálltak, a lakásberuházások stagnálnak - az útépítések, a csatornaberuházások tartották lélegeztetőgépen az ágazatot.



Az már az év elején feltűnt, hogy ez az esztendő jobb lehet, hiszen a tavalyi újabb drasztikus visszaesések után növekedni kezdtek a számok: elértük a gödör alját 2012-ben, mondogatták sokan. A bizakodást táplálta, hogy a megrendelések állománya is szépen növekedett - egészen áprilisig. Akkor azonban jött egy visszaesés, és az volt a kérdés: májusban tovább esik-e a megrendelések állománya, mutatva, hogy a korábban látott növekedés átmeneti lesz.



A KSH legfrissebb számai e tekintetben is bizakodásra adnak okot, hiszen 10,4 százalékkal haladja meg az előző évit a szerződésállomány értéke, ráadásul az új megállapodások is gyarapították mindezt. Némi üröm az örömben, hogy ez leginkább a kormányzati megrendeléseknek köszönhető, hiszen az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 9,0 százalékkal kisebb, míg az egyéb építményeké 19,8 százalékkal magasabb volt, mint 2012 májusában (ez utóbbiban vannak az út-, vasút- és csatornamegrendelések).






nol.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.