2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Így spórol a magyar - elképesztő számok a háztartásokról
2013.07.15
Egyéb hírek
141
Tavaly augusztus óta töretlen ütemben, 7 százalékról 4,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, ennek egyértelmű vesztesei eddig a bankbetétek, a nyertesei pedig a befektetési alapok.

A lakosság óvatos viselkedése miatt az év eleje óta 750 milliárd forinttal nőtt a háztartások megtakarítása a jegybank statisztikái szerint. Ez egyrészt a 2011-ben bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó, másrészt pedig a minimálbér év eleji jelentős emelésének köszönhető, hiszen ez a két intézkedés növelte az elkölthető jövedelmet. A megtakarítások negatív következménye azonban az, hogy a kiskereskedelmi forgalom továbbra sem tud érdemben növekedni.



Az év első öt hónapjára nagyban rányomta a bélyegét a jegybanki kamatcsökkentés, nagyrészt ez okozta, hogy a tavaly december végi 6640,6 milliárd forintról májusra 6427,5 milliárdra csökkent a háztartások forintbetéteinek összege. Ha ebből levonjuk az átértékelődést és csak a tényleges tranzakciókat vesszük figyelembe, akkor az látható, hogy öt hónap alatt a lakosság 213 milliárd forintnyi betétet vett ki a pénzintézetekből. A tőkekivonás áprilisban és májusban gyorsult fel, amikor egyaránt százmilliárd forint feletti összeget vettek ki a bankból. Persze az intenzív tőkekivonás nem is meglepő annak tükrében, hogy a jegybank adatai szerint a tavaly decemberi 5,71 százalékról májusra 3,88 százalékra csökkent a forintbetétek átlagos kamata.



Az igazán érdekes kérdés az, hova tűnt a betétekből kivont több mint 200 milliárd forintnyi lakossági tőke. Erre egyrészt az MNB értékpapír-statisztikája ad választ, az adatok szerint a háztartások elsősorban befektetési jegyekbe fektették pénzüket. Az év első öt hónapjában 2237,7 milliárd forintról 2763 milliárdra emelkedett az állomány, vagyis nagyrészt a lakossági tőkének volt köszönhető a befektetési alapok vagyonának 688,3 milliárd forintos növekedése. Ha nem vesszük figyelembe a befektetési jegyek felértékelődését, akkor a kisbefektetők összesen 490 milliárd forintnyi friss tőkét fektettek be öt hónap alatt az alapokba.



A befektetési alapok mellett az állampapírok profitáltak az év első felében a kamatcsökkentésből, hiszen a lakossági állampapírok összege 294,8 milliárd forinttal emelkedett öt hónap alatt.












napi.hu