2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Takarékok: aki nem bólint, az lehúzhatja magát
2013.07.15
Egyéb hírek
143
A hét közepén esedékes takarékszövetkezeti közgyűlések egyetlen tétje, hogy a Takarékbankot érintő változásokra igent mondjanak az intézmények, különben kiírják magukat a hitelintézeti körből. A szövetség ugyanakkor a jogorvoslati lehetőségek fenntartására figyelmeztet - írta a Napi Gazdaság.

A lap hétfői számában számolt be arról, hogy az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) pénteki rendkívüli közgyűlése szinte teljes egyetértésben (1-2 tartózkodás mellett) fogalmazta meg ajánlásait a héten esedékes, az új integrációs modellt elfogadni hivatott takarékszövetkezeti közgyűlések előtt.



A tag takarékoknak a közgyűlés azt ajánlotta, hogy jogkövető magatartást tanúsítsanak, ugyanakkor annak kimondását is ajánlják a szövetkezeti tagságnak, hogy fenntartják a jogot a tulajdonosi és döntési kompetenciájukban ért jogsérelem miatti valamennyi jogorvoslati megoldás alkalmazására - mondta a Napi Gazdaságnak Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója.



Az OTSZ felhatalmazást kapott a takarékszövetkezetektől arra, hogy a jogorvoslati folyamatot koordinálja.



Varga szerint fontos az egységes fellépés, éppen ezért az OTSZ már egyeztetett az integrációhoz nem tartozó takarékokkal és az ugyancsak a törvény által az új szövetkezeti rendbe kényszerített hitelszövetkezetekkel is, annak érdekében, hogy a szektor érdekeit együttesen képviselje.



A közgyűléseket mindenhol egy időben, július 17-én tartják.



Mi van, ha nemet mondanak?



Ezeken Takarékbank Zrt. új tulajdonosi struktúrájáról, a részvények átcseréléséről dönthetnek a takarékok, ha nemmel szavaznak, akkor kiírják magukat a hitelintézeti körből. A törvény szerint ugyanis az új feltételeket el nem fogadóknak újra kell indítaniuk a hitelintézeti engedélyezési folyamatot.



Azt ugyanakkor egyelőre nem dolgozták ki, hogy ilyen esetben mi történne a korábbi takarék betéteseivel, hiteladósaival; az állományt átveheti, illetve átveszi-e egy másik intézmény, vagy el kell számolni az ügyfelekkel. Az bizonyos, hogy ilyen feltételek mellett - az ügyfelek elvesztése miatt - az újrakezdés lehetősége szinte kizárt.










portfolio.hu