2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Egyre durvábban shortolják az aranyat a spekulánsok
2013.07.15
Egyéb hírek
141
Hetek óta drasztikusan nő a spekulatív befektetők aranyárfolyam csökkenésre játszó short pozícióinak száma és az amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) legfrissebb adatai szerint új történelmi csúcsra ért. Ez néhány kontraktus híján az ezüst piacára is igaz. A shortállomány drasztikus felfutása az elmúlt hetekben oda vezetett, hogy a spekulatív befektetői közösség pozíciói nettó értelemben majdnem átfordultak a short pozícionáltságba, amely példátlan lett volna. Bár ezen a héten az arany 2011 októbere óta a legnagyobb egyheti emelkedést tudhatja maga mögött (bő 5%-ot drágult dollárban), de a technikai kép még mindig a további esés irányába mutat.

A CFTC adatai szerint a spekulatív közösségen belül az aranypiaci short pozíciók száma tavaly december végén 40 ezer kontraktus körülről kezdett csaknem folyamatos emelkedésbe és a most péntek este közzétett, keddre vonatkozó állapot szerint már 143 ezer kontraktusnál jár, ami fél év alatt több mint háromszorozódást jelent. Február közepétől az ezüst piacán is elindult a short pozíciók felfutása és a jelenlegi 31 ezres állomány itt is bő háromszorozódást jelent.



http://www.portfolio.hu/img/upload/2013/07/shortallomany131713.png



A short állomány jelentős felfutása oda vezetett, hogy a spekulatív szereplők nettó pozícionáltsága, azaz a long és short pozíciók különbsége, csaknem negatív tartományba fordult az elmúlt hetekben, azaz kis híján meghaladta az áresésre játszó pozíciók száma az áremelkedésre játszókét. Ilyenre korábban sosem volt példa a nemesfémek történetében, de könnyen lehet, hogy az előttünk álló hetekben ez is bekövetkezik. Az arany esetén a nettó pozícionáltság 16500 kontraktus, míg az ezüstnél 5 ezer kontraktus körül jár



Amint az alábbi ábrán láthatjuk, azzal párhuzamosan, hogy a spekulatív szereplők egyre negatívabbá váltak az ezüst kilátásai kapcsán, a piacon "forgó" nyitott kötésállomány is elkezdett csökkenni az utóbbi hetekben. Ez a piaci aktivitás szűkülésére vall.



http://www.portfolio.hu/img/upload/2013/07/ezustnetto130713.png



Érdemes megfigyelni, hogy bár a spekulatív szereplők az utóbbi hetekben folyamatosan növelték az aranypiaci short pozíciók számát, az arany június vége óta mégis emelkedni tudott a 3 éves mélypontot jelentő 1180 dollárról. Az ezüstnél is hasonló áremelkedést láthattunk az utóbbi napokban, de ha az amerikai eszközvásárlási program befejezése (mind fundamentálisan negatív nemesfémpiaci tényező) mellett a technikai indikátorokat is vizsgáljuk, akkor továbbra is elmondható, hogy nem pozitívak a nemesfémek kilátásai. Az aranynál az 1350 körüli zóna lehet erős ellenállási zóna részben az 50 napos mozgóátlag miatt is, míg az ezüstnél a 22 dolláros szint mutatkozik különösen erős akadálynak.



http://www.portfolio.hu/img/upload/2013/07/aranyarf131713.png



http://www.portfolio.hu/img/upload/2013/07/ezustarf131713.png








portfolio.hu