2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Számháború: fizetést emelnek, de pénzt is vesznek el a tanároktól
2013.07.11
Munkahely
92
Nem erről a béremelésről volt szó, az életpályamodellt előíró törvényben foglaltakhoz képest csak a pénz egy részét kapják meg szeptembertől a pedagógusok - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.

Mendrey László az emberierőforrás-miniszter pedagógus-béremelésre vonatkozó bejelentésével kapcsolatban kifejtette: a jelenlegihez képest 58 százalékos béremelést kellene bevezetni szeptembertől és nem 34 százalékosat, ugyanis ennyit határoz meg a törvény. Emlékeztetett arra, hogy egy évtizede húzódik a pedagógusok béremelése, holott "ez jogos jussuk".



A PDSZ elnöke megemlítette: szeptember elsejével a béremelést nem hajtják végre száz százalékosan, ugyanakkor a munkaterhelés-növekedést 100 százalékban bevezetik, ami alátámasztja Balog Zoltán egy korábbi nyilatkozatát, miszerint több pénzért több munkát várnak (a kötelező óraszám 22-ről 26-ra nő például). Vitatta Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szintén a tatabányai sajtótájékoztatón elmondott szavait, miszerint "neveléstörténeti bejelentés" lenne a pedagógusok béremeléséről szóló hír.



Plusz 30 ezerért nem kell hozsannázni



Utalt arra, hogy a részleges béremelés ugyan 10 százalékkal több, mint amennyiről a miniszter másfél héttel korábban beszélt, de nem annyi, mint amennyiről a kormányzat az elmúlt három évben beszélt, ugyanis eredetileg 73 milliárd forintot terveztek költeni erre a célra. Így viszont átlagosan mintegy nettó 30 ezer forintos emelkedés várható szeptembertől, amely szerinte "nem olyan jelentős, hogy hozsannázni kellene".



Mendrey László arról is beszélt, hogy a kormány olyan ígéretet vállal négy évre előre, amely már "nem az ő kompetenciája", s ezzel a következő négy év kormányzásának köti meg a kezét. Meglátása szerint lesznek, akik ugyanazért a pénzért kevesebbet, mások pedig többet dolgoznak majd. Felidézte, hogy Balog Zoltán szerint országosan összesen 1450 pedagógusnak nem emelkedik a fizetése a szeptemberi bérrendezéskor, ugyanakkor a PDSZ álláspontja az, hogy "egy pedagógus sem járhat rosszul". A miniszter arról beszélt, volt olyan pedagógus, aki 700 ezer forint feletti bruttó fizetést vitt haza, mert a pótlékokkal együtt így feltornázták a fizetését, Balog szerint ezek a tanárok nem fognak nagy mértékű emelést kapni.



Túlórapénzt, pótlékot nem fognak fizetni



Mint mondta, "talán az osztályfőnöki pótlék marad meg", az összes többi pótlék azonban elveszik, ami eddig járt, ideértve a túlórák kifizetését is.



Ki kap egyáltalán emelést?



A PDSZ elnöke a miniszter szerdai sajtótájékoztatójára utalva úgy fogalmazott: "sajátos számháborúnak vagyunk tanúi", mert "most már megint nem teljesen világos, hogy kire vonatkozik" az életpályamodell. Csak az általános iskolai és középiskolai tanárokra - akik adataik szerint 122 ezren vannak - vagy az óvónőkre is vonatkozik-e, ugyanis velük együtt mintegy 150 ezerre tehető a pedagóguslétszám, szerdán pedig ez utóbbiról tett említést Balog Zoltán. Ha pontosak a miniszter által közölt adatok, akkor nagy valószínűséggel az óvónők is részesei lesznek az életpályamodellnek, és így a béremelésnek is - vélekedett.







privatbankar.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.