2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Tovább szárnyalhat a magyar tőzsde az OTP és a MOL vezetésével
2013.07.11
Egyéb hírek
143
Az amerikai börzék eltérően teljesítettek annak ellenére, hogy Ben Bernanke arról beszélt, hogy tartósan alacsonyan marad az irányadó kamatráta a gazdaság élénkítése érdekében. A tengerentúlon tapasztalható felemás zárás ellenére az ázsiai régió legtöbb vezető indexe kiválóan teljesített. Ez elsősorban Bernanke szavainak, a nyersanyagárak emelkedésének, valamint annak volt köszönhető, hogy olyan híresztelések jelentek meg, miszerint Peking lazíthat monetáris politikáján. A fentiek hatására a vezető nyugat-európai határidős indexek erőteljes emelkedést vetítenek előre, aminek köszönhetően folytatódhat a magyar tőzsde napok óta tartó remek szereplése.

Nem volt egységes irány Amerikában



A pénteki nyitást követően minimális elmozdulások voltak megfigyelhetők az amerikai részvénypiacon, a tőzsdék a korábbi napokban mutatott sorozatos emelkedések után láthatóan megpihentek. A Fed legutóbbi kamatdöntéséről készített jegyzőkönyv enyhe pozitív reakciókat váltott ki, de a kereskedést végül a Dow Jones 0,1 százalékos eséssel, az S&P 500 közel 0,1 százalékos, míg a Nasdaq több mint 0,5 százalékos erősödéssel zárt. A csütörtöki kereskedésben viszont folytatódhat a korábbi napok erősödése, ugyanis a tengerentúli határidős indexek kivétel nélkül emelkedést vetítenek előre.







Kiváló formában voltak az ázsiai piacok



Az ázsiai régió legtöbb vezető indexe kiválóan teljesített csütörtökön, ami részben Ben Bernanke szavainak, részben pedig a nyersanyagárak emelkedésének volt köszönhető. A kínai piacok vezették az emelkedést Ázsiában, a Shanghai Composite 4 százalékot, míg a Hang Seng CE 4,1 százalékot erősödött. A fentieken túl ebben szerepe volt annak is, hogy olyan pletykák kezdtek keringeni, miszerint Peking lazítani fog monetáris politikáján. A japán börzék eltérően teljesítettek, a Nikkei 225 közel 0,5 százalékot erősödött, míg a TOPIX 0,1 százalékot esett. Az elbizonytalanodás hátterében az állhatott, hogy a japán jegybank nem változtatott a monetáris politikáján. Ráadásul szinten tartotta a korábbi eszközvásárlási programjának mértékét és az irányadó rátát (0,1 százlék) is. Ugyanakkor a közleményből kiderült, hogy mind az inflációra mind a gazdaság alakulására vonatkozó előrejelzésein rontott a jegybank áprilishoz képest. Az ausztrál börze viszont jól teljesített, az S&P/ASX 200 több mint 2 százalékot erősödött, ami elsősorban az alapanyaggyártók száguldásának volt köszönhető.







Tovább szárnyalhat Európa



A gyenge kínai külkereskedelmi adat illetve az olasz adósságbesorolás visszavágása ellenére, az európai indexek alig mozdultak a keddi záróértékeikről tegnap. Az amerikai piacok nyitás sem hozott érdemi változást, a kereskedést végül a DAX, az FTSE 100 és a CAC 40 0,1 százalékos eséssel zárta. Ugyanakkor a vezető nyugat-európai határidős indexek pillanatnyi állása alapján visszatérhet az elmúlt napokban tapasztalható optimista befektetői hangulat, a DAX határidős indexe 1,4 százalékot erősödött.







Fontos makroadatok érkeznek Amerikából



A kereskedés első felében nem tesznek közzé fontos makroadat, a nap második felében viszont publikálásra kerül az amerikai import és export árindex júniusi értéke és a heti friss munkanélküli segélykérelmek számának alakulása.











portfolio.hu