2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Így drágul az élet az év második felében
2013.07.11
Egyéb hírek
141
A májusihoz hasonlóan júniusban is 1,8 százalékos lehetett az egy évre visszatekintő drágulás a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők szerint. Az év második felében az infláció alakulását az újabb várhatóan 10%-os rezsicsökkentés határozhatja meg, felfelé hat viszont a pénzügyi tranzakciós illeték emelése, illetve az inflációs folyamatokban egyre inkább szerepet kaphat a fogyasztói kereslet élénkülése és a vállalati költségszint miatti árnyomás.

Az infláció tavasszal került 2% alá, áprilisban 1,7% volt az éves index, májusban pedig 1,8%. Az elemzők szerint júniusban a májusihoz hasonló értékre számíthatunk. Az idei inflációs folyamatokat eddig két fő tényező határozta meg: a tavalyi áfaemelés bázishatása (a tavaly januárban 27%-ra emelt áfa hatása idén kiesik), illetve a rezsicsökkentés. Előbbinek köszönhetően a tavalyi éves átlagos 5,7% után idén januárban már 4% alatti volt az infláció, majd a rezsicsökkentés hatásának megjelenése után 2% alá ment az index.







Konszenzus szerint júniusra 1,8%-os inflációt várnak az elemzők, de többen számítanak kissé magasabb, ám még mindig 2% alatti indexre.



Havi összevetésben láthatunk majd kisebb emelkedést az inflációban, az üzemanyagárak kisebb felfelé korrekciója miatt, véli Nyeste Orsolya, az Erste elemzője, aki összességében semleges infláció adatra számít csütörtökön.



Az élelmiszerek erősebben drágulhattak, de ezt a hatósági áras kör (rezsicsökkentés) továbbra is ellensúlyozhatta az inflációs indexben, véli Magdalena Polan, a Goldman Sachs londoni elemzője. Az üzemanyagárak csökkenése lassulhatott, a maginfláció pedig júniusban a bázishatások miatt tovább mérséklődhetett Polan szerint.







Az év második felének inflációját ellentétes hatások alakíthatják. A júliusi hatósági árcsökkentés az önkormányzati szolgáltatások területén inflációcsökkentő tényező a nyári hónapokban, majd a statisztikákban várhatóan ősztől megjelenő pénzügyi tranzakciós illeték ismét emelheti az inflációt, véli Nyeste Orsolya. A járműüzemanyag-árakra vonatkozóan felfelé irányuló kockázatot jelent, ha az olaj mostani drágulása tartós lesz. Emelkedik a cigaretta kiskereskedelmi árrése, aminek hatásai mind az idén, mind jövőre jelentkezhetnek. Nagy kérdés, hogy az e-útdíj bevezetésnek hatásai - ha csak közvetetten is - megjelennek-e a fogyasztói árakban; lehet, hogy ennek keresleti akadályai lesznek, mivel a kereslet-vezérelt infláció továbbra is alacsony - teszi hozzá az elemző.



Mindenesetre a következő hónapokban tovább ereszkedhet az index, akár 1,5-1,6%-ra, majd az év végére ismét 2% környékére emelkedhet. Az év utolsó negyedévében ugyanis már a bázishatások is csökkennek. További lefelé mutató hatást jelent, ha ősztől valóban megvalósul az újabb 10%-os gáz- és áramár csökkentés, ez év végére kb. 0,6%-ponttal csökkenheti az inflációs indexet. Illetve ennek hatására a jövő évi átlagos infláció is alacsonyabb lehet.



2014-ben az idei rendkívül alacsony infláció az év végére kissé a cél fölé emelkedhet. A növekedés várt élénkülésével járhat némi inflációs hatás, illetve az idei évi fentebb leírt folyamatok áthúzódó hatásai is megjelenhetnek.



Jövőre egyre inkább szerepet kaphat az inflációban a fogyasztási kereslet élénkülése és a vállalati költségszint (adók) emelkedése miatti árnyomás Jobbágy Sándor, a CIB elemzője szerint. Ugyanakkor amennyiben megvalósul az őszi rezsicsökkentés is, az kissé még lejjebb tolhatja az inflációs pályát a jelenleg várthoz képest már ebben az évben is és 2014-ben is. (2013-ban azonban ez a hatás mérsékeltebb lehet.) Emiatt egyelőre a CIB elemzői nem számítanak arra, hogy a júniusi volt az utolsó jegybanki kamatcsökkentés. Bár kevés teret látnak további monetáris lazításra, de ez a következő hónapokban sokkal inkább a piaci folyamatoktól (kamatprémium, országkockázat, forintárfolyam) függhet.





portfolio.hu