2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Szörnyű hete volt a Magyar Telekomnak
2013.07.08
Munkahely
98
A héten sem unatkoztak a befektetők, akik részben a vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adatokra részben pedig az EKB kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatóra fókuszáltak, sőt a portugál politikai feszültség is jelentős figyelmet követelt magának. Mindezek fényében a vezető nemzetközi benchmarkok vegyesen teljesítettek a héten. A BUX a nemzetközi hangulat valamint a hazai vállalati hírek hatására 0,7 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül a Magyar Telekomnak szörnyű hete volt, a papírok új történelmi mélyponton is jártak.

Nem unatkoztunk ezen a héten sem



USA



Az amerikai eszközvásárlási program jövője miatt a héten megint a munkaerőpiaci adatok kerültek a befektetők fókuszába. A statisztikák többsége jobb lett, mint amire az elemzők számítottak, így fokozódtak azok a várakozások, melyek szerint rövidesen csökkenhet a havi 85 milliárd dolláros keret.



Az első munkaerőpiaci statisztika szerdán látott napvilágot: az ADP szerint júniusban 188 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma az Amerikai Egyesült Államokban az előző havi 135 ezres érték után, míg a szakértők 160 ezres értékre számítottak. Pénteken szintén kellemes meglepetés érte a befektetőket: az Egyesült Államok munkaügyi minisztériumának adatai szerint ugyanis májushoz hasonlóan 195 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma júniusban, sőt jelentősen felfelé módosították az áprilisi és a májusi adatot. A vártnál kedvezőbb foglalkoztatottsági adatok ellenére a munkanélküliség 7,6 százalékon stagnált.



EKB/BofE



Bár csütörtökön az amerikai piacok a függetlenség napja miatt zárva tartottak, Európában akadt mire figyelnie a spekulánsoknak. Többek között a Bank of England és az EKB is kamatdöntő ülést tartott, melyek során az elemzői konszenzusnak megfelelően egyik jegybank sem nyúlt a 0,5 százalékos irányadó rátájához.



Az EKB kamatdöntésénél jóval nagyobb figyelem helyeződött az ülést követő Mario Draghi által adott sajtótájékoztatóra , melyen az EKB elnöke rendkívüli módon, most jelentette ki először sajtótájékoztatón, hogy tartósan alacsonyan maradhat a kamat, sőt újra előkerült a negatív betéti kamat bevezetése is.



A BofE szintén meglepte a piaci szereplőket, miután először adott ki kamatdöntési közleményt, és szintén először használt a jövőbeli monetáris politika irányultságára utaló szóösszetételt.



Portugália



Szerdán kisebb pánikhangulat dominált a portugál piacokon , miután kedden már a második kormánytag mondott le , ami egyes vélemények szerint a koalaciós kormány fennmaradását is veszélyezteti annak ellenére., hogy a miniszterelnök igyekszik mindent megtenni, hogy ne kerüljön veszélybe a 78 milliárd eurós mentőcsomag.



Nem volt egységes irány nyugaton



A portugál politikai feszültségek valamint a kedvező amerikai adatok révén vegyesen teljesítettek a héten az irányadó nemzetközi indexek: míg az amerikai benchmarkok jól szerepeltek, addig a DAX 1,9 százalékkal az előző heti záróértéke alatt fejezte be a hetet.







Itthon a hét második felében jött a fordulat



Bár a BUX a hét első napjaiban gyengén teljesített, csütörtökön részben az EKB felől érkező hírek miatt magára talált. Ez azonban már kevésnek bizonyult, így 0,7 százalékkal került lejjebb a pénteki kereskedés végére.







A hét egészét tekintve az OTP jól teljesített 1,6 százalékkal emelkedett az árfolyama. Ez elsősorban a csütörtöki ralinak köszönhető, ugyanis Mario Draghi sajtótájékoztatóját követően az egész európai bankszektort venni kezdték a befektetők. A hazai pénzintézet csütörtöki menetelésében a Kúria döntése is igen fontos szerepet játszott, ugyanis az OTP és a többi magyarországi bank elkerülte a számára legrosszabbat, vagyis hogy semmissé nyilvánítsák azon devizahitel-szerződéseket, amelyek nem tartalmazzák tételesen a költségelemek között a deviza vételi és eladási árfolyam közötti különbséget, az árfolyamrést.



Azonban nemcsak a Kúria döntésének örülhettek az OTP-tulajdonosok a héten, hiszen Montenegróból is érkezett egy jó hír , mely szerint az OTP-nek jelentős összeggel tartozó alumíniumkohó, a Kombinat Aluminijuma Podgorica visszafizetheti mintegy 30 milliárd forintos tartozását. Az utóbbi hetekben elindultak a találgatások az OTP esetleges felvásárlási célpontjaival kapcsolatban, azonban a Figyelő információi szerint sem a kisebb prédák között emlegetett Credigen, sem pedig az MKB és a CIB Bank nem lesz az OTP-é.







Míg az OTP emelkedett, a MOL 3,5 százalékot esett péntekig. Az olajmulti arról számolt be a héten, hogy a Panfora Oil and Gas, a MOL romániai kutatás-kitermelés tevékenységet végző vállalata készen áll elkezdeni a mérési munkálatokat a romániai Ex-6 kürtösi (Curtici) blokknál, amelynek egyedüli kedvezményezettje a MOL romániai leányvállalata.







A Magyar Telekomnak rendkívül gyenge hete volt, a távközlési részvények 309 forinton új történelmi mélypontot ütöttek igaz, a pénteki kereskedés zárásáig 314 forintig kapaszkodtak vissza, ami az előző heti záróárfolyamhoz képest 7,7 százalékos esést jelent. A papírok már hetek óta eladói nyomás alatt állnak, miután több negatív hír is érkezett a társasággal kapcsolatban (nem meszelték el a francia távközlési adót, emelte a kormány a hazai távközlési adót, profit warningolt a vállalat), sőt elindultak a találgatások, hogy akár az MSCI indexből is kikerülhetnek a részvények.







A nagypapírok közül a hét nyertese a Richter volt, melynek árfolyama 4,1 százalékkal került feljebb. A társaság részvényei csütörtökön ralizni kezdtek arra a hírre, hogy a tervezettnél korábban, már ebben a hónapban sor kerül a részvények felaprózására , ami növelheti a papírok forgalmát, így akár az is előfordulhat, hogy novemberben visszakerülnek a részvények az MSCI indexbe. A társasággal kapcsolatban a Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők is egyre optimistábban vélekednek, ugyanis a kedvelt papírok listáján az Egisszel karöltve a legtöbb említést kapta. Az alapkezelők optimizmusát a társaság fundamentumai is alátámasztják: többek között most zajlik az Esmya európai bevezetése, sőt a Cariprazine kilátásai is biztatóak. Bár a Richtert vették a befektetők, az Egis ezúttal a lejtőre került annak ellenére, hogy a társaság továbbra is szerepel az Erste kedvenc részvényei között .
















portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.