2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Magyar adatok miatt izgulhatunk a héten
2013.07.08
Egyéb hírek
144
Ezen a héten külföldről sokkal kevesebb adat érkezik, mint ahogy az elmúlt napokban megszokhattuk. Amire érdemes figyelni, az a Fed legutóbbi kamatmeghatározó ülésének jegyzőkönyve és a japán jegybank kamatmeghatározó ülése. A hazai naptárban több fontos esemény szerepel. Napvilágot látnak a júniusi államháztartási és inflációs adatok.

Itthon elsőként a júniusi államháztartási adatok látnak napvilágot. Májusban 30,8 milliárdos volt a hiány. A részletes adatok szerint időarányosan valóban kevés pénzügyi tranzakciós illetékbevétel folyt be a költségvetésbe, 109 milliárd helyett mindössze 52 milliárd forint. A Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára a Portfolio.hu kérdésére válaszolva elmondta: ebből eddig 16,7 milliárd forintot fizetett be a Magyar Államkincstár. Banai Péter azt is elárulta, hogy az illeték kulcsának emelése után is elmaradhat a teljes bevétel a költségvetésben eredetileg tervezett 301 milliárd forinttól.



Holnap napvilágot látnak az előzetes külkereskedelmi adatok. Az áprilisi, 717 millió eurós többlet azt sejteti, hogy májusban és júniusban minden idők legmagasabb többlete lehet az áruforgalomban. Az idén hosszú idő után végre magára talált az export, áprilisban éves alapon 11,7 százalékos volt a növekedés. A bővülés a felfutó járműkiviteli teljesítmény indokolta, amit idén már nem húzott le az elektronikai termékek gyártásának zsugorodása.



Szerda délután közzéteszik a legutóbbi kamatmeghatározó ülés jegyzőkönyvét az MNB. A júniusi 25-i ülésen 25 bázisponttal 4,25 százalékra csökkentette az irányadó rátát a monetáris tanács. A döntés "papíron" nem jelentett meglepetést, hiszen az elemzők egyértelműen arra számítottak, hogy a jegybank folytatja az augusztus óta tartó monetáris lazító sorozatát. Ugyanakkor a meglepetés benne lógott a levegőben, hiszen a nemzetközi tőkepiaci környezet több okból is jelentősen romlott, különösen a feltörekvő piacokon volt megfigyelhető a tőkekiáramlás.



Csütörtökön napvilágot látnak a júniusi inflációs adatok. Májusban 1,8 százalékos volt az éves drágulás. Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy az áprilisi 1,7 százalékról 1,9 százalékra emelkedik az infláció, vagyis a drágulás mértéke kisebb volt a vártnál. Az inflációs mutató a kis emelkedés ellenére a jegybank toleranciasávján (3±1%) kívül maradt. A bontás szerint az üzemanyagár-csökkenés lefelé húzta volna az indexet, ám az élelmiszerek körében némi gyorsulás volt megfigyelhető, ami semlegesítette a hatást. Említést érdemel, hogy a tartós fogyasztási cikkeknél ideiglenesnek bizonyult áprilisi drágulás, a gyenge forint továbbra sem hagyott nyomot az alapvetően importcikkekből álló termékcsoport áraiban. A szeszes ital, dohány, illetve a ruházati cikkek árai szintén lefelé húzták az indexet. Az élelmiszeren kívül egyetlen (igaz, súlyában nagy) terület volt, a szolgáltatások, ahol drágulást mértek.







Az Egyesült Államokból mindössze néhány adat érkezik ezen a héten. Amire mindenképpen érdemes figyelni, az a Fed legutóbbi kamatmeghatározó ülésének szerda este napvilágot látó jegyzőkönyve. Utána nem sokkal Ben Bernanke, Fed-elnök Bostonban, a National Bureau of Economic Research (NBER) rendezvényén tart beszédet. Bár a beszéd a Fed történetéről fog szólni, a jegybanki eszközvásárlások jövőjével kapcsolatos bizonytalanság miatt minden egyes elhangzott mondatnak fontos üzenete lehet.



A hét második felében az Egyesült Államokból mindössze egyetlen fontos adat érkezik; a Michigani Egyetem fogyasztói hangulat indexe, amely péntek délután lát napvilágot.



Csütörtök hajnalban kamatmeghatározó ülést tart a japán jegybank, ami az áprilisban meghirdetett deflációellenes "kampány" miatt lehet érdekes. A legfrissebb adatok szerint a japán lakosság továbbra is 3 százalékos inflációt vár a következő egy évre (a felmérés kizárja az áprilisi adóemelések hatásait), amit elemzők szerint saját sikerének könyvelhet el a jegybank. Az ülést követően Haruhiko Kuroda, jegybankelnök is megszólal majd.








portfolio.hu