2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Spekulálunk a virtuális pénzzel
2013.07.05
Egyéb hírek
145
A Bitcoin, vagyis a virtuális szuperpénz körüli felhajtásból a Portfolio.hu szerkesztősége sem maradhatott ki. Már a BTC-lufi felfújódásakor kerestük a lehetőséget, hogyan szállhatnánk be mi is a buliba. A sztori jónak tűnt, és persze a csapból is az folyt, milyen kiváló befektetés a Bitcoin. De nem is annyira egyszerű hozzájutni a hőn áhított szuperpénzhez. Végül fundamentális tényezők hiányában a technikai elemzésben bízva csak néhány nappal ezelőtt, 89,5 dolláros árfolyamon nyitottunk pozíciót. Meglátjuk, mi lesz a vége. Egyelőre sajnos bukóban vagyunk, a támasz úgy tűnik, elesett.

Mi is az a Bitcoin?



A Bitcoin (BTC) egy olyan virtuális pénznem, amely egy úgynevezett peer-to-peer (személyek közötti), központi kitüntetett csomópont nélküli hálózati megoldáson alapul. A Bitcoin titkosított csatornákon keresztül online fizetéseket tesz lehetővé, számos online kereskedő elfogadja, fizikai megjelenése azonban nincs. A központi bankok közreműködése nélkül, direkt kapcsolaton keresztül bonyolítják a pénznemet használók a tranzakciókat, alacsony vagy zéró költség mellett.



Az alapötlet állítólag Satoshi Nakamotótól, egy a nyilvánosság előtt dokumentáltan soha meg nem jelenő "szellemtől" származik, aki a fizetőeszközt 2009-ben hozta létre. Az igazság a BTC feltalálójáról egyelőre még nem derült ki, de a rendszer óramű pontossággal működik. Az úgynevezett peer-to-peer elosztott hálózat csomópontjain tárolják a fizetések adatait. Saját Bitcoin tárcát, vagyis tulajdonképpen egy BTC-számlát bárki létrehozhat számítógépén, ez lehetővé teszi a Bitcoinok átutalását és fogadását.



Ahhoz azonban, hogy legyen mit átutalni vagy hagyományos pénznemre váltani, először szert kell tenni néhány Bitcoinra, ami alapvetően kétféleképpen lehetséges: a BTC virtuális bányászatával vagy megvételével. A szerkesztőségünk egyik tagja önként vállalta utóbbit, így utánanéztünk a lehetőségeinknek.



Nem is olyan egyszerű megvenni, mint hittük



Áprilisban a Bitcoin körüli hipe-ot figyelve egyre többször hangzott el a szerkesztőségben, hogy "bele kellene venni", hogy "mikor lesz már Bitcoinunk", valamint hogy "nézzen már valaki utána, hogyan lehet BTC-t venni". Azonban egyik rapid megoldás sem tűnt túl biztonságosnak. Rövid keresgélés után el lehet jutni olyan Bitcoinnal foglalkozó weblapokra és fórumokra, ahol egyedi megállapodásokat lehet kötni a BTC-re. Ezek legtöbbször egyszerűen működnek: valaki egy posztban jelzi, mennyi Bitcoint és milyen árfolyamon hajlandó eladni, a vevők pedig telefonon adhatják be megbízásaikat. Ezt követően személyes találkozó alkalmával készpénzért, vagy online átutalással lehet megvenni a virtuális pénzt. A kicsit a nyílt kikiáltásos tőzsdei kereskedéshez hasonlatos megoldást túlságosan is kockázatosnak ítéltük meg, lévén egy igencsak szabályozatlan, teljesen a bizalmon alapuló "piacról" van szó.



Egy ehhez nagyon hasonló Bitcoin-váltó is működik Magyarországon, amely állításuk szerint az első a maga nemében. A váltó honlapján a hazai nagybankok logói is fel vannak tüntetve, de ez sem oszlatta el a kissé igénytelen megjelenés, a ködösnek tűnő szabályok és más tényezők miatt kialakult kételyeinket. Személyes találkozón keresztüli Bitcoin vételre például nincsen lehetőség, tehát nem tudjuk, hogy a borítékban egy német címre elküldött készpénz valóban megérkezett-e, és hogy fog-e bárki is a BTC számlánkra utalni. A gyakori kérdéseknél a "Honnan tudjam, hogy bízhatok bennetek" címszó alatt a váltó azzal kéri a BTC-t vásárlók bizalmát, hogy ellenőrizhetjük, a magyar Bitcoin fórumon milyen véleménnyel vannak a szolgáltatásról, és egy Bitcoin OTC-t (tőzsdén kívüli kereskedést) minősítő oldalon két felhasználó szerint megbízható a cég. Az is hogy más utak keresésére sarkallt minket, hogy a váltónál az MT Goxon, vagyis a legnagyobb BTC-tőzsdén jegyzett árfolyamhoz képest körülbelül 10 százalékkal (!) drágábban lehet itt megvenni a virtuális pénz egy egységét.



MT Gox - A Bitcoin kereskedés "fellegvára"



A BTC-lufi felfújódását látva egyre többen döntöttek úgy, hogy beszállnak a buliba, és Bitcoinba fektetnek. Számos informatikus, elemző, önjelölt Bitcoin-szakértő és újságíró kezdett találgatásokba: volt aki egyenesen 1000 dolláros árfolyamot jósolt. Ezt könnyen tehették, ugyanis lényegében véve senki sem tudhatta, mikor szakad el a cérna: 266 dolláron vagy 2500-on. De abban nagy volt az egyetértés, hogy a buborék ki fog pukkanni. Április 9-én jött el ez a pillanat, 266 dolláros mindenkori csúcsáról két nap alatt 50 dollárig zuhant a virtuális pénz legfőbb tőzsdéjén jegyzett árfolyama.



Ennek ellenére ezrek nyitottak számlát a japán BTC-tőzsdén annak érdekében, hogy akár csak egy Bitcoin töredékét megvehessék, vagy eladják. Az alternatív lehetőségeket elutasítva szerkesztőségünk egyik tagja elindította a számlanyitás adminisztrációs folyamatát az MT Goxon. A rendelkezésünkre álló információk alapján ez tűnt a Bitcoin leginkább transzparens kereskedési platformjának, a szuperpénz aktuális árfolyamát is az itt jegyzett kurzusával szokás azonosítani. Csakhogy a tőzsde közölte, egyelőre több mint 20 ezren állnak sorba, hogy számlát nyissanak náluk. Az előttünk állók folyamatosan apadó számát mindvégig nyomon lehetett követni.



Az adminisztrációval járó köröket (fényképes igazolvány és befizetett rezsicsekkek lefényképezése) megfutva végül viszonylag gyorsan, előzetes ígéretüknek megfelelően 10 napon belül sikerült is számlát nyitni a tőzsdén. A számla feltöltése azonban további három napba, és egy igencsak váratlan és kellemetlen pofonba került. A banki átutalással küldött 120 dollárból ugyanis csak valamivel több, mint 94 dollár érkezett meg a számlára, ami azt jelenti, szép magas jutalékkal dolgozik a tőzsde számlavezetője, a Mizuho Bank. Ezen felül további 2300 forintos díjat számított fel az átutalást elindító bank is, így végül 8000 forint feletti összegbe fájt, hogy betétet helyezhessünk el az MT Gox számlán. A legnagyobb gond ezzel talán nem is az, hogy ilyen sokat vontak le, hanem hogy erről legfeljebb apró betűs részben, legalábbis árgus szemünk elől elrejtve tájékoztatták a számlanyitókat. A gyakori kérdéseknél egy 1000 jenről, és esetlegesen felmerülő egyéb költségekről való tájékoztatás érhető el.



Európából SEPA-átutalással is feltölthetőek a számlák, aminél a tőzsde szerint körülbelül 2,5 eurós költséggel kell csak számolni, azonban ezek minimum három hét alatt kerülnek jóváírásra a számlán. A fent felsoroltakon kívül 0,6 százalékos jutalékot vonnak le a teljesülő megbízások után.



Belongoltuk a Bitcoint



Nem túl széles eszköztárral lehet az MT Goxon a BTC-vel kereskedni, gyakorlatilag egy limitáras és egy piaci megbízással lehet a vételi és eladási megbízásokat beadni. Május eleje óta vártuk, hogy újra beinduljon a Bitcoin-sztori, hogy valamiféle fundamentális eseményt követően adhassuk be az első megbízást, azonban semmilyen hír nem mozgatta meg igazán a BTC-kurzust. A számlatulajdonos kolléga sokat is panaszkodott amiatt, hogy "egy csík az árfolyam", nem igazán alakult ki jó beszállási pont.



Több hétig tartó kivárás után a technikai elemzés eszköztárát segítségül hívva az erős támasznak tűnő 90 dollár körüli árfolyamon, 89,5 dolláron vettünk 1,053374 Bitcoint. Ahhoz, hogy nyereségesbe forduljon a befektetés, legalább 90,8 dollárig kell felkúsznia az árfolyamnak (a kétszer felszámított 0,6 százalékos díj miatt). Az árfolyam-grafikonon is jelölt csökkenő háromszögből való felfelé ívelő kitörésben bízva a támasz szinten vettük meg a BTC-t.







A BTC megvétele óta eltelt két napban a támasz elesett, így most sajnos bukóban vagyunk. Meglátjuk, fordul-e a szerencsénk, a Bitcoinnál soha sem lehet tudni.











portfolio.hu