2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

A jövő nagy sztorija lehet a Richter
2013.07.05
Egyéb hírek
145
A közelmúltban több fontos bejelentés is érkezett a Richtertől, a társaság több olyan megállapodásról is beszámolt, melyek a későbbiekben támogathatják a cég hosszú távú stratégiájának megvalósítását, ezen belül is az originális kutatási területek szerepének növekedését. Az egyik nagy sztori a Richternél most az Esmya, az eredeti nőgyógyászati készítmény bevezetése jelenleg is folyik Európában, az eredmények pedig itt már belátható időn belül realizálódhatnak. Az elemzői modellekben is jellemzően az Esmya szerepel még egyelőre, (a cariprazine a legtöbb modellben még nincs benne), így az alábbiakban ezt a területet vizsgáltuk meg mi is kicsit közelebbről.

Az Esmya-ról röviden



A svájci székhelyű, gyógyszerkutatással és klinikai vizsgálatokkal foglalkozó vállalat, a PregLem felvásárlását követően a Richter által hagyományosan a központi idegrendszer területén folytatott eredeti gyógyszerkutatások kiegészültek a nőgyógyászattal, mint önálló terápiás területtel. A PregLem a méhmióma kezelésére fejlesztette ki az Esmya-t, mely esetében az európai törzskönyvezésre vonatkozó kérelem 2010 végén került benyújtásra. Azt követően, hogy Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bizottsága (CHMP) pozitív véleményt adott ki a készítményről, az Európai Bizottság 2012. február végén adta ki a piacra hozatali engedélyt. Ez a döntés az Európai Unió összes tagállamára érvényes. Az Esmya, mint originális termék 2020-ig szabadalmi védettséget élvez.



2012-13: az európai bevezetés időszaka



Az európai gyógyszerpiaci hatóságok pozitív döntését követően a Richter megkezdte a termék bevezetését az európai piacokra, mely jelenleg is tart. Elsőként Németországban és az Egyesült Királyságban jelent meg a társaság a készítménnyel, majd az elmúlt negyedévekben több más országba is bevezetésre került a termék.







A piaci bevezetés mellett a támogatás kérdése is lényeges, azon országok többségében, ahol a készítmény piacon van, a Richternek sikerült megszereznie a társadalombiztosítási támogatást (idehaza az Esmya 90%-os támogatási kulcsot élvez). Vannak ugyanakkor problémásabb országok is - jellemzően Európa periférikus országai - ahol mind a piaci bevezetés, mind a támogatás megszerzése komoly nehézségekbe ütközik. Ezekben az országokban a romló fiskális folyamatok miatt a támogatás későbbi megszerzésének is alacsony a valószínűsége.



Egy újabb növekedési régió - Latin-Amerika



A Richter nemrégiben jelentette be, hogy licensz-megállapodást kötött a HRA Pharma nevű vállalattal, melynek révén az Esmya forgalmazási és értékesítési jogait az USA és Kanada kivételével az amerikai kontinens országaira is megkapta (a HRA Pharma azért birtokolta a jogokat, mert ő az ulipristal-acetate vegyület originátora). Latin-Amerika demográfiai szempontból vonzó régiónak számít, a társadalom mintegy 30%-át teszi ki a középosztály, így van fizetőképes kereslet a gyógyszerekre. A Richter törekszik arra, hogy a készítmény TB-támogatást kapjon az egyes országokban. Latin-Amerika esetében további klinikai vizsgálatokra nincs szükség, az EU törzskönyvezési engedélyt ezekben az országokban is elfogadják. A Richter jelzése alapján a törzskönyvezés megkezdésétől számítva nagyságrendileg 2 év után indulhat el a forgalmazás a térségben, nagyjából 2015 környékén.



A világ többi része



Az említett térségeken kívül a Richter a már említett HRA Pharma nevű vállalattal (2011 decemberében) kötött licensz-megállapodás következtében az Esmya kizárólagos forgalmazási és értékesítési jogait Oroszország, az egyéb FÁK-országok is Kína esetében is megszerezte. Oroszországban a Richter legutóbbi gyorsjelentését követő tájékoztató alapján mostanában indulhat meg a forgalmazás, míg Kína kapcsán egyelőre nem fogalmazott meg prognózisokat a vállalat a piaci bevezetést illetően (az utóbbi piacra nem könnyű új terméket bevezetni, ez sokszor 3-5 évet vesz igénybe, egyes esetekben pedig az is előfordul, hogy további klinikai vizsgálatokat kell lefolytatni).



Ami Észak-Amerikát illeti, az Esmya fejlesztési és forgalmazási jogait az amerikai Watson Pharmaceuticals szerezte meg egy licensz-szerződés keretében azt követően, hogy a Richter megvásárolta a PregLem-et. A megállapodás értelmében a Richter a szállítást végzi és royalty bevételt kap. Kanadában jelenleg is zajlik a termék törzskönyvezésének folyamata, a Richter által adott prognózisok szerint a piaci bevezetés az idei év második felében történhet meg. Amerikában pedig 2015 második felében/2016 első felében kerülhet piacra az Esmya.



Mikor, mennyi bevétel jöhet?



A Richter a fontosabb régiók közül Európára és Latin-Amerikára fogalmazott meg bevételi előrejelzést. Az előbbi esetében 2013-ra 15 millió eurós bevételt várnak, míg a felfutás évében, mely 2015-16 környékén lehet, 100-200 millió euróra emelkedhet a forgalom. Ez utóbbi elsősorban attól függ, hogy sikeres lesz-e az Esmya terápiás kibővítése.



A Richter 2012 harmadik negyedévében indította el az Esmya hosszú távú, periodikus kezelésére vonatkozó fázis III. klinikai vizsgálatokat annak érdekében, hogy a jelenlegi terápiás indikációt kiterjessze, ezáltal több érintett beteg számára is lehetőség nyílhat a sebészeti beavatkozás elkerülésére. A vizsgálatok várható befejezési ideje 2014 második negyedéve.



Latin-Amerika esetében a jelenlegi várakozások szerint 2016-17 környékén jöhet a fellendülés az értékesítésekben, ami 30 millió euró forgalmat hozhat.



Érdemes lehet a Richter által adott előrejelzéseket az elemzői várakozásokhoz viszonyítani: Európa esetében a felfutáskor várt forgalom a Datastream konszolidált árbevételre vonatkozó konszenzusának 7-13%-át teszi ki, míg Latin-Amerika esetén a 2%-át. Ez összességében véve már jelentősebb katalizátornak tűnik, pláne ha figyelembe vesszük, hogy az originális készítmények profittartalma átlag feletti.







Az idei évre vonatkozóan februárban adott először bevételi előrejelzést a Richter az Esmya-ra Nyugat-Európában, a 15 millió eurós célkitűzést jelenleg is tarthatónak vélik (úgy is, hogy az idei első negyedévben összességében 2,6 millió euró forgalmat generált a készítmény).



Elemzői várakozások



Az Esmya esetében a hangsúly egyelőre a bevételeken van (és feltehetően lesz még évekig), így érdemes lehet az elemzői árbevétel várakozások alakulását is nyomon követni. A legutóbbi negyedéves gyorsjelentés óta mind a közelebbi, mind a hosszabb lejáratokra vonatkozó konszenzusos várakozások emelkedtek, ami részben arra utalhat, hogy az elemzők pesszimizmusa valamelyest enyhülhetett azzal kapcsolatban, hogy az európai forgalomba hozatal a periféria országok költségvetési problémái miatt elhúzódhat. Persze az sem mellékes, hogy a latin-amerikai forgalmazás elindításáról, valamint az ehhez kapcsolódó potenciális bevételekről az elmúlt hetekben adott hírt a vállalat.








A profit várakozások alakulását szemlélve felemás kép rajzolódik ki: az EBITDA-prognózisok jellemzően mérsékelt emelkedést mutattak a legutóbbi jelentés óta, míg az EPS-várakozásokban összességében stagnálás volt megfigyelhető.











Az EPS-konszenzus kapcsán ugyanakkor optimizmusra adhat okot, hogy a Datastream legutóbbi 4 hétben begyűjtött elemzői várakozásainak (2013, 2014) mediánja jelentősen felülmúlja a konszenzusos becslést, 8 illetve 12%-kal. Mindez arra enged következtetni, hogy a közeljövőben az EPS-konszenzus is megindulhat majd felfelé.



Összegzés



Meglátásunk szerint az elkövetkező évek nagy sztorija a magyar piacon jó eséllyel a Richter lehet, mely az elmúlt években tett erőfeszítések révén a nőgyógyászat és a központi idegrendszeri kutatások terén egy meghatározó originális portfólióval rendelkező gyógyszergyártóvá nőheti ki magát. Az utóbbi területen a cariprazine hozhat majd áttörést a társaság számára, a Richter saját fejlesztésű készítménye akár már jövő év közepén forgalomba kerülhet az USA-ban (itt egyelőre bevételi előrejelzéseket nem fogalmazott meg a társaság).







A Richter ráadásul földrajzilag is igen jól diverzifikált, legfontosabb piacai komoly növekedési potenciállal bírnak (Oroszország, FÁK, Kína), ami lehetőséget teremthet arra, hogy a globális gyógyszerszektorra nehezedő kihívások közepette is fokozatosan növelni tudja majd bevételeit.







A Richter részvényei jelenleg olcsónak számítanak mind hisztorikus, mind relatív értelemben véve, a fentebb említettek miatt azonban az értékeltség is emelkedhet a jövőben, jó eséllyel visszatérhet a korábbi évekre jellemző prémium árazás.












portfolio.hu