2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

E-útdíj: megjelentek az áremelési igények
2013.07.04
Egyéb hírek
142
Nem okozott eddig fennakadásokat a kiskereskedelmi áruszállításban az e-útdíj körüli káosz, de a belső rendszerben jelentősen nőtt az adminisztrációs teher − mondta lapunknak Gál Judit, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere. A logisztikai osztályon érezhetőek voltak az átállási nehézségek, de az ellátásban ez nem jelentkezett.

Jellemzően egyetlen kereskedő sem panaszkodott arra, hogy beszállítói nem érkeztek meg időben − amiből még probléma lehet, az az árképzés. A rendszer indulása előtt a kereskedők nem számoltak semmilyen drágulással, mostanra viszont befutottak a beszállítói áremelési igények, de ez kezelhetőnek látszik. Gál Judit elmondta, elsősorban azoknál a beszállítóknál mutatkozik komolyabb áremelési igény, akik az ország távolabbi pontjairól látják el a láncot, illetve alacsony árú terméket értékesítenek. Ezeknél 1-2 százalékos árnövekedésre lehet számítani, de nem most. Gál Judit szerint legfeljebb hónapok múlva érzékelhető az árakban az e-útdíj.




Ami pedig a saját logisztikai rendszert illeti, az Auchan, miként a többi nagy lánc is, igyekszik szétporlasztani a kamionok árumixében az útdíjnövekményt. Ez azt jelenti, hogy több nagy hasznú terméket csomagolnak a teherautókba, illetve növelik a gépkocsik telítettségét. Hasonló optimalizációt hajtanak végre a nagy beszállítók is, ezért nem lesz összességében kimutatható a kiskereskedelmi piacon az e-útdíj hatása.




napi.hu