2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Vegyük vagy adjuk el? Mi lesz most a forinttal?
2013.07.04
Egyéb hírek
142
Mennyi lesz a forint árfolyama augusztus végén és az év végén? Alulértékelt vagy felülértékelt nemzeti valutánk? Külföldi nyaralás előtt mikor érdemes devizát venni? Hogyan reagálnak a kisbefektetőik az alacsony kamatokra? Brókercégek elemzőit kérdeztük.

Samu János, a Concorde makroelemzője a forint árfolyamát augusztus végére 295, év végére pedig 285 forintra várja az euróval szemben. Arra a kérdésre, hogy a forint alulértékelt, felülértékelt vagy reálisan értékelt jelenleg, 290 és 300 forint/euró között, úgy gondolja, hogy a hazai fizetőeszköz kissé alulértékelt. Külföldi nyaralás előtt szerinte akkor érdemes forintot váltani, ha az az euróval szemben 290 forint alatt van az árfolyam.



Az alacsony hazai kamatszínvonalra a Concorde magánbefektetői úgy reagálnak, hogy a bankbetétekhez képest magasabb kockázatú/hozamú befektetéseket keresnek: részvényeket, vállalati kötvényeket illetve nemzetközi ETF-eket. (ETF: Exchange Traded Fund, tőzsdén kereskedett alap.)



Ne kelljen kapkodni



A Quaestor elemzői csapata augusztus végére 290-300, év végére 300-310 forintos eurót vár. Szerintük a forint „reálisan értékelt a pozitív, növekedésben bízó nemzetközi hangulathoz képest”. Külföldi nyaralás előtt legalább egy héttel érdemes megvenni a devizát, hogy a végén ne kelljen kapkodni – mondják.



Tapasztalataik szerint jelenleg a magánbefektetők inkább a forint gyengülésére spekulálnak. Az alacsony hazai kamatszínvonalra pedig a Quaestornál is úgy reagálnak, hogy magasabb hozammal kecsegtető befektetési lehetőségek felé fordulnak.



Igen érzékeny maradhat a forint



Az Erste makroelemzője, Nyeste Orsolya szerint a GDP több mint öt százalékával egyenlő külső finanszírozási kapacitásunk fontos támasza a forintnak, de a várhatóan tovább csökkenő alapkamat miatt összességében nem várnak érdemi forinterősödést a mostani szintekről. Az év végén várakozásuk szerint a 295-ös szint közelében tartózkodhat az EUR/HUF.



Ám a forintárfolyam volatilitása várhatóan fennmarad az elkövetkező fél évben. A külső hírekre érzékeny marad a kurzus, az amerikai jegybank eszközvásárlásaival, a program esetleges lassításával, kivezetésével kapcsolatos várakozások érdemben befolyásolhatják az EUR/HUF mozgásait. A feltörekvő piaci devizák közül a forint az egyik legvolatilisebbnek számít, az árfolyam igen érzékeny a külső környezet változásaira és a hazai gazdaságpolitikai turbulenciákra.



Ha jövőre jobban nő a gazdaság



A pozitív külső egyensúlyi helyzet, a külső adósság folytatódó leépülése támogatja az árfolyamot. A folyamatosan csökkenő kamatszint azonban jelenleg gátolja, hogy egy nagyon látványos forinterősödés bontakozzon ki. A folyamatosan csökkenő kamatszint ellenére azonban a forint javára szóló pozitív kamatkülönbözet várhatóan fennmarad, a magas külső eladósodottság ugyanis követel valamekkora kockázati prémiumot. Ezen tényezők összességében nem sugallnak sem jelentős erősödést, sem jelentős gyengülést.



Hosszabb távon a vásárlóerő-paritás elmélete sem sugall érdemi elmozdulást a mostanában megszokott szintekről. Az infláció lényegesen csökkent az elmúlt hónapokban, és várhatóan nem fog érdemben gyorsulni később sem. Ugyanakkor a reál-konvergencia folyamata elakadt az elmúlt időszakban, ami azonban várhatóan lassan újraindul majd, hiszen jövőre már az idei évre vártnál jobban nőhet a gazdaság.



Most is érdemes lehet vásárolni



E két tényező együtt lassú forinterősödés elindulását sugallja. Ha sávot kellene megadni, azt mondanánk, hogy egy viszonylag széles sávban, akár 280-310 között is jól értékeltnek tűnik a forint közép- és hosszabb távon is, a fundamentumok pillanatnyi állapotától függően – így az Erste.







privatbankar.hu