2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Listázza dolgozóit az Elmű?
2013.07.04
Munkahely
94
Az adatvédelmi hatósághoz fordul a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője, mert tudomása szerint az Elmű listázza egyes dolgozóit.

Németh Szilárd szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az Elműnél – amely korábban „a leggyorsabban és a legnagyobb erővel feküdt keresztbe” a rezsicsökkentésnek – belső utasítás alapján listázzák azokat a munkavállalókat, akik mandátumot szereztek például önkormányzati testületben. Az adataikat összegyűjtik, és eljuttatják a többségi tulajdonos RWE németországi központjába – fejtette ki a kormánypárti képviselő, de nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy mi lehet mindennek a célja. Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy esetleg tesznek-e pozitív vagy negatív jeleket is a listákhoz, arra utalva hogy ki „a mi emberünk” és ki nem. Közölte: a történteket elképesztőnek tartja, ezért az adatvédelmi hatósághoz fordul, azt tudakolva, megteheti-e mindezt a cég, és ha igen, milyen jogszabály alapján.



A kormánypárti politikus a tájékoztatón megerősítette azt a nemzetgazdasági minisztériumi tájékoztatást is, amely szerint a kabinet döntése értelmében a jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a szolgáltató állja, a fogyasztónak pedig a szolgáltatónál kell bejelentenie, ha olyan készüléket üzemeltet, amely felülvizsgálatra szorul.



Felelevenítette az ügy egyik előzményét, hogy a Főgáz 184 fővárosi társasház több mint 2500 lakásában megszüntette a szolgáltatást műszaki okok miatt, mert a lakástulajdonosok nem vizsgáltatták felül a vezetékeket. A felülvizsgálati díj szolgáltatókra hárításával teljes körűen érvényesülhet a rezsicsökkentés – hangsúlyozta a szakpolitikus, és jelezte a gázellátásról szóló törvény várható módosítását is.



Végül beszámolt arról, támogatja a közműszolgáltatások számlaképének további egyszerűsítését, központosítását.



Százezres megtakarítás családonként



Július 1-jével hat tétel díja mérséklődött a rezsicsökkentés keretében, a kormánypártok munkacsoportja azonban nyáron is dolgozik az energiaárak további mérséklésének lehetőségén – mondta Németh Szilárd hétfőn sajtótájékoztatón. Azt mondta, az eddig életbe lépett díjcsökkentések egy átlagos családnak évente mintegy 95-100 ezer forintos megtakarítást eredményeznek.





mno.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.