2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Az ország 80 százalékában nincs megoldva, hogyan jussanak cigarettához
2013.07.02
Egyéb hírek
140
A Nemzetbiztonsági Bizottság tagjai be szerettek volna tekinteni a trafik-pályáztatás irataiba, ugyanakkor ezt nem tették lehetővé a számukra - mondta Harangozó Tamás az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A szocialista frakcióvezető-helyettes szerint a trafiktörvény olyan abszurd, hogy akár a Monty Python is csinálhatta volna.

A trafiktörvényt nem gondolták végig - mondta Harangozó Tamás az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal kapcsolatban, hogy 1400 településen újrapályáztatnak, ha sikertelenül, akkor a helyi polgármester mondja majd meg, ki árulhat cigarettát. Az első trafikpályázati szakaszban 1415 településen lett érvénytelen a pályázat, ezeken a helyeken nem mozgó árusítással oldják meg a problémát, hanem ideiglenes kijelöléssel.



Az ideiglenes kijelölés maximum egy évre szólhat, de legfeljebb addig, amíg a területre kiírt koncessziós pályázat eredményes nem lesz. Az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta: az első napon is látható, hogy az ország területének 80%-án nincs megoldva, hogyan jussanak a fogyasztók dohányáruhoz. A politikus szerint az egész annyira abszurd, hogy a Monty Python is csinálhatta volna a törvényt – példaként említve, hogy a Nemzeti Dohányboltokban nem csak dohányárut, de fagylaltot is lehet majd kapni.



Harangozó Tamás elmondta: kormányváltás után a trafikügyben igazságot kell tenni, ugyanakkor ennek a pontos formája még alakult ki. A szocialista frakcióvezető-helyettes szerint aki a trafiktörvény előtt tisztességesen vállalkoztak, de nem nyertek el koncessziót, annak vissza fogják adni a trafikot, de a kártalanítás pontos forgatókönyve még nem került kidolgozásra.



Harangozó Tamás kijelentette: annál, ami most történt, még az is tisztességesebb lett volna, ha a városok vezetői mondták volna meg, hol és hány trafikot nyithatnak a pályázók. A politikus arról is beszélt, hogy a nemzetbiztonsági bizottság részéről bekérték a trafik-pályázatok iratait, de a kormányzat elutasította ezt a kérést.




hvg.hu