2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Három lépéses béremelés jöhet a közszolgáknál
2013.07.02
Munkahely
95
Három lépcsős közszolgálati béremelésről határoztak a szombati kormányülésen a Magyar Nemzet információi szerint. A lap keddi számában arról számol be, hogy 2014. január 1-jétől 15 százalékkal, egy évvel később újabb 10 százalékkal, míg 2016 első napjaiban további 5 százalékkal magasabb fizetést kapnak majd a közszolgálatban dolgozók.

Egy pontosan meg nem nevezett, a hétvégi tanácskozáson részt vevő forrás mindezt az ország gazdasági teljesítményétől is függővé tette.



A béremelés az Orbán-kormány által elindított egységes életpályamodell bevezetéséhez kapcsolódik, amelynek során megteremtették a kormánytisztviselők, a rendőrök, a katonák, a vám- és pénzügyi területen és a többi hivatásos állománynál dolgozók, továbbá az önkormányzatoknál és más közintézményeknél foglalkoztatott köztisztviselők által betöltött hivatások közötti átjárhatóságot - olvasható a cikkben.



Több ütemes béremelés a pedagógusoknál



Vasárnap Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere jelentette be, hogy lesz pedagógus béremelés és életpálya modell szeptember 1-től. Az emelés felét kapnák meg a pedagógusok szeptembertől, a másik felét jövőre.



A köznevelési törvény szerint az új illetményalap a mindenkori minimálbérhez igazodik majd, egyetemi végzettség esetén annak 200, főiskolai diploma esetén 180 százaléka lesz, írja a Magyar Nemzet. Ha a fizetési kategóriákon nem módosít a kormány, akkor ez azt jelenti, hogy a pályakezdő pedagógusok bére a mostani bruttó 122, illetve 129 ezer forintról 176, illetve 196 ezerre emelkedhet.



Balog Zoltán vasárnap példaként említette, egy harminc éve dolgozó pedagógus esetében összesen mintegy 110 ezer forintos béremelést jelent az életpályamodellel együtt járó béremelés.



A Magyar Nemzet birtokába került összesítés szerint az F kategóriába tartozó főiskolai végzettségű pedagógusok bére 71%-kal, a G osztályban lévő főiskolai végzettségű szakvizsgázott pedagógusok bére 62%-kal, a H kategóriában egyetemi végzettségűeknek 64%-kal, az I kategóriában egyetemi végzettségű szakvizsgázott pedagógusok bére pedig átlagosan 47%-kal lesz több. A szakvizsgával rendelkezők bérelőnye azonban a modell indításakor átmenetileg elveszik, mivel mindenkit a pedagógus I. fokozatba sorolnak, minősítő eljárással pedig leghamarabb 2014-ben lehet továbblépni.



A pótlékok is megugranak. Az osztályfőnöki pótlék jelenleg például 7 és 20 ezer forint között mozoghat. Ezt 18-53 ezer illetve 20-59 ezer forintra emelnék. Az intézményvezetői pótlék várhatóan 70 és 141 ezer, valamint 78 és 156 ezer forint között fog alakulni.



portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.