2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Lehetőség a magyar élelmiszernek
2013.07.01
Egyéb hírek
143
Hazánk jelentősen növelheti élelmiszer-ipari termékeinek kivitelét Horvátországba – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Vidékfejlesztési Minisztérium. Fórián Zoltán agrárpiaci elemző szerint azonban a horvátok teljes jogú tagsága e téren nem hoz alapvető változásokat.

Kedvező piaci lehetőséggel kecsegtet hazánk számára Horvátország uniós csatlakozása – közölte a lap kérdéseire a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. Az eddigi adatok alapján évről évre több agrár- és élelmiszer-ipari terméket exportálunk déli szomszédunkhoz. Tavaly 135 millió euró értékű árbevétel származott elsősorban a nagyobb hozzáadott értékkel feldolgozott agrártermékek értékesítéséből. Horvátországra alapvetően a törpegazdaságok a jellemzők, emiatt az agrárgazdaság a mezőgazdasági alapanyag-termelésre rendezkedett be. A termelői együttműködések, illetve az élelmiszer-feldolgozók fejlesztései még váratnak magukra. Így – vetítette előre a szaktárca – a horvátok csatlakozása után hazánk jelentősen növelheti élelmiszer-ipari termékeinek kivitelét. A minisztérium tájékoztatása szerint komoly érdeklődés érzékelhető a sertéshús, a tej, a szőlőcukor, a gyümölcscukor, illetve az állatok etetésére szolgáló készítmények iránt is.



Ugyanakkor Horvátország csatlakozása feltételezhetően nem veszélyezteti a hazai piacainkat. Esetleg a hozzánk érkező répacukor, illetve az ásványvíz tekintetében van némi félnivalónk. A cukorbehozatal ugyanis Horvátországból 2012-ben meghaladta a 63 millió eurót, ami az előző évhez viszonyítva 43 százalékos növekedést jelent, illetve a teljes Horvátországból érkező import 81 százalékát teszi ki ez a termék. Összességében – vélekedtek a tárca szakértői – Horvátország belépése előreláthatólag Románia 2007-es csatlakozásához hasonló folyamatokat indíthat el a hazai élelmiszer-gazdaságban. Keleti szomszédunk taggá válásának évében hazánk 43 százalékkal több agrár- és élelmiszerterméket exportált Romániába. Egy évvel később kivitelünk újabb 44 százalékkal emelkedett, s már meghaladta a 823 millió eurót. Azóta is folyamatos növekedés tapasztalható. Mindeközben a hazánkba érkező román áruk értéke is megduplázódott, ám a 180 millió eurós értékű román export messze elmarad a hazai kivitel értékétől.





mno.hu