2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Megint összeül az MSCI - Most még megúszhatja a Telekom?
2013.07.01
Munkahely
95
Hamarosan újabb index felülvizsgálatra kerül sor a Richter kikerülése óta sokak által megismert MSCI-nál, bár a vizsgálatok szempontjából figyelembe vett időszak csak július végén zárul le, a befektetőket két hazai papír miatt is erősen foglalkoztathatja a felülvizsgálat végkimenetele. A Magyar Telekom kerülhet most elsősorban fókuszba (a likviditást ilyenkor nem vizsgálja az MSCI) hiszen a kapitalizációs kritériumok ellenőrzése a negyedéves felülvizsgálatok elsődleges célja. Ha az MSCI felülvizsgálata június végével zárult volna, akkor már biztosan elmondhatnánk, hogy a Magyar Telekom bennmaradna a fontosabb indexekben, összességében pedig az augusztusi kiesésnek is igen alacsony valószínűséget adunk, ehhez ugyanis a részvényeknek az elkövetkező hetekben több mint 20%-ot kellene zuhanni (a jelenlegi dollár árfolyammal számolva). Jóval lényegesebb lehet majd a Telekom számára a novemberi féléves felülvizsgálat, ahol a papírok kisebb védettséget élveznek (50% helyett 33%-kal lehet csak alacsonyabb a kapitalizáció a minimálisan elvárt értéknél).

Index-felülvizsgálatok



A hivatalosan elérhető információk szerint az MSCI negyedéves és féléves gyakorisággal tart index-felülvizsgálatokat, az előbbiekre minden év februárban, májusban, augusztusban és novemberben kerül sor. Június hónappal egy újabb negyedév zárul le, a felülvizsgálat eredményeit pedig az MSCI augusztus 14-én teszi majd közzé, a változások pedig szeptember 2-től lépnek életbe.



A negyedéves index-felülvizsgálatok kevésbé összetettek, mint a féléves felülvizsgálatok (május, november), itt elsősorban bizonyos, méretre vonatkozó kritériumokat vizsgálnak felül - ezek alapján egy adott papír átkerülhet egy, a korábbinál nagyobb, vagy kisebb kapitalizációjú részvényeket reprezentáló indexbe.



Mindemellett megnézik ilyenkor a részvényszám és a közkézhányad esetében bekövetkezett változásokat is, és vizsgálják az ezekre vonatkozó minimum követelmények teljesülését. A részvényszámban bekövetkezett kisebb (a teljes forgalomban lévő részvénymennyiség 5%-ánál alacsonyabb) változásokat jellemzően ilyenkor rögzítik, a közkézhányadnál pedig a vonatkozó minimum kritériumok teljesülését mérik. Az MSCI ún. FIF-mutatót (Foreign Inclusion Factor) határoz meg, ami definíció szerint egy vállalatnál a részvények azon aránya, mely a nyilvános piacokon a nemzetközi befektetők számára elérhető.



Reflektorfényben a Telekom



A hazai részvények közül a Magyar Telekom számára lehet talán a legérdekesebb a soron következő negyedéves index-felülvizsgálat. Arról korábbi cikkünkben részletesen is beszámoltunk, hogy a társaság könnyen veszélybe kerülhet az MSCI-nál, a társaság a legutóbbi féléves felülvizsgálatkor az MSCI Magyarország sztenderd indexre (nagy és közepes kapitalizáció) vonatkozó minimum kapitalizációs kritériumot (2 375 millió dollár) már nem tudta teljesíteni.



Az, hogy a részvény nem esett ki a mid cap indexből - és ezzel együtt az országindexből -, az annak volt köszönhető, hogy az MSCI-nál van egyfajta puffer a rendszerben, az tényleges alsó korlátot a minimum kapitalizációs kritérium alatt 33%-kal húzza meg az index szolgáltató. Ennek célja vélhetően az, hogy egyfajta stabilitást biztosítson az indexeknél. A negyedéves felülvizsgálatok során az említett 33% 50%-ra emelkedik, vagyis ilyenkor a részvények nehezebben tudnak kiesni kapitalizáció szempontjából a megfelelő indexekből.



A soron következő negyedéves felülvizsgálatnál a Magyar Telekomra a fentebb említett minimum kapitalizációs kritérium vonatkozik (ez ilyenkor nem változik, csak a féléves felülvizsgálatnál), a számításoknál figyelembe vett időszak pedig július utolsó 10 kereskedési napja. Ahogy korábbi cikkünkben is jeleztük, az MSCI ezen időszakból véletlenszerűen választ ki egy kereskedési napot, és annak záróára alapján számolja a piaci kapitalizációt.



Ha a legutóbbi záróárat vesszük alapul, a Magyar Telekom nem tudja teljesíteni a 2,375 milliárd dolláros kapitalizációs elvárást, attól 34%-kal marad el. Bár a puffer most 50% lesz, nagy kérdés, hogy mi fog történni az árfolyammal az elkövetkező hetekben. Ha a jelenlegi dollár árfolyammal számolunk, azt mondhatjuk, hogy a Magyar Telekom árfolyamának a vizsgált időszakban 258 forint körül kellene lennie, hogy a papír kiessen az idexből, ez a mostani piaci árat 24%-kal múlja alul.



Érdekességképen megnéztük, hogy mi történne, ha június végével zárulna a kapitalizációnál vizsgált időszak az MSCI-nál, az alábbi táblázatból látható azonban, hogy a minimum kritériumnál legrosszabb esetben is "csak" 38%-kal lenne alacsonyabb a kapitalizáció.







Mindezek alapján úgy gondoljuk, hogy bár elviekben a következő negyedéves felülvizsgálat során kieshetnének a részvények az MSCI indexekből, ez a jelenleginél jóval alacsonyabb részvényárfolyam mellett következne csak be, így ennek a szcenáriónak a valószínűsége meglehetősen alacsony.



Kilátások



Jóval fontosabb lehet a Magyar Telekom szempontjából a következő féléves index felülvizsgálat, melynek eredményeiről az MSCI november 12-én számol majd be. Ahogy említettük, itt már 33%-ra csökken a puffer, az alkalmazott kereskedési nap véletlenszerű kiválasztása mellett azonban a számításokat itt nehezíti, hogy a minimum kapitalizációs kritérium is változik.



Ez utóbbi pontos meghatározása a nyilvánosan elérhető adatok alapján nem lehetséges, azt azonban valószínűsítjük, hogy az általános részvénypiaci hangulat függvényében változik. Emiatt a relatív teljesítményt lehet érdemes vizsgálni a papíroknál, hogy valamiféle képet kapjunk a folyamatokról. Az idei második negyedév során a világ fejlett piacai meglehetősen jól tartották magukat, a fejlődő piacokat azonban már ütni kezdték, a Magyar Telekom pedig az MSCI EM indexhez képest is alulteljesítő volt.







Mindez alapvetően kedvezőtlen a hazai távközlési cég szempontjából, hiszen növeli annak esélyét, hogy a piaci kapitalizáció a minimálisan elvárt szint alá csökken majd.



Összegzés



Véleményünk szerint a befektetőknek mostanra a Magyar Telekom esetében azzal a kockázati tényezővel is számolni kell, hogy a papírok kieshetnek a hazai országindexből - ezáltal pedig a sokkal fontosabb MSCI EM indexből -, hacsak a közeljövőben nem látunk éles fordulatot a részvények piacán (ami a széles piacokhoz képest felülteljesítést tudna generálni).



Ez utóbbinak az esélyét csökkenti, hogy a Magyar Telekom szempontjából a közelmúltban több kedvezőtlen hír is érkezett (nem meszelték el a francia telekomadót, emelkedik a vállalat adóterhelése, részben emiatt profit warning, kedvezőtlen folyamatok a macedón leánynál).
2013.06.27 13:44 Csőstül jönnek a rossz hírek - Borítják a Telekomot



Kell-e most figyelni a Richterre?



A negyedéves felülvizsgálatoknál a likviditás (ATVR) nem kerül fókuszba, emiatt a Richter szempontjából aligha lesz fontos a közelgő negyedéves felülvizsgálat. A novemberi viszont annál inkább, hiszen a gyógyszerpapíroknak a legutóbbi féléves felülvizsgálatkor sem sokon múlott, hogy visszakerüljenek az MSCI indexekbe. A likviditás további javulását támogathatja a közgyűlés által megszavazott részvény felaprózás is, ez azonban a társaság jelzése szerint csak szeptember vége, október eleje környékén valósulhat meg.









portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.