2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Jövőre életbe léphet a nincs több pályakezdő munkanélküli program
2013.06.28
Munkahely
93
6 milliárd eurót biztosít a következő hétéves költségvetési ciklusban az Európai Unió az ifjúsági garancia programra, ami azt volna hivatott elérni, hogy a 25 év alatti fiatalok ne legyenek négy hónapnál tovább munkanélküliek. Magyarországnak 15 milliárd forintnyi összeg juthat négy rossz helyzetű régióra, ami az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök súlyához mérten csekélynek mondható. Annyit azonban már elért az unió, hogy ezeket a pénzeket az első két évre csoportosítják, és talán lesz lehetőség a program újratöltésére. Eközben azonban egyre nőnek a feszültségek a periférián.

Az Európai Tanács most kezdődő kétnapos (június 27-28.) ülésének egyik fő napirendi pontja a növekedés és munkahelyteremtés, ezzel kapcsolatban az ifjúsági munkanélküliséget leküzdeni hivatott garancia program. Az Európai Tanács által már áprilisban jóváhagyott program értelmében a 25 év alatti munkanélkülieket úgy kell segíteni, hogy ha elhagyják az oktatást vagy elveszítik munkájukat, akkor legfeljebb négy hónapig maradjanak álláskeresők, ezt követően munkát, képzést vagy gyakornoki pozíciót kell nekik ajánlani. A cél, hogy a fiatalok munkatapasztalatot szerezzenek, és ne essenek ki a munkaerőpiacról.



Demográfiai veszélyek



A fiatalokat ugyanis különösen veszélyezteti a válság, a 25 év alattiak körében a munkanélküliségi ráta duplája a teljes népesség munkanélküliségének. Ráadásul az ifjúsági foglalkoztatási válság évtizedeken át érezteti hatását. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint a foglalkoztatottság javítására tett intézkedések halogatása elveszett generációhoz vezethet. A fiatalkorban tartós munkanélküliség ugyanis a későbbiekben is növeli az esélyét az újabb munkanélküliségnek és rontja a jövedelmi esélyeket. Európában a közelgő demográfiai problémák még inkább ráirányítják a figyelmet a bajra, a fiatalok munkanélkülisége ugyanis elvándorláshoz, a gyermekvállalás halasztásához illetve szociális feszültségekhez vezet. Görögországban már 64% a 25 év alattiak körében a munkanélküliség. Spanyolországban is 60% körüli.



Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztos újságírók előtt Brüsszelben elmondta, a magas munkanélküliség miatt bekövetkező gazdasági veszteség és komoly demográfiai következmények 3-4-5 országban már látszanak.



Csak a pénz kevés rá



Épp ezért kap figyelmet az EU ifjúsági munkahely garancia programja, ami ugyan jó irányba tett lépés, de úgy tűnik, a rá szánt források igencsak korlátozottak.



A 2014-2020-as uniós költségvetési keret 6 milliárd eurót szán a célra, amiből 3 milliárd euró az új forrás, a másik 3 milliárd a szociális alapból kerül átcsoportosításra. A forrásokat olyan térségek kapcsán lehet igénybe venni, ahol a fiatalok munkanélküliségi rátája 25% fölötti. Az egyes országok között nagy eltérések vannak e szempontból, Spanyolországban például jóformán az egész országra teljesül, így Spanyolország az egész 6 milliárdból akár 1 milliárd eurót is megkaphat. Magyarországon a hét régióból négy kerülhet a programba, a 6 milliárd euróból nagyjából 15 milliárd forint az, amit megkaphatunk.



Hogy ez mennyire kis összeg, ahhoz elég csak arra gondolnunk, hogy a közfoglalkoztatási programokra évente ennek nagyjából tízszeresét költi a kormány. Az NGM korábbi számításai szerint az ifjúsági garancia program végrehajtásához Magyarországon nagyjából 60 milliárd euróra lenne szükség. Az ILO szerint pedig összesen 21 milliárd euró kellene 6 milliárd helyett, de ha olyan mintaszerűen működő programot akar az EU, mint Dániában vagy Ausztriában, akkor 30 milliárd eurót kellene rászánni.



Orrnehéz költés és remény



Az első reakciók szerint a 6 milliárd euró csepp a tengerben, és ilyen méretű programmal nem lehet a problémát orvosolni. Ezért is állapodtak meg arról, hogy a 6 milliárd euró felhasználása orrnehéz (frontloading) legyen, azaz inkább az első két évben, 2014-2015-ben használják fel. Ezt követően feltölthető újra az alap, ha az Európai Unió ezt még mindig szükségesnek találja - magyarázta Andor László.



Az országoknak októberig kell benyújtaniuk konkrét programjukat a garancia programhoz, majd a forrásokkal való összekötésben a Bizottság fog segítséget nyújtani, hogy jövő januárban az ifjúsági program elindulhasson.



A gazdaság kilábalása nélkül azonban hiú ábránd volna a foglalkoztatottság kitartó javulására számítani.





portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.