2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Messi inkább fizet az adóhatóságnak
2013.06.28
Egyéb hírek
140
A közelmúltban a spanyol adóhatóság azzal vádolta meg Lionel Messit, hogy 2007-2009 között szerzett bizonyos jogdíjbevételeit nem adózta le megfelelően. A per szeptemberben kezdődött volna, a sztár azonban ezt nem várta meg. Az adóhatóságnak a 2010-2011-es időszakra vonatkozóan 10 millió eurós extra befizetést teljesített, az El Periodico szerint peren kívüli megállapodás részeként 15 millió eurót fizetett az adóhatóság által kifogásolt időszakra. A végső cech a 30 millió eurót is elérheti, azonban legalább így a hosszú jogvitát elkerülheti, ami akár börtönbüntetéssel is végződhetett volna.

Két héttel ezelőtt adta hírül a spanyol sajtó, hogy a világ egyik legjobban kereső focistáját, Lionel Messit az adóhatóság azzal vádolja, hogy 2007-2009 között szerzett 10,17 millió eurós jogdíjbevételét nem adózta le, ezzel az államot 4,2 millió euróval károsította meg. A vádak szerint a jogdíjbevételeket apja segítségével offshore számlákra menekítették, amelyet később úgy strukturáltak, hogy azt adózatlanul fel tudták venni.



2013.06.13 09:18 Adócsaláson kaphatták Messit



A Barcelona csapatának sztárja értetlenül állt a vádak előtt, a nagy visszhangot kapott ügy azonban gyorsan megoldódhat, a spanyol El Periodico már azt írta, hogy a sztár és a spanyol adóhatóság megállapodásra jutott, ilyen formában nem is kerül sor a hivatalos eljárás lefolytatására. A lap szerint Messi beleegyezett, hogy a vádakra válaszul 15 millió eurós kártérítést fizessen, ami több mint háromszorosa annak az összegnek, amit a hatóságok szerint nem fizetett meg.



Minden bizonnyal a sztár is belátta, hogy jobban teszi, ha nem megy bele az adóhatósággal egy hosszabb jogvitába, ugyanis ez nagyon sokat árthatott volna az imázsának. A pénzcsapok viszonylag gyorsan megnyíltak, néhány napja arról hallhattunk, hogy 10 millió eurót fizetett be utólagosan a sztár a 2010-2011-es időszakban szerzett - vélhetően a hatóság által támadható - jövedelemei után. Sőt a lap arról ír, hogy a 2012-2013 közepe közötti időszakra vonatkozóan további befizetést fog teljesíteni az állam számára, ezzel a végösszeg elérheti a 30 millió eurót.



A peren kívül megegyezés fájdalommentes megoldás a jövőre nézve, a Messi ellen indított per ugyanis szeptember 17-én vette volna kezdetét, és ha bűnösnek találják, akkor akár 5 év börtönbüntetés és akár 24 millió euró megfizetése várt volna rá. Kétségtelen tény, hogy olyan nagy áldozatot nem jelent a sztár számára, hogy kifizesse a cechet, a Forbes becslései szerint a világ 10. legjobban kereső sportolójáról van szó, a 2013. júniusi adatok szerint a jövedelembe a reklámbevételekkel együtt 41 millió euró.








portfolio.hu