2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Riasztó a fiatalok munkanélkülisége
2013.05.08
Egyéb hírek
128
Riasztó a fiatalok munkanélküliségeA gazdasági válság radikálisan átalakította a globális foglalkoztatás szerkezetét, aminek negatív következményei leginkább az ifjú munkavállalókat érinti - állapítja meg a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (ILO) egyik friss elemzése. A Globális ifjúsági foglalkoztatási trendek 2013-as kiadványa riasztó képet fest a jövő ifjú munkavállalóiról, akik száma 2018-ig folyamatosan bővülni fog, és globálisan eléri majd a 12,8 százalékos arányt.

A jelentés szerint az ifjúsági foglalkoztatási válság hosszútávú következményei még évtizedeken keresztül éreztetni fogják hatásukat, és egy veszélyeztetett generáció kialakulását eredményezhetik.Idén - a jelentés szerint - a fiatal munkanélküliek száma várhatóan eléri a 73,4 millió főt és a trend egyértelműen emelkedő. A foglalkoztatási struktúrák ugyanakkor régiónként eltérnek - hangsúlyozzák az ILO szakemberei. A legfőbb munkanélküli fiatalt a mediterrán régióban regisztrálják, elsősorban a Közel-Keleten és Észak Afrikában. Ezeken a területeken 23 és 28 százalék között ingadozik az arányuk, ám 2018-ra az átlagos ifjúsági munkanélküliségi ráta 30 százalékra fog nőni, ami szociális feszültségek kirobbanásával fenyeget - figyelmeztet az elemzés.Az Európai Unió déli államait is súlyosan érinti a jelenség, Görögországban és Spanyolországban a gazdaságilag aktív fiatal népesség több mint fele munkanélküli, de az egész térségben is 18 százalékos az átlag, igaz Európában várhatóan 2016-ra 17 százalék alá fog visszasüllyedni a mutató.
Az ILO jelentés készítői szerint nem csak a statisztikai átlagok fejezik ki a problémát, hanem az is, hogy átalakulnak a foglalkoztatási formák. A munkanélküliség időtartama jellemzően elhúzódik, miközben az ideiglenes foglalkoztatási formák terjedőben vannak. Probléma az is, hogy a foglalkoztatási krízis a nőket súlyosabban érinti, például az említett közel keleti és észak afrikai térségben a közöttük mért munkanélküliségi ráta 42 illetve 37 százalék. Ezzel szemben kelet és dél Ázsiában 9 százalék körül ingadozik.
A korai munkanélküliség halmozott hátrányokkal jár - figyelmeztet az ILO, például, hogy olyan bérromlást eredményez, ami évtizedekig éreztetheti hatását a munkavállaló életpályáján. Felmerül a készségek és a munkaerőpiaci kereslet közötti különbségek tartóssá válása, ami szociális kirekesztéssel fenyegetheti a fiatal munkavállalót. Következtetésként az ILO politikai főigazgató helyettese, José Manuel Salazar-Xirinachs az ifjúsági képzési és foglalkoztatási programok jelentős fejlesztését javasolja.napi.hu