2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Rendőrök toborozták a nyelvvizsgát vásárló klienseket
2013.05.09
Egyéb hírek
130
Rendőrök toborozták a nyelvvizsgát vásárló klienseketRendőrök és büntetés-végrehajtási tiszthelyettesek is érintettek az egy hónappal ezelőtt kirobbant nyelvvizsgabotrányban. A hvg.hu által megírt botránynak már 34 gyanúsítottja van, közülük 14-en rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai.

A hvg.hu március 28-án azt írta: összesen négy embert helyeztek előzetes letartóztatásba abban a nyelvvizsgacsalási ügyben, amelyben az eddigi adatok szerint két Pest megyei és egy budapesti nyelviskola egyes dolgozói érintettek. A bűnszervezet tagjai drága pénzért adtak el írásbeli feladatsorokat, és azt is elintézték, hogy a fizető jelöltek átmenjenek a szóbeli vizsgán - írtuk akkor.
Április 3-án arról számoltunk be, hogy a rendőrök és büntetés-végrehajtási dolgozó mellett ügyészek és neves ügyvédek is érintettek a nyelvvizsgacsalási botrányban és több száz vagy akár ezer gyanúsítottja lehet az ügynek. A Pest Megyei Ügyészség szóvivője akkor csak arról számolt be, hogy százötvenen érintettek.Az M1 szerda esti Híradójában azt mondták: rendőrök és büntetés-végrehajtási tiszthelyettesek toborozhatták azokat a vizsga előtt állókat, akik vizsga nélkül, pénzért kapták a bizonyítványt. Az ügynek már 34 gyanúsítottja van, közülük 14-en rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai.
A Híradó információi szerint az ügyészség hamarosan megkezdi annak a több mint 150 embernek a gyanúsítotti kihallgatását is, akik pénzt adtak a nyelvvizsga-bizonyítványért.
Kállai Gábor szóvivő a Híradónak elmondta, hogy az ügyészség mostanáig 34 embert hallgatott ki gyanúsítottként. Közülük tízen a rendőrség, négyen pedig a büntetés-végrehajtás állományában dolgoztak.
Fazekas Márta, az Oktatási Hivatal főosztályvezető-helyettese pedig elmondta: óvintézkedéseket terveznek, megpróbálják a biztonsági intézkedéseket megerősíteni.
Mint elhangzott: a gyanú szerint két Pest megyei és egy budapesti nyelviskolában adták pénzért az angol és német nyelvvizsga-bizonyítványokat. A középfokúért 300, a felsőfokúért 500 ezer forintot kértek. A Híradó értesülései szerint a vesztegetési ügyben érintett vizsgahelyek mindegyike a Rigó utcai nyelvvizsgaközponttal áll szerződésben. A Híradó úgy tudja, az intézmény egyik alkalmazottja is a gyanúsítottak között van.hvg.hu