2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Élre ugrott Magyarország a kockázati tőkében
2013.05.17
Egyéb hírek
124
Élre ugrott Magyarország a kockázati tőkében
Nyilvánosságra került az európai magántőke és kockázati tőke társaságok tavalyi aktivitásáról szóló évkönyv, ezek szerint jelentős visszaesésre került sor a szektorban, legyen szó a friss forrásbevonásról (-43%), a befektetésekről (-21%) vagy éppen a célvállatokból való kiszállásokról (-29%). Az EVCA összeállítása alapján a kihívásokkal teli gazdasági környezet az év első felére rányomta a bélyegét az iparágban, a második félév alapján viszont van ok a bizakodásra. A külső befektetők a hozamvadászat miatt keresik az alapokat, sőt egyre nagyobb az érdeklődés a kontinensen kívüli intézményi befektetők részéről. A javuló gazdasági környezetben és a banki források korlátozottsága miatt a vállalatok is érdekeltek az alternatív forrásbevonási lehetőségekben, így a befektetések és a kiszállások megindulására lehet számítani. Külön érdemes a magyar piacot kiemelni Európában, a kockázati tőke befektetések terén ugyanis hazánk előkelő helyen áll a Jeremie-program miatt.


Az EVCA (European Private Equity & Venture Capital Association) a közelmúltban tette közzé a tavalyi évre vonatkozó évkönyvét, amelyben az európai magántőke és kockázati tőke iparágról kaphattunk átfogó képet. Az alapul szolgáló PEREP_Analytics közel 2000 befektető társaságról tartalmaz információkat, a kezelt vagyon pedig meghaladja az 500 milliárd eurót. A 2012-es évkönyvben közel 90%-os lefedettséget tudtak elérni az EVCA-nál, ami azt jelenti, hogy az iparág főbb tendenciáit a közölt adatok hűen tükrözik. 


Lejtmenet minden téren



A 2012-es év nem sikerült jól a statisztikák alapján, a társaságok forrásgyűjtésének, befektetésének és kiszállásának értéke is jelentősen visszaesett éves szinten. Az alapok által összegyűjtött forrás 23,6 milliárd euró volt 2012-ben, amely 2011-hez képest 43%-os visszaesést jelentett. A legfőbb ok a befektetőktől szerzett tőke visszaesésben az volt, hogy a nagyobb társaságok aktivitása csökkent a piacon. Csak egy példa, míg 2011-ben 250 millió eurónál több pénzt 26 alap tudott elérni, addig 2012-ben ez a szám 13 esett vissza. A 250 millió eurónál nagyobb alapokba összességében 51%-kal kevesebb tőkét gyűjtöttek össze, mint 2011-ben, a kisebb alapoknál viszont nem volt ekkora zuhanás, a 250 millió euró alatti alapok által összegyűjtött tőke 25%-kal maradt el 2011-hez képest.



Az alapokba beszálló befektetők elsősorban a nyugdíjalapok és más alapkezelők közül kerültek ki, a részesedésük 20-20 százalékos volt. Ezt meghaladóan fontos befektetőknek számítottak a vagyonos magán és családi ügyfelek, a kormányzati szervezetek és az állami vagyonalapok, amelyek egyenként 10-12 százalékos részesedést értek el, ha a gyűjtött forrásokat nézzük. Érdekes jelenség, hogy az összes tőke közel 40%-a Európán kívüli intézményi befektetőktől érkezett, vagyis komoly érdeklődés mutatkozott az alapok iránt a kontinensen kívülről.



A magántőke és kockázati tőke alapok befektetéseit illetően vegyes volt a kép. A befektetések értékét nézve a 36,5 milliárd dollár 19%-os visszaesésnek felelt meg éves szinten, viszont ha a befektetések darabszámát nézzük, akkor a 2012-es 4975 vállalati befektetés hajszálnyival meghaladja a 2011-es értékeket. Mindez azt jelenti, hogy a célvállalatokba kihelyezett tőke átlagos nagysága csökkent. A befektetési aktivitás csökkenésének egyik oka az volt, hogy az év első felében a kontinensen a bizonytalan gazdasági környezet a befektetőket kivárásra sarkallta.



A befektetéseket jobban is megnézve azt láthatjuk, hogy a cégek 43%-a magántőkéhez első körben jutott hozzá, vagyis nem arról volt szó, hogy már egy befektetőt megjárt cég került volna egy új szereplőhöz. Sőt több mint 1000 cég volt, amely először találkozott a befektetőkkel és növekedési tőkére volt szüksége, vagyis arra, hogy a tulajdonrészének egy adott szeletének átadása fejében a növekedését finanszírozni tudja. A 36,5 milliárd euróból 28 milliárd euró magántőke alapok által végrehajtott kivásárlásokhoz kötődött. A kockázati tőkebefektetések 3,2 milliárd euróra csökkentek, a kisebb összegekkel beszálló befektetők közel 2900 cégbe fektettek be.



Külön érdemes Magyarországot kiemelni, ha a befektetésekről beszélünk, ugyanis hazánk nagyon előkelő helyezést ért el a kockázati tőke befektetések területén. Ha a GDP-hez viszonyított értékeket nézzük, és azt, hogy egy kockázati tőke befektető mekkora befektetést eszközölt hazánkban és esetleg külföldön, akkor a harmadik helyen álltunk az összesítésekben. Ennél is jobb a helyzet, ha azt nézzük, hogy egy magyarországi cégbe mekkora nagysású kockázati tőke érkezett GDP arányosan, mert ezen a téren elsők voltunk az EVCA adatai szerint. Mindez azért fordulhat elő, mert az EU forrásokból is felállított Jeremie-alapok egyre több pénzt fektetnek be, amely komoly felfutást idézett elő a piacon. Ettől eltekintve, ha a teljes piacot nézzük (a magántőke alapok befektetéseit is), akkor a lista hátsó felében helyezkedünk el.



Miután átnéztük, hogy az alapok mennyi forrást és befektetést tudtak eszközölni 2012-ben, már csak az maradt hátra, hogy kiderüljön a kiszállások értékét illetően mi történt a piacon. Az ECVA adatai szerint Európában több mint 2000 cégből szálltak ki a befektetők, ennek költsége 22 milliárd euró volt, ami 29%-kal maradt el 2011-től. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a kiszállások esetében csak a kezdő befektetett tőkét jelenítik meg, vagyis ez nem mutat semmit az alap befektetésen elért teljesítményét illetően. Az eladott cégek közel fele kockázati tőkét kapott, míg 23% növekedési tőkét. A legnépszerűbb kiszállási forma a szakmai befektetőnek történő eladás, egy másik pénzügyi befektetőnek való értékesítés és a leírás volt. A tőzsdei bevezetés nagyon alacsony szinten maradt, mindössze 3 kivásárolt cég és 5 kockázati tőke cég volt alkalmas arra, hogy a tőzsdén keresztül szálljanak ki belőle.



Vannak bizakodásra utaló jelek



Az EVCA véleménye szerint a 2012-ben jelentkező visszaesés az iparágban nem jelenti azt, hogy temetni kellene a szektort, inkább arról van szó, hogy az európai gazdasági környezet az év első felében annyire kiszámíthatatlan volt, hogy ez a tranzakciók elhalasztását vagy elvetését eredményezte sok esetben. A szövetség főtitkára, Dörte Höppner szerint a kihívásokkal teli makrogazdasági környezet ellenére a magántőke és kockázati tőke továbbra is meghatározó szereppel bír, segítségükkel meg lehet találni azokat a jó üzleti lehetőségeket, amelyek a jövő sikertörténetei lesznek.



A befektetések is azt mutatják, hogy több ezer új vállalkozás jutott tőkéhez az alapoknak köszönhetően, az összesített portfólió pedig még ennél is nagyobb számot tartalmaz, hiszen az alapok tartási periódusa jellemzően több év, akár 5 évnél is hosszabb. A külső befektetők érdeklődése töretlennek látszik, az alapkezelők igaz megfontoltabbak és kevesen szánják rá magukat, hogy nagyobb alapokat indítsanak, azonban az alacsony kamatkörnyezet támaszt ad a piacnak. A magas reálhozamok az intézményi- és magán befektetők számára is vonzóak lehetnek, a hosszabb távon gondolkozó nyugdíjalapok és biztosítók erős bázisát jelentik a szektornak.



A 2013-as év pedig nagyon jól indult, a gazdasági környezet javulásnak indult, bár azt is látni kell, hogy Amerikában jobbnak tűnik a helyzet, Európában még azért vannak problémák. Több országnak is folyamatosan meg kell küzdenie az adósságválsággal, a problémák kezelése pedig nem oldódik meg egy-két év alatt. A befektetői bizalom és a kockázatvállalási kedv visszatérése a piacra nagyon jó jel, ennek farvizén megindulhatnak a befektetések és akár a kiszállások is a szektorban. Sőt érkeztek nagyobb alapkezelőktől hírek, hogy nagyobb forrásgyűjtés lezárásokra is sor került, ami szintén optimizmusra ad okot.



portfolio.hu