2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Sokan bírálják a szolgáltatók panaszügyintézését
2013.05.21
Egyéb hírek
129

Sokan bírálják a szolgáltatók panaszügyintézését
Elégedettebbek az energiaszolgáltatókkal a fogyasztók, mint az előző években, de néhány területet még mindig kritikusnak értékelnek, a legtöbb bírálatot tavaly is a panaszügyintézés kapta – ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a legújabb fogyasztói elégedettségi vizsgálat eredményét szerdán.


Az egyetemes szolgáltatási körbe tartozó lakossági fogyasztók és nem lakossági felhasználók energiaszolgáltatókkal való elégedettségét évente megvizsgáltatja az MEKH, illetve jogelődje, a Magyar Energia Hivatal. A 17. alkalommal elvégzett kutatás a gázszolgáltatás esetében 7200 lakossági és 2400 nem lakossági, az áramszolgáltatás esetében pedig 7600 lakossági és 2600 nem lakossági fogyasztó véleményén alapul – közölte a hivatal.



Az áramellátás folyamatosságának hiányosságait, a hálózati hibák kijavításának hosszúságát továbbra is problémaként említették a megkérdezettek, bár az ezzel kapcsolatos megítélés évről évre javul. A megkérdezettek 40-44 százaléka érzékelt rövid, 31-34 százaléka hosszabb feszültségkimaradást, 20-24 százaléka feszültségingadozást, 10-12 százaléka pedig hálózati hibát. Az MEKH közleménye szerint ezek az értékek az utóbbi három év legkedvezőbb adatai.



Nagyobb teret kapott az online ügyintézés



Az ügyintézés során az internet egyre fontosabb szerepet kap. Annak ellenére, hogy elsősorban a telefonos ügyfélkapcsolati formát választanák a megkérdezettek, a tényleges kapcsolatfelvételben első helyen a személyes, majd az internetes, a harmadik helyen pedig a telefonos ügyintézés szerepel. Ez utóbbival kapcsolatos elégedettségi szint alacsonyabb. Kritikus pontként a körülményességet és a hosszú várakozási időt emelték ki a megkérdezettek.



A földgázellátás folyamatosságával a fogyasztók alapvetően elégedettek voltak. Megbíznak a fogyasztás mérésének pontosságában is, ezen a területen javult a bizalmi index. Sok kritika érte viszont a gázellátási szünetekről szóló tájékoztatás minőségét. Az internet e területen is egyre fontosabb szerephez jut az ügyintézésben, népszerűsége szinte megegyezik a személyes ügyfélszolgálatéval. A telefonos ügyfélszolgálattal a megkérdezettek elégedettebbek voltak, mint egy évvel korábban. A személyes ügyfélszolgálatot sokan kritizálták a hosszú várakozási idő miatt.



A felmérés szerint a szolgáltatók saját híreit, közleményeit a fogyasztók jelentős része nem követi, az érdekvédelemmel kapcsolatos információk sokkal inkább érdeklik őket, és ezzel a fogyasztók többsége elégedett volt.



mno.hu