2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Leállhat a forintot hajtó láthatatlan motor
2013.05.23
Egyéb hírek
126
Leállhat a forintot hajtó láthatatlan motor Próbálgatják az Egyesült Államokban, hogy mi lenne, ha befejeznék az élénkítést. A Fed kötvényvásárlási programja volt a forinterősödés láthatatlan motorja, de a leállítása után nem feltétlenül szállna el a forint, csak ha bepánikolnának a befektetők. 


Magyarországot az elmúlt közel egy évben egy láthatatlan motor segítette. Bár az Egyesült Államokból jött a segítség, nem a washingtoni Nemzetközi Valutaalap nyújtotta a kezét úgy, ahogy a magyar kormány szerette volna. Az amerikai jegybank (Fed) volt az, amely nyitva tartotta a havonta 85 milliárd dollár (közel 19 000 milliárd forint) pumpálására alkalmas pénzcsapot, hogy olcsó pénzzel segítse Amerika és ezen keresztül a világ gazdasági növekedését.



Most azonban úgy tűnik, a végéhez közelít a jegybanki élénkítés, amelyet tavaly nyáron még úgy hirdetett meg a Fed, hogy nem mondta meg, mikor fogja abbahagyni a programot. Egyelőre a Fed nem jelentette be, hogy leállítja a programot, de már az a tény, hogy belengették a kötvényvásárlások leállítását, bizonytalanságot okozott a piacon, a nagy külföldi tőzsdék menetelése megállt hétfőn és kedden.



A Fed eddig úgy segítette a gazdasági növekedést, hogy vevőként szállt be a piacokra, értékpapírok vásárlásával lejjebb szorította a kamatszintet. Magyarország azért élvezhette ennek előnyeit, mert a fejlett piacokon így már nem lehetett az inflációt meghaladó hozamokat elérni, a befektetők elkezdték felkutatni azokat a piacokat, ahol még lehet például államkötvény vásárlásával jól keresni.



Jó hely Magyarország a vadászatra



'Vadásszák azokat az országokat, ahol van még reálhozam' - magyarázta Sándor Dávid, az Investor vezető elemzője. Ebből profitál Magyarország is, a befektetők vásárolják a magyar papírokat - ezzel a forintot is erősítve. Magyarországnak vannak ugyan kockázatai, de az elemző szerint például az új, Matolcsy György-féle jegybanki vezetés iránti félelem már elmúlt. A kockázatok csökkenését a csődbiztosítási felár, az úgynevezett CDS-mutató (lásd ábránkat) is jelzi.



Sándor Dávid szerint a piacok szinte tényként kezelik, hogy a Fed már a program leállítására készül. Az elemző alapvetően két forgatókönyvet tartott lehetségesnek a program végére. Lehet, hogy megakasztja a tőzsdéket akár pánikot is okozva. Az sem kizárt azonban, hogy éppen azért nem zuhan majd a tőzsde, mert azt olvassák ki a befektetők a leállásból, hogy annyira jól megy a gazdaságnak, arra már nincs is szükség.



Kibírhatja a forint



Hogy miként hatna a magyar piacra - így a forintra is - ha az amerikai jegybankelnök, Ben Bernanke akár már szerdán bejelentené a program végét, főleg az határozza meg, melyik forgatókönyv valósul meg. Sándor Dávid szerint valószínűbb, hogy nem lesz nagy forintzuhanás, és a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési programja sem feltétlenül akad meg.



Az amerikai nagybankok egyelőre további kamatcsökkentéssel számolnak. A Morgan Stanley 3,5, a JP Morgan 3,25 százalékos magyar kamatszintet is elképzelhetőnek tart még az idén. Ezeken a szinteken még soha nem járt az alapkamat, de nemcsak emiatt nehéz megtippelni, mi várható, hanem azért is, mert az amerikai események nagyban befolyásolják a magyar döntéseket.



Charles Evans, a chicagói Fed elnöke a Reuters szerint azt mondta hétfőn, hogy egyelőre folytatódhat a kötvényvásárlás, de ősszel akár egyik pillanatról a másikra leállíthatják. Ez attól függ majd, hogy a munkaerőpiac stabil lábakon áll-e. Az elmúlt fél évben átlagosan 200 ezer munkahely jött létre havonta. Evans szerint a nagy kérdés az, hogy ez a következő hónapokban is fennmarad-e.



Amerika már jól van



A program leállításáról nem egyedül ő beszélt. Richard Fisher dallasi Fed-elnök is emellett érvelt, egyszerűen azzal, hogy 'már túl sokáig' volt nyitva a pénzcsap, és szerinte csökkenteni kéne a havi 85 milliárd dollárt. Fisher még tovább ment, azt is állította, hogy még több munkahely születhetett volna, ha a Fed nem avatkozik be ennyire a gazdaságba. A két helyi Fed-elnök után egy harmadik is megszólalt kedden, James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke már arról beszélt, hogy folytatni kellene a programot, igaz, a gazdaság javulása esetén ő is elképzelhetőnek tartja a pénzcsap szűkítését.



Hivatalosan nem közölt még semmit a Fed a program esetleges leállításáról, de az árulkodó, hogy két jegybanki vezető úgy hiszi, hogy jó állapotban van az amerikai gazdaság. Egyszer ugyan mindenképp abba fogja hagyni a pénznyomtatást a Fed, a kérdés tehát inkább az, hogy mikor és hogyan. Evans hirtelen hagyná abba, de csak ősszel, Fisher már most lépne, de egyelőre csak a vásárlás visszafogásával.



Szerdán beszél Bernanke, akkor talán többet megtud a piac arról, hogy merre indul a Fed, de ha nem mond sokat, annak is lehet jelzésértéke. A Financial Times szerint, ha Bernanke kerüli az élénkítés témáját, de jó képet fest a gazdaságról, akkor a befektetők egy rövid ideig tartó ajándékra következtethetnek.



origo.hu