2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Választások hamis adatokkal?
2013.05.29
Egyéb hírek
130
Választások hamis adatokkal? Az adatvédelmi hatóság vizsgálja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának informatikai nyilvántartását, miután felmerült, hogy a szervezet jogosulatlanul fér hozzá a termelők személyes adataihoz. 


Visszaélésgyanús esetekről számoltak be a Magyar Nemzetnek nevük elhallgatását kérő szőlőtermelők, akik szerint a most zajló hegyközségi választásokon manipulálták a szavazási arányok kiszámítását lehetővé tevő adatbázist. Az ügy előzménye: az idén hatályba lépett új hegyközségi törvény miatt minden borvidékén új választásokat kell tartani. A termelők az ültetvényfelületük alapján, hektáronként egy voksot adhatnak le, de egy gazda szavazati aránya sem haladhatja meg a hegyközségben leadható összes szavazat tíz százalékát.



A kifogásokat megfogalmazó egyik Zala megyei termelő úgy vélte, a hegyközségükben a választások előtt valakik manipulálták a nyilvántartó rendszert, amivel megváltoztatták az adott területen a szavazatok arányát. A rendszerbe állítólag olyan területeket is feltöltöttek, amelyeken a szőlőt már kivágták. A szóban forgó adatbázisba – amely igen érzékeny személyes adatokat is tartalmaz – elvileg csak a hegybírók és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa budapesti központjában dolgozó alkalmazottai férhetnek hozzá.



A Magyar Nemzet megkeresésére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila arról számolt be, hogy hozzájuk is érkezett állampolgári bejelentés a Hegyközségi információs rendszerrel (Hegyir) összefüggő adatkezelést kifogásolva. A hatóság az ügyben az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján 2013. április 17-én adatvédelmi hatósági eljárást indított.



mno.hu