2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Most lépi át a határt a lengyel Orbán-könyv
2013.05.31
Egyéb hírek
130
Most lépi át a határt a lengyel Orbán-könyv

Lengyelországot már meghódította, most arra készül, hogy Magyarországon arasson hasonló sikert az először lengyel nyelven megjelent Orbán-könyv, az Igor Janke tollából született Hajrá, Magyarok!


A Lengyelországban páratlan sikert arató könyv magyar nyelvű példányai már úton vannak a nagy terjesztők raktáraiba, de a vaskos kötet hivatalosan az Ünnepi Könyvhét székesfehérvári megnyitóján lesz majd először kézbe vehető és megvásárolható 2013. június 6-án, egy Borókai Gábor és Fodor Gábor részvételével szervezett vita keretében. A szerző, Igor Janke ugyanis őket is diktafonvégre kapta, amikor információkat gyűjtött alapos Orbán-életrajzához, amelyet a gyakorlott újságíró könnyed, érdekes stílusában, de hitelesen és szakmailag igényesen írt meg. Janke beszélt Orbán kortársaival, párttársaival, kollégáival, ellenfeleivel, valamint magával a miniszterelnökkel is. Emellett megismerte a tárgyban hozzáférhető legfontosabb dokumentumokat, a magyar kormányfő beszédeit, kritikusainak munkáit és kívülálló lététre precíz, a fontos részletekre is kiterjedő portrét rajzolt „Európa egyik legérdekesebb politikusáról”, ahogy a külföldi recenziók közül több is jellemzi a kötet alanyát, Orbán Viktort. 


Orbán és a westernhősök



Hogyan szerveződött meg a kollégiumban az új politikai elit? Mit mondott a haldokló Antall József miniszterelnök Orbánnak? Hogyan lett a liberális politikusból kereszténydemokrata? Miként építette ki a Fidesz a saját médiabirodalmát? Orbán harca reménytelen vagy Európában is sikeres lesz? Hányszor nézte meg Orbán a kedvenc westernfilmjét? Mit mondott Platininak fociról és politikáról? Ezekre a kérdésekre is választ ad a lengyelül „A csatár” címet viselő riportkötet, amelyet Magyarországon a Rézbong Kiadó rendezett sajtó alá.



A lengyel konzervatív újságíró és blogger, Igor Janke munkája alaposabb, tárgyilagosabb, informatívabb és jobb könyv minden, eddig idehaza megjelent Orbán Viktor-életrajznál – olvasható az előszóban, ami így folytatódik: a szerzőt nem kötik gúzsba személyes érdekek, belpolitikai és közéleti összefonódások. Szubjektív, saját élményeken és következtetéseken alapuló, egyben korrekt könyvet akart írni, közölve és megvizsgálva az alanyára nézve nem túl hízelgő információkat is. Mint mondja, nem rajongója Orbán Viktornak, és a könyvből kitűnik, hogy a magyarországi zsigeri előítéleteknek sem rabja. Nem befolyásolja őt sem a hívők üres rajongása, sem az Orbán-fóbiások vak gyűlölete. (…) Igazolva érezhetik a véleményüket azok is, akik a magyar miniszterelnökben a hatalmi technikák hidegvérű, nem egyszer könyörtelen sakkjátékosát látják, de azoknak sem kell csalódniuk, akik a különleges tehetségű és teljesítményű, a keresztény és nemzeti értékek mellett mélyen elkötelezett, európai léptékű politikust tisztelik Orbán Viktorban.



Fodor Gábor is ott lesz



A könyv ára 2900 forint, kapható a könyvesboltokban, a hipermarketekben és megrendelhető közvetlenül a kiadótól is (www.aeramentum.hu).



Az ünnepélyes és nyilvános könyvbemutató helyszíne a székesfehérvári Hiemer-ház házasságkötő terme (Oskola utca 2-4., bejárat a Városház tér felől), időpontja június 6., csütörtök, 14.00 óra. A meghívott vendégekkel (Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője és Fodor Gábor, a Liberálisok párt elnöke) a Rézbong Kiadó vezetője, Kovács Gergely beszélget a kötetről.



Angol nyelvű könyv a Fideszről



Oltay Edit – Berlinben élő szerző – A Fidesz és a magyar középjobb újrafeltalálása (Fidesz and the Reinvention of the Hungarian Center-Right) címen megjelent könyvét mutatták be az Európai Parlamentben. A Magyar Hullám közéleti és kulturális társaság által szervezett beszélgetést, illetve élénk érdeklődéssel követett vitát Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója, valamint Schöpflin György magyar néppárti képviselő vállalta.



mno.hu