2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Új vezető az OTP Alapkezelőnél
2013.06.03
Egyéb hírek
124
Új vezető az OTP Alapkezelőnél Komoly változás áll be az OTP Alapkezelő vezetésében, Hamecz István vezérigazgató távozott a cég éléről, június 1-től Köves Benedek vette át az irányítást az alapkezelőnél. A fő ok a váltás mellett, hogy Hamecz István az OTP orosz és ukrán leánybankjainál kap fontos feladatot, azonban az alapkezelőnél még az igazgatóságban elnöki pozíciót betölt, így a cég stratégiájának kialakításában meghatározó szereppel bír. Köves Benedek a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy alapvető változás nem lesz a stratégiában, a jövőben a legnagyobb kihívás számukra, hogy az alacsony hazai kamatkörnyezetben milyen válaszokat találjanak a befektetők kérdéseire. A befektetési alapok számára a környezet most támogató, azonban hónapok múlva elkezdődhet a befektetési alapokon belül is egy átcsoportosítás a kockázatosabb eszközök irányába, így vegyes- és abszolút hozamú alapok irányába. 


Az OTP Alapkezelő vezetésében változás történik, a legfőbb hír, hogy Hamecz István az elnök-vezérigazgatói pozícióból távozik, a formális átadás már pénteken megtörtént, az új vezető Köves Benedek, aki már több mint 10 éves vezérigazgató-helyettesi tapasztalatot szerzett. Hamecz István elmondta, hogy közel 6 éve azért érkezett az OTP Alapkezelőhöz, hogy a teljesítményeket javítani tudják, illetve az egész piac tudomást szerezzen arról, hogy piacvezetőként is tudnak kiemelkedő teljesítményt nyújtani az OTP Alapkezelő termékei. Ezeket a célokat el is tudta érni az intézmény.



Hamecz István elmondta, hogy az alapkezelőnél betöltött pozíciója mellett 2009-tól kezdődően egyre nagyobb szerepet töltött be az OTP orosz leánybankjánál, és most kapott egy olyan felkérést a szakember, hogy az OTP Bank orosz és ukrán leánybankjánál tölthet be fontos feladatokat. A napi operatív munkát Köves Benedek fogja átvenni, nyilvánvaló választásnak tűnt, hogy a cégen belülről jöjjön egy szakember és ne kívülről. Az OTP Alapkezelővel azért nem szakít teljesen Hamecz István, mert a cég igazgatóságának elnökeként továbbra is a stratégiai meghatározásáért fog felelni.



A korábban felállított stratégia mentén fog a cég továbbmenni, Köves Benedek elmondta, hogy piacvezető szolgáltatóként nagy a felelősségük, azonban a portfólió-kezelőik szakértelme garanciát jelenthet arra, hogy az alapok teljesítménye a felső kvartilisben legyen a következő években is. Fontos szempont az innováció az alapkezelőnél, az utóbbi években több innovatív termék is az OTP Alapkezelőtől került ki, az egyik legfontosabb eredmény, hogy a korábban csak privát banki ügyfelek által elérhető abszolút hozamú stratégiák ma már becsomagolt formában a lakossági ügyfelek számára is elérhetők, akár közvetlenül, akár biztosítói portfóliókon keresztül.



A piaci környezet nagyon kedvező az alapkezelési piac számára, az első négy hónapban a piac 16,4%-kal (560,4 milliárd forinttal) emelkedett, azonban az OTP 24%-kal tudta növelni a kezelt vagyont. A jó piaci teljesítmények mellett nagyon sokat számított a friss tőkebeáramlás, a legtöbb pénz az OTP esetében a kötvény- és abszolút hozamú alapokba érkezett. Az alapkezelőnél az alapokban kezelt vagyon 955,6 milliárd forint volt április 30-án, míg a teljes (intézményi állománnyal együtt) kezelt vagyon 1357 milliárd forint volt.



Köves Benedek szerint a legnagyobb kihívás a jövőben az alacsony kamatkörnyezethez való alkalmazkodás lesz. A historikusan alacsony alapkamat lehetőséget is jelent, a betétekben felhalmozott összegeket a lakosság már elkezdik átcsoportosítani, a kamatok ugyanis már nem elégségesek. A befektetési alapok ennek az átrendeződésnek az egyik legnagyobb nyertesei, bár nagyon sok pénz van pénzpiaci alapokban, amelyeknek a visszatekintő hozamaik csökkenni fognak, így az alapszektoron belül is egy átcsoportosításra lehet számítani a kockázatosabb termékek felé.



Nagy kihívás, hogy a befektetők sok esetben a visszatekinthető hozamok alapján választanak alapokat, ezek az értékek azonban nem lesznek már elérhetők, itt is korrekciónak kell megtörténnie. Az ügyfél-elégedettség nagyon sokat számít, azon dolgoznak az OTP Alapkezelőnél is, hogy versenyképes hozamot tudjanak hozni, és a befektetőket meggyőzzék arról, hogy még a visszaeső elérhető hozamok mellett is érdemes maradni a termékekben, esetleg átsúlyozva egy magasabb hozamot nyújtó eszközkategóriába. Pontosan ezért az OTP is azon van, hogy olyan termékfejlesztést csináljon, amely még a mérsékelt kockázatvállaló ügyfelek számára is ad alternatívát, például vegyes- és az abszolút hozamú alapok területén.



portfolio.hu