2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Elindult a jegybanki hitelprogram
2013.06.04
Egyéb hírek
127
Elindult a jegybanki hitelprogram Hétfőn igényelhették először a vállalkozások a növekedési hitelprogram olcsó kölcsöneit a bankoknál. A Magyar Nemzet információi szerint a fiókokban – ahogy már hetek óta – sokan érdeklődtek a 2,5 százalékos kamatozású termék iránt.


A kiemelkedő érdeklődésre egyébként a pénzintézetek számíthattak is, mivel a jegybank előzetes felméréseiből már látszott, hogy a kis- és közepes vállalkozások nagy része szívesen lecserélné devizahiteleit olcsó forinthitelre. A kérdés csak az, hogy a jelentkezők közül hányan felelnek majd meg a pénzintézetek kritériumainak. A jegybank reményei szerint a hitelezhető társaságok száma már csak azért is megemelkedik, mert egy 2,5 százalékos hitelt sokkal könnyebben ki tudnak gazdálkodni a cégek, mint egy 10 százalékosat. Az OTP Banktól a Magyar Nemzet ugyanakkor úgy értesült, hogy a kölcsön iránt érdeklődő cégek jelentős része nem tartozik a hitelezhető kategóriába. A visszautasítás azonban forrásaink szerint a jelentkezőknek sem jelenthet meglepetést, mivel sok olyan társaság van közöttük, amelyet korábban sem tartottak hitelképesnek a bankok. 


A jelenlegi tervek szerint a jegybank által finanszírozott hitelprogram augusztus végéig tart majd, ám már az elindulása előtt lehetett hallani olyan hangokat, amelyek az olcsó kölcsönök igénylési határidejének meghosszabbítását sürgették. Ezzel kapcsolatban Balog Ádám, a jegybank alelnöke hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése augusztus végén, szeptember elején leltárt készít a növekedési hitelprogramról, és elképzelhető, hogy annak meghosszabbítását javasolja.



mno.hu