2020.04.02 | Csütörtök
Áron napja

Az Unilever megvalósította a nemek közötti egyensúlyt a menedzsmentben
2020.03.05
Munkahely
284
.
Az Unilever menedzsmentszinten globálisan elérte a nemek közötti egyensúlyt, vagyis soha nem látott magas szintre, 50%-ra nőtt a női vezetők aránya. Hazánkban is hasonló eredményt mutat fel a vállalat, ráadásul az Unilever Magyarország most az Önszabályozó Reklám Testülettel együttműködve iparági felhívást kezdeményezett, melyben többek közt a reklámokban megjelenő személyek progresszív, sokoldalú ábrázolását, valamint a befogadás és a sokszínűség elfogadását szorgalmazza.

Az Unilever menedzsmentszinten globálisan elérte a nemek közötti egyensúlyt – egy évvel a saját maga által kitűzött határidő előtt. Ez azt jelenti, hogy korábban soha nem látott szintre nőtt a női vezetők aránya: a 2010-es 38%-ról 50%-ra emelkedett a nők részesedése globális szinten a menedzsment-munkakörökben, míg a nem ügyvezetői testületben eléri a 45%-ot. A magyarországi vállalat sem kivétel: a középvezetői és annál magasabb beosztású munkavállalók közt a nők aránya hazánkban is eléri a 47%-ot.

A vállalat különösen azokban az üzletágakban ért el előrelépést, ahol a nők hagyományosan alulreprezentáltak voltak. A pénzügyi területen például globális átlagban, menedzsmentszinten sikerült elérni az 50%-ot, míg az Unilever működési és technológiai központjánál (UniOps) ez az arány 47%-on áll. Az ellátási lánc esetében mutatkozott a legnagyobb fejlődés, itt immár a vezetők 40%-a nő.

Három lány édesapjaként különösen büszke vagyok az eredményeinkre. A nemek közötti egyenlőség megteremtése érdekében támogatjuk a rugalmas és otthoni munkavégzést, és ezért vezettük be 2018-ban azt, hogy a törvényben előírt 5 napon túl további 10 fizetett szabadnapot biztosítunk az újdonsült apukák számára, örökbefogadás esetén is.” – mondta Alberto di Leo, az Unilever Magyarország ügyvezető igazgatója. „Tavaly a Dove márkánkkal Magyarországon is elindítottuk a self-esteem programsorozatot, melynek célja volt, hogy különféle oktatóanyagok segítségével minél több lányt érjünk el és erősítsük az önbizalmukat. A tananyagokat elektronikusan is elérhetővé tettük az iskolák számára, sőt, a fővárosban unileveres kollégáink személyesen is tartottak iskolai órákat. A program révén közel 5000 diákot értünk el, az idén ezt meg szeretnénk duplázni.“

Az Unilever az ENSZ nemek egyenlőségével és a nők felemelkedésével foglalkozó szervezete, az UN Women által életre hívott Unstereotype Alliance tevékenységében is élenjáró szerepet vállal: e kezdeményezés célja, hogy a munkahelyeken és a reklámiparban is küzdjön az ártalmas nemi sztereotípiák megszüntetéséért. Emellett az Unilever Magyarország lokális szinten, az Önszabályozó Reklám Testülettel együttműködve iparági felhívást is kezdeményezett, melyben többek közt a reklámokban megjelenő személyek progresszív, sokoldalú ábrázolása, a befogadás, a sokszínűség elfogadását szorgalmazza. 


Forrás: Noguchi Porter Novelli
További hírek a kategóriából...
Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.

Működik a kötelező home office? A cégvezetők egy része nem bízik annak hatékonyságában
Nem mindenki nézi jó szemmel az otthoni munkavégzést egy friss kutatás szerint. Azoknál a szolgáltató cégeknél, ahol többnyire irodai munka folyik, a munkáltatók 90 százaléka távmunkára fogja küldeni munkatársait, amennyiben ezt a vírus megköveteli. Csaknem kétharmaduknál minden munkavállaló rendelkezik már most is otthoni szerver hozzáféréssel, tízből nyolcuknak van videókonferenciára is alkalmas biztonságos programja, minden harmadik pedig projektmenedzsment szoftvert is használ a mindennapi munkavégzéshez. A home office-hoz szükséges infrastruktúra tehát legtöbbjüknél már adott, a bizalom azonban részben hiányzik: a megkérdezettek csaknem egyharmada vallott úgy, hogy nem bízik a kollégákban, vagy legalábbis vannak kétségeik afelől, hogy otthonról is biztosan elvégzik a rájuk bízott munkát, derül ki a Dreamjo.bs és Az Év Irodája friss közös kutatásából.

Mielőbb nyitniuk kell az alternatív foglalkoztatási formák felé a magyar vállalatoknak
Kevesebb mint az alkalmazottak 4 százaléka teheti meg Magyarországon, hogy otthonról dolgozik. Európa szerte ráadásul hazánkban foglalkoztatják a legkevesebb embert részmunkaidőben. Az egyéni vállalkozók és a határozott munkaszerződéssel rendelkező kollégák aránya szintén jelentősen alulmúlja az uniós átlagot. A jelenlegi társadalmi és gazdasági helyzet, az alkalmazottak igényeinek átalakulása olyan extrém nyomás alá helyezi a cégeket, ami miatt lépéskényszerbe kerültek – hívták fel rá a figyelmet az EY tanácsadói, a vállalat alternatív foglalkoztatási formákkal foglalkozó szakmai rendezvényén.