2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

A pénztárgépcsere híre is fehéredést hoz
2013.06.07
Egyéb hírek
131
A pénztárgépcsere híre is fehéredést hoz Máris érezhető a pénztárgépcserét előíró intézkedés hatása. A Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek azt mondta: a hivatalos, hatósági adatok tanúsága szerint az új szabályok bejelentése óta egyes gazdasági ágazatokban – különösen a kiskereskedelemben és a vendéglátásban – megugrott a legális forgalom. 


– Feltételezhető, hogy a későbbi adóhatósági ellenőrzéstől tartva számos kereskedő, vendéglős és boltos a korábbihoz képest már most is több ügylet után ad nyugtát – mondta Pankucsi Zoltán. Rögzítette emellett: befolyhat az a 95 milliárd forint, amelyet a szaktárca az intézkedéstől remél. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az adóhatósággal állandó elektronikus kapcsolatban álló új kasszák bevezetése nyomán húsz–negyven százalékkal is nőhet a bejelentett ügyletek száma. – A várt 95 milliárdos többlet a teljes forgalom hat-hét százalékos bővülésével elérhető – tette hozzá.



Pankucsi Zoltán közölte azt is, jelenleg semmi nem indokolja a pénztárgépek cseréjéhez megszabott határidők módosítását. Felidézte: az elektronikus naplóval nem rendelkező, a köznyelvben csak kontrollszalagos kasszaként emlegetett gépeket június utolsó napjáig használhatják a gazdasági élet szereplői, a modernebb, elektronikus naplóval felszerelt készülékek december végéig üzemeltethetők. – A minisztérium folyamatosan figyeli, értékeli a folyamatban részt vevő hatóságok, a gyártók és az érintett vállalkozások visszajelzéseit – mondta a helyettes államtitkár. – Voltak ugyan kezdeti nehézségek – folytatta –, de a mostani viszonyok már arra engednek következtetni, hogy egy-két héten belül biztosan megjelennek az első működőképes új pénztárgépek a piacon. Ezt elősegítheti, hogy az engedélyező hatóság soron kívül tekinti át a gyártók beadványait, az adóhivatal pedig segítséget nyújt a tesztelni kívánó kasszacégeknek.



Felvethető ugyanakkor: mi lesz, ha a hónap utolsó napjáig csak kevesen jutnak új típusú készülékhez? Ez azért lényeges, mert július elsejétől az adóhatóság büntetést szabhat ki, ha valamely vállalkozás elektronikus naplóval nem rendelkező kasszát üzemeltet. – Az adóhivatal legfontosabb feladata jelenleg a pénztárgépcsere folyamatának támogatása, a gyártók és más érintett vállalkozások segítése – fogalmazott Pankucsi Zoltán. – Bírságolásra abban az esetben biztosan nem kell számítani – mondta –, ha a cserére kötelezett vállalkozás a piaci elégtelenségek miatt nem jutott pénztárgéphez. Az adózás rendjét meghatározó törvény szerint szankció nem szabható ki, ha az adózó önhibáján kívül, külső tényezők miatt nem tudott betartani valamely előírást.



Pénztárgépenként 50 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek december 15-ig az üzemeltetők gépeik Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) való bekötéséhez – tartalmazza a nemzetgazdasági miniszternek a hétfői Magyar Közlönyben megjelent rendelete.



95 milliárd folyhat be a pénztárgépek bekötéséből



Matolcsy György korábbi nemzetgazdasági miniszter tavaly októberben jelentette be azt az egyenlegjavító csomagot, melynek része volt a pénztárgépek Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) történő összekapcsolásából származó bevételnövekedés. A kormány 95 milliárd forintos többletbevételt remél az adóbeszedés hatékonyságának növelésétől. Matolcsy György az akkori kormányülés „egyik legfontosabb döntésének” nevezte, hogy a kormány 2013 során a NAV közreműködésével valamennyi pénztárgéphez bevezeti az online kapcsolatot.



mno.hu