2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Új korszakot nyit a Magyar Nemzeti Bank
2013.06.07
Egyéb hírek
129
Új korszakot nyit a Magyar Nemzeti Bank Új fejezet nyílt a Magyar Nemzeti Bank életében azzal, hogy a pénzügyi stabilitás megteremtése után a reálgazdaság támogatásával segíti a kormány gazdaságpolitikáját – mondta Gerendás János, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és pénzügyi elemzésekért felelős igazgatója csütörtökön Kiskunfélegyházán. 


A meghirdetett növekedési és hitelprogram annak a felismerése alapján lett összeállítva, hogy a jelenlegi világgazdasági és hazai környezet lehetőséget adott arra, hogy a MNB az elsődleges célján túl más célokat is figyelembe vegyen – fogalmazott az MNB igazgatója a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő Egyesület rendezvényén.



Gerendás János hangsúlyozta: a reálgazdaság támogatása nem csak magyar jelenség. A pénzügyi szakember szerint fontos, hogy limitált mérete legyen a programnak, valamint célzottan kell nyújtani a hiteleket. A program két pillére közül az elsőben az eredetileg tervezett 250 milliárd forint helyett 425 milliárd forintot hirdettek meg a fokozott banki érdeklődés miatt. A tervek szerint a MNB által nulla százalékos hitelt maximum 2,5 százalékos hitelmutatóval adhatják tovább a közvetítő bankok.



Nagyon fontosnak nevezte a bankszakember azt, hogy a kis- és közepes vállalkozások hitelhez jussanak, mert 2008 óta a hitelállományuk 25 százalékkal csökkent. A második pillért arra dolgozták ki, hogy a devizahiteleket forintalapúakkal váltsák ki. A tervezett 250 milliárd forinttal szemben 325 milliárd forintra emelték fel a rendelkezésre álló összeget. Gerendás János hozzátette: a kkv-k hitelállományának több mint a a fele devizában van, ami különösen a hazai piacra termelő vállalkozásoknak okoz nagy nehézséget.



Darabos Tamás, az Eximbank vezérigazgató-helyettese előadásában emlékeztetett arra, hogy a bank 2012-ben visszakerült a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, és a magyar exportőröket segíti abban, hogy a külpiacon sikerrel vegyék fel a versenyt. A helyi ipartestület székházát zsúfolásig megtöltő vállalkozóknak elmondta: az Eximbank és az MNB nem „konkurál” egymással, miután ők euró- és dollárhitelek biztosításával foglalkoznak.



Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Bács-Kiskun megye vállalkozói számára kirajzolódó gazdasági lehetőségről beszélt. Ennek alapját véleménye szerint a „Szerbia és Magyarország közötti történelmi megbékélés reménye” teremtheti meg. Ez a megye jövőjét a fejlesztések és a beruházások területén pozitívan fogja befolyásolni – fogalmazott a Nemzeti Fórum politikusa. Lezsák Sándor hangsúlyozta: korábban szinte egész Bács-Kiskun megye vállalkozásai részesedtek a határon átnyúló együttműködés eredményeiből, amely a jövőben ismét kiteljesedhet.



mno.hu