2020.08.08 | Szombat
László napja

A Magyarországon működő osztrák vállalkozások továbbra is jónak értékelik a magyar gazdaságot
2019.12.19
Munkahely
706
.
A Magyarországon működő osztrák vállalkozások egyharmada szerint a magyar gazdaság tovább javult, 40 százaléka pedig ugyanannyira vonzónak találta gazdasági szempontból 2019-ben az országot, mint egy évvel ezelőtt - közölte az ADVANTAGE AUSTRIA Magyarország - az Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya - az Osztrák Gazdasági Kamara külképviselete.

 Az ADVANTAGE AUSTRIA nemzetközi szinten végzett ABC-indikátor 2019 felmérésében Magyarországon 58 osztrák leányvállalat vett részt.

A válaszadók 24 százalékának előrejelzése szerint vállalkozásuk magyarországi befektetései növekedni fognak, ami azt mutatja, hogy osztrák szempontból Magyarország továbbra is vonzó gazdasági környezetnek számít - írják a közleményben.

Ugyanakkor a cégek következő évre vonatkozó várakozásai jóval visszafogottabbak, mint ahogy tavalyi felmérés eredményei mutatták: miközben 2018-ban a vállalatok 64 százaléka számolt emelkedő árbevétellel, 52 százalék több megbízással, 50 százaléka növekvő kapacitáskihasználással, addig jelenleg mindössze 38 százalék vár emelkedő bevételt, megrendelést, illetve 43 százalék számol jobb kapacitáskihasználtsággal.  

A felmérés szerint a válaszadók fele számít stagnálásra a foglalkoztatottak száma és a befektetés volumene tekintetében a következő 12 hónapban. A vezetők döntő többsége, 71 százaléka arról számolt be, hogy a munkavállalók jobb elérhetősége még vonzóbbá tenné Magyarországot. További fontos tényezőkként jelölték meg a munkavállalók szakképzését és termelékenységet.

Kimutatták, hogy a Magyarországon jelenlévő osztrák cégek várakozásai összességében inkább tartózkodóbbak a korábbi felméréshez képest, 41 százalékuk változatlan gazdasági helyzettel számol a következő egy évben az előző évi 55 százalékkal szemben, 43 százalékuk visszaesést vár a 2018 évi 22 százalékkal szemben, míg 16 százalék számít javulásra a 2018-as  23 százalék után.

A munkaerőhiány miatti növekvő bérszínvonal a helyi osztrák cégeket is jelentősen érinti. Arra a kérdésre, hogy hol jelentkezik leginkább az emelkedő bérek hatása, a vállalatok vezetőinek 41 százaléka jelölte meg a termék- vagy szolgáltatási árak emelkedését, 40 százaléka pedig a profitcsökkenést. 

Arra a kérdésre, hogyan válhatna még vonzóbb gazdasági térséggé Magyarország, a megkérdezettek elsősorban a munkavállalók elérhetőségében, képesítésében és termelékenységében, valamint a minőségtudatosság területén látnak még fejlődési lehetőséget.  

A szabályozói környezet tekintetében pedig a gazdaságpolitika kiszámíthatósága, a bürokráciacsökkentés, a korrupció és bűnözés elleni küzdelem, valamint a jogbiztonság területén várnak javulást a válaszadók.  

A közleményben hangsúlyozták, Ausztria Magyarország legnagyobb befektetői közé tartozik 10 százalékos részaránnyal, miközben az itteni osztrák vállalatok összességében 60 000 munkavállalót foglalkoztatnak. Jelenleg nagyjából 1200 osztrák vonatkozású cég  működik aktívan Magyarországon.  

Az ADVANTAGE AUSTRIA több mint 70 országban van jelen, közel 100 irodából álló, hálózata révén szolgáltatásokat kínál az osztrák vállalatoknak és nemzetközi üzletfeleiknek.

Forrás: MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.