2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

City: két százalék alá szoríthatja a rezsicsökkentés az inflációt
2013.06.11
Egyéb hírek
134
City: két százalék alá szoríthatja a rezsicsökkentés az inflációt A kedvezőtlen bázishatások belépése miatt valószínűleg 2 százalék körüli ütemre gyorsulhatott a múlt hónapban az éves összevetésű magyarországi infláció, a gyorsulás azonban jó eséllyel csak átmeneti, és az év második felében az idei eddigi mélypontnál is alacsonyabb inflációs számok várhatók – jósolták a májusról szóló keddi adatismertetés előtt londoni pénzügyi elemzők. 


Az MTI előzetes felmérésbe bevont nagy citybeli házak szűk sávra kiterjedő, 1,9–2,1 százalék közötti előrejelzéseket adtak a teljes kosárra számolt, tizenkét havi összevetésű májusi inflációra. Áprilisban 1,7 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon; ez 1974 óta a legalacsonyabb tizenkét havi ütem volt.



A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői 2,1 százalékig visszagyorsuló inflációt valószínűsítenek májusra, elsősorban az élelmiszer- és az üzemanyag-komponensben várhatóan határozott mértékben jelentkező bázishatások miatt.



A ház közgazdászai kimutatták, hogy az üzemanyagárak tavaly májusban 3,6 százalékkal csökkentek havi összevetésben, az élelmiszerárak pedig a szezonális átlagtól jóval elmaradó ütemben drágultak ugyanabban a hónapban. Ennek az éves bázisnak az alapján a JP Morgan londoni elemzői ezúttal e két termékcsoport ideiglenes drágulásával számolnak az idei májusi éves inflációs adaton belül.



1,5 százalékos infláció



A cég szakértői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy szeptemberre újabb inflációs mélypontot várnak; előrejelzésük szerint abban a hónapban már csak 1,5 százalék lesz a tizenkét havi magyarországi infláció az addig várhatóan életbe lépő újabb, 10 százalékos közműdíjcsökkentés nyomán, valamint az akkor ismét kedvezővé váló bázishatások miatt. A JP Morgan közgazdászai az idei év végén 2,2 százalék körüli éves összevetésű inflációt várnak Magyarországon.



A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is kissé gyorsuló, 2,0 százalék körüli tizenkét havi inflációt valószínűsítettek májusra, szintén elsősorban az üzemanyagárakban érvényesülő bázishatás alapján.
A ház közgazdászai Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban egyaránt a második negyedévre valószínűsítik az idei inflációs mélypontot, ugyancsak a mindhárom gazdaságban jelentkező bázishatások miatt.



A Goldman Sachs londoni elemzői szerint mindazonáltal a három országban ezután is csak enyhe ívű inflációs gyorsulás várható, és az inflációs ütemek jó eséllyel 2014 végéig a három jegybank célszintjei alatt maradnak.



A cég szerint Lengyelországban az idei harmadik negyedévre további dezinflációs hatást gyakorolhat, ha a szolgáltatók végrehajtják a háztartási áramdíjak tervezett, 2 százalék körüli csökkentését.



Kedvező hatása lesz a rezsicsökkentésnek



A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is 2 százalékos éves magyarországi inflációt jósolnak májusra. A cég szakértői szintén a tavaly májusi meredek üzemanyagár-csökkenésből eredő kedvezőtlen éves bázishatással magyarázzák az általuk várt gyorsulást, ők is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az idén várható újabb hatósági közműdíjcsökkentések miatt az év egészében alacsony inflációval számolnak Magyarországon.



Szintén gyorsuló, de továbbra is 2 százalék alatti inflációt várnak a múlt hónapról a Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai. A ház szakértői 1,9 százalékos tizenkét havi inflációt jósolnak a múlt hónapra, de előrejelzésük szerint már a nyár folyamán ismét lefelé indul a magyarországi inflációs ütem. A londoni elemzői közösségen belül ennek a cégnek a közgazdászai tartják érvényben az Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatmélypontjára vonatkozó legalacsonyabb előrejelzést is.



Akár 2,50 százalékra csökkenhet az alapkamat



A Bank of America–Merrill Lynch szakértői minapi felülvizsgált prognózisukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a jelenlegi magyarországi inflációs kilátások alapján, valamint a legnagyobb jegybankok várhatóan továbbra is rendkívül alacsonyan maradó irányadó kamatainak környezetében megvannak a feltételei további 2,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentésnek, és így a magyar jegybank alapkamata 2014 elejére 2,50 százalékig süllyedhet.



Az ehhez legközelebbi, de így is jóval magasabb előrejelzést a JP Morgan londoni elemzői tartják érvényben. A ház várakozása szerint az MNB az idei év végére 3,25 százalékig csökkenti alapkamatát.



mno.hu