2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Tényleg érdemes bankot váltani?
2013.06.14
Egyéb hírek
131
Tényleg érdemes bankot váltani? Miközben a banki számlatermékek díjai a közelmúltban emelkedő tendenciát mutatnak, az emberek még mindig bonyolult, időigényes adminisztrációs folyamatként tekintenek a bankváltásra, amellyel csak viszonylag kis megtakarítás érhető el. 


Másfél hónapja jelent meg a PSZÁF sajtóközleménye a bankváltás elősegítésére kidolgozott intézkedéscsomagról. Miközben a hitelintézeti számlatermékek díjai a közelmúltban emelkedő tendenciát mutatnak, az emberek még mindig bonyolult, időigényes adminisztrációs folyamatként tekintenek a bankváltásra, amellyel csak viszonylag kis megtakarítás érhető el. Mostani bejegyzésünkben annak járunk utána, vajon tényleg bonyolult-e a folyamat, és kinek érheti meg a váltás.



Elsőként érdemes megjegyezni, hogy a bankváltással kapcsolatos eljárásra nincs jogszabályi előírás, annak elveit önszabályozás keretében csak a Magyar Bankszövetség egy ajánlása foglalja össze. Ráadásul a pénzügyi intézmények bankváltással kapcsolatos tájékoztatási gyakorlata számos esetben hagy kívánnivalót maga után. A problémát érzékelve a PSZÁF vezetői körlevelében fogalmazta meg azt az elvárást, hogy az intézmények készítsenek egy egyoldalas, a lényegi információkat közérthető, átlátható, egyszerű nyelven összefoglaló dokumentumot, amelyben a bankváltással összefüggő tudnivalókat mutatják be a fogyasztóknak. Egyebek közt hívják fel a figyelmet arra: a bankváltás nyomán a meglévő bankszámla akkor szűnik meg, ha azt az ügyfél kifejezetten kéri, s a teljes bankváltáshoz minden egyéb, a bankszámlához kapcsolódó szerződést fel kell mondani. A körlevél melléklete mintát mutat be a tudnivalók összefoglalására.



Tegyük fel, hogy a pénzügyi intézmények ennek megfelelően járnak el, és a váltás folyamata – ha nem is lesz sétagalopp, de – egyszerűsödik. Adja magát a kérdés, hogy mit ér mindez, ha nincs miből választani, egyáltalán honnan lehet azt tudni, hogy melyik banknál milyen díjak vannak, s még ha ismerjük is a díjakat, képesek vagyunk-e azokat úgy összehasonlítani, hogy laikus szemmel is egyértelmű legyen, melyik az igazán előnyös. Itt érkeztünk el a pénzügyi felügyelet egyik legjobb alkalmazásához, a Bankszámlaválasztó programhoz. Az interneten kutakodva persze lehet még hasonló programokat találni, de olyat, amely kötelező adatszolgáltatás alapján, az összes aktuális ajánlatot személyre szabottan rangsorolja, biztosan nem. A program egyszerűen, gyorsan használható (kisfilm is van hozzá!), még a türelmetlenebb felhasználók is könnyen megbarátkoznak vele, és ami a legfontosabb: használható eredményeket ad. Tíz perc alatt bárki megtalálhatja a saját felhasználási szokásainak, igényeinek leginkább megfelelő bankszámlát. Itt nincs reklám vagy trükkös apró betű, a feltételek feketén-fehéren megjelennek a képernyőn. Sokat elárul, ha ezt a programot egy bank kiteszi az oldalára, számomra itt kezdődik a fogyasztóbarát hozzáállás.



De vajon valóban lehet így spórolni?



Összehasonlításul négy bank ajánlatát vetettük össze a program segítségével. A kiindulópont egy 40 éves, Fejér megyei lakos, akinek havonta 130 000 forint jóváírás érkezik a számlájára (a profilokat persze mindenki saját magához igazíthatja, és sok apró részleten is lehet finomítani). A táblázatból jól látható, hogy évente közel húszezer forint is megspórolható a megfelelő számla kiválasztásával. Az eredmény magáért beszél, ennyiért már bőven megéri váltani!



Természetesen azoknak sem kell keseregniük, akik nem használják az internetet. Tanácsadó irodáinkban országszerte 11 megyeszékhelyen bárkinek készséggel megmutatjuk a program működését, sőt a választáshoz is tudunk támpontokat adni. Mindenkit arra biztatunk, hogy számoljon, kérdezzen, váltson, mert van segítség, és megéri lépni!




index.hu