2024.07.21 | Vasárnap
Dániel, Daniella napja

Egyre népszerűbb a születési támogatás az OTP Egészségpénztárnál
2018.08.23
Bank
3616
.
Az idei év első hat hónapjában több igénylés érkezett a pénztártagoktól születési támogatásra, mint 2017 folyamán összesen. Az igénylésszámon túl az első félévben igényelt támogatás mértéke is meghaladta a teljes tizenkét hónapét. A növekedő tendencia az OTP Egészségpénztár várakozásai szerint az év második felében is megmarad.

Az OTP Egészségpénztár egészségpénztári szolgáltatásai mellett az önsegélyező szolgáltatások is egyre népszerűbbek a tagok körében, a születési támogatás például idén fél év alatt minden tekintetben felülmúlta a 2017-es év végi eredményeket. 2018. június végéig 8 százalékkal emelkedett a születési támogatást igénylők száma a teljes előző évhez képest. Az igénylők száma mellett a féléves igényelési összeg ugyancsak meghaladta a 2017-es értéket, ami már jelenleg is 28 százalékos növekedést jelent – így a Pénztár ismét rekord évet zár.

A születési támogatás keretein belül a gyermeknevelő szülők gyermekenként akár egymillió forintot is felvehetnek saját egyéni számlájukról, számlánként egyszer (fontos megjegyezni, hogy a gyermeknek nem kötelező bejelentett szolgáltatási kedvezményezettnek lennie). Az OTP Egészségpénztár tagja – gyermeke születését követő 120 napon belül - egyéni számlájáról maximum 1 millió forintot igényelhet születési támogatás címén, melynek kockázatmentes hozama a 12%-ot is meghaladhatja a 20%-os személyi jövedelemadó-visszatérítés révén (aminek a felső határa évi 150 ezer forint).

Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen nagymértékben növekedett az elmúlt években a születési támogatást igénylők száma. Ez arra enged következtetni, hogy az OTP Egészségpénztár által nyújtott születési támogatás valóban segítséget jelent a gyermeket vállaló szülőknek, illetve hogy tagjaink egyre tudatosabban használják ki az egészségpénztári megtakarítások előnyeit. Elkötelezettek vagyunk tagjaink egészséges életviteléhez való hozzájárulásban, melyhez a születési támogatáson keresztül már a születéstől kezdve adott a lehetőség. Azt is elmondhatjuk, hogy a magyar lakosság körében várható születések alapján további növekedést valószínűsítünk, hiszen a Pénztár taglétszámára vetítve akár évente 2.000 tag is igénybe vehetné ezt a szolgáltatást.” – mondta Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Az igénybejelentő nyomtatvány kötelező mellékletei a születési anyakönyvi kivonat, illetve örökbefogadás esetén a hatósági irat másolata.

A könnyebb érthetőség érdekében az OTP Egészségpénztár összeállított egy példát, ami a gyakorlatban szemlélteti magát a támogatást.


Példa:
József 2017 novemberében tudta meg feleségétől a jó hírt, hogy gyermekük születik. Mivel jól tájékozott Pénztártag volt, ezért már másnap kezébe ragadta okostelefonját, és feltöltött egészségpénztári számlájára 750 ezer forintot a Simple alkalmazás segítségével (melyből 716 ezer forint jóváírásra is került a pénztári költségek levonása után), azzal a céllal, hogy a gyermeke születésekor majd igénybe veszi a születési támogatást. 2018 februárjában meg is kapta a Pénztártól az adóigazolását, mely a fenti befizetés alapján 150 ezer forint adó-visszatérítésre adott lehetőséget. Igyekezett az adóbevallásával, és gyorsan be is küldte azt az adóhatósághoz, amely 30 nap múlva át is utalta a 150 ezer forintot pénztári számlájára. Így mire júliusban megszületik Lujza, az egyéni számláján 866 ezer forint és annak (negyedévente jóváírt) hozama áll majd rendelkezésre. Akkor gyorsan kitölti majd a születési támogatáshoz szükséges igénylőlapot, és a fenti összeget néhány napon belül vissza is kapja majd bankszámlájára.

Forrás: Café PR, OTP.hu