2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Vihar előtti csend az EU és Kína között?
2013.06.17
Egyéb hírek
135
Vihar előtti csend az EU és Kína között? Emelték a tétet az unió és Kína közötti kereskedelmi háborúban. Az egyszerű dömpingáras áruk után olyan, nagy hozzáadott értékű telekommunikációs termékekről, illetve a napelemiparról van szó, amelyek mind Peking, mind Brüsszel számára kulcsfontosságú területnek számítanak. Az államilag támogatott kínai telekommunikációs cégek könnyen letarolhatják az uniós piacot, ha nem lesz idejében ellenlépés. 


Túlságosan függ egymástól a külkereskedelem terén az Európai Unió, Kína és az Egyesült Államok, ezért nem valószínű, hogy – a korábbi árfolyamháború után – az utóbbi hónapokban élesedő kereskedelmi háborúban újabb frontokat nyitnának. Ennek ugyanis egyre több iparág inná meg a levét mindkét oldalon, és a kereskedelmi partnereknek az eddiginél jóval magasabb veszteségeket kellene elkönyvelniük. Mindez összességében egyik fél érdekében sem áll. – A konkrét ügy tavaly év végén kezdődött az Egyesült Államok és a kínai Huawei, illetve a ZTE telekommunikációs cégóriások, illetve az amerikai képviselőház közötti csörtével. Ennek nyomán a két vállalatot nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették – mondta a Magyar Nemzetnek Kutasi Gábor közgazdász. A Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszékének tanára hangsúlyozta, hogy a vita ezek után gyűrűzött át az Európai Unióba. Mint mondta, az ügy hátterében az áll, hogy a két kínai vállalatóriás hatalmas állami támogatásban részesül, amely jelentősen javítja külgazdasági pozícióit, és így versenyhátrányt okoz az amerikai és európai gyártóknak. – A kínai kormányzati támogatás stratégiailag kiemelten fontos Pekingnek, mert a jövőben az egyre nagyobb hozzáadott értékű termelést akarják fejleszteni. Európai szempontból szintén stratégiai kérdés, hogy a zöldenergiára alapuló munkahelyekre helyezzék a hangsúlyt, ezért nem akarják hagyni, hogy a kínai napelemgyártók alacsony árai jelentős hátrányba hozzák az uniós gyártást.



Merkel nem akar háborút



Az EU azt javasolta, hogy 47 százalékos vámot vessenek ki a kínai napelemgyártók termékeire, erről azonban végleges döntés még nem született. Kutasi Gábor kiemelte, hogy épp ezért ebben az esetben sokkal nagyobb lehet később a tét, mint több kínai könnyűipari termék esetében. Példaként hozta fel azokat az antidömping-eljárásokat, amelyeket Brüsszel már korábban kezdeményezett egyebek között a kínai cipők, ruházati termékek, illetve játékok területén. Kutasi Gábor a jelenleg dúló kereskedelmi harcban a telekommunikációs szektort ért sérelmek miatti, jelképes visszavágásnak nevezte a kínai részről az uniós borokra bevezetett védővámot, mivel a borimport mértéke az Európából érkező áruk csekély része, kevesebb mint egy százaléka. Hangsúlyozta: ha a vitát nem sikerül békésen rendezni, a háborúskodás olyan szektorokra is átterjedhet, amelyek érzékenyen érinthetik a német ipart. Elsősorban a luxusautók Kínába történő exportjáról van szó, amely az ott élő milliomosok magas száma miatt hatalmas piac az uniós gyártóknak, ezért valószínűleg nem kockáztatják a helyzet elmérgesedését.



A magyar szál



A kínai ZTE 2005-ben hozta létre magyarországi központját. A cégóriás jelenleg a világ ötödik legnagyobb telekommunikációs társaságának számít, s világszerte 70 ezer embernek ad munkát. Európában olyan erős üzleti partnerei vannak, mint a Vodafone, a Deutsche Telekom és a British Telekom. Magyarországon 2010-ben megkötöttek egy több évre szóló együttműködést a Telenorral, ami teljes hálózati korszerűsítésre vonatkozik. A ZTE saját márkás mobiltelefonjaiból már 200 ezret adtak el itthon. A magyarországi terveik között szerepel egy európai hálózati ellenőrző központ létrehozása. A Huawei szintén 2005-től működik Magyarországon; Pécsett és Komáromban összeszerelő, Biatorbágyon és Üllőn pedig logisztikai központot üzemeltet. A társaság magyarországi ellátó- és logisztikai központja az idén 30 százalékkal növeli a bevételeit, tevékenységének bővítése hazánkban folyamatos. Április közepén stratégiai megállapodást írt alá Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár, a magyar–kínai kétoldalú kapcsolatokért felelős kormánybiztos, illetve Philip Jiang, a Huawei Technologies elnökhelyettese Pekingben, ennek célja a kínai óriásvállalat itthoni tevékenységének bővítése.




mno.hu