2024.04.16 | Kedd
Csongor napja

Több mint 2,9 milliárd forintot kaphatnak az OTP Nyugdíjpénztár tagjai az államtól
2018.04.17
Bank
1966
.
Az OTP Nyugdíjpénztár tagjai rekord összegű adó-visszatérítésre jogosultak a 2017-es egyéni befizetéseik után. Összesen több mint 2,9 milliárd forint jár azoknak, akik figyelmesen töltik ki vagy ellenőrzik 2017-es évre vonatkozó adóbevallásukat.

Minden eddiginél nagyobb összeget igényelhetnek vissza az OTP Nyugdíjpénztár ügyfelei, a tavaly egyénileg befizetett, nyugdíjcélú megtakarításaik után. A 2017-es év végén 224 500 tagot számláló Nyugdíjpénztárhoz egy év alatt beérkezett egyéni befizetések az összes hozzájárulás 70 százalékát adták, ami meghaladta a 14,5 milliárd forintot, ennek köszönhetően a tagok összesen 2,9 milliárd forintot meghaladó adó-visszatérítésre lehetnek jogosultak. Ez az összeg 23 százalékos növekedést jelent a megelőző évi adatokhoz képes. Az OTP Nyugdíjpénztár az év elején, postai úton tájékoztatta minden tagját a pontos visszaigényelhető összegről.

Fontos határidő közeleg, ugyanis május 22-ig kell nyilatkozni az egyéni befizetések után járó adó-visszatérítésről, akik ezt nem teszik meg, eleshetnek ettől a kedvezménytől. Akkor is érdemes ellenőrizni a vonatkozó részt, amennyiben a személyi jövedelem-adóbevallás-tervezetet a NAV készíti elő.” – figyelmeztet Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. „A 2017-es befizetéseknek köszönhetően idén több mint fél milliárd forinttal nőtt a visszaigényelhető adókedvezmény összege az OTP Nyugdíjpénztárnál. Fontos megemlíteni, hogy a 20 százalékos adó-visszatérítésre csak az jogosult, akinek az adott évben keletkezett jövedelme után számított és határidőben megfizetett személyi jövedelemadója erre fedezetet nyújt.”– tette hozzá Nagy Csaba.

A tavaly január elseje és december 31. között beérkező egyéni befizetések után igényelhető adó-visszatérítésről május 22-ig rendelkezhetnek a pénztártagok. A visszajáró összegről az adóbevallás beadási módjának megfelelően online és papír alapú beadványon is lehet nyilatkozni. A hibátlanul beküldött adóbevallás elfogadása után 30 napon belül az eddigi befizetések mellé a nyugdíjpénztári számlára írják jóvá az adókedvezmény összegét, ami akár 150 ezer forint is lehet.
Forrás: OTP, Cafe PR