2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Szlovákia keletre nyitna
2013.06.17
Egyéb hírek
131
Szlovákia keletre nyitna A gyors és dinamikus fejlődést mutató keleti piacokat kell megcélozni – vélekedett Tomás Malatinsky szlovák gazdasági miniszter a tavalyi év kereskedelmi mérlegét elemző jelentés kapcsán. 


Szlovákia kereskedelme rendkívül erős szálakkal kötődik az Európai Unióhoz, ami a gazdasági növekedésére is kiemelkedő mértékben hat, s mert a tagországok többségében recesszió van, illetve stagnál a gazdaság teljesítőképessége, a kiszolgáltatottság veszélyekkel jár – áll a szlovák gazdasági minisztériumnak a tavalyi év kereskedelmi mérlegét elemző jelentésében, amelyet Robert Fico kormánya a múlt héten tárgyalt meg. A jelentés szerint 2012-ben pozitív számokkal zárt ugyan a külkereskedelem – a szlovák kivitel értéke meghaladta a 62 833 millió eurót, miközben a behozatal nem érte el az 59 224 milliót sem, vagyis 3609 millió volt a nyereség – ám a számok csökkenő tendenciát mutatnak. Ugyanakkor Szlovákia külkereskedelmi kapcsolatainak 83,9 százaléka kötődik az Európai Unió tagországaihoz, az elhúzódó gazdasági válság ezért súlyos kockázatot jelent az ország gazdaságára.



Tomás Malatinsky gazdasági miniszter a jelentés előterjesztésekor külön is felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovák kivitel számára „szinte teljesen elhanyagolt, hatalmas térségek” nyílhatnak meg. Egyebek mellett Afrikát említette, amely 0,6 százalékban részesedik a szlovák külkereskedelemből, de ennél is rosszabb a helyzet például Ausztrália és Óceánia esetében, avagy a földrésznyi Indiában.



Szlovákiának keletre kell nyitnia



A tárcavezető javaslata szerint Szlovákiának „a lehető leggyorsabban gyökeres változást kell elérnie az ipari és mezőgazdasági termékek, valamint a szolgáltatások exportja terén”, nevezetesen „a gyors és dinamikus fejlődést mutató keleti piacokat kell megcélozni”. A minisztérium dokumentuma első helyen említi Oroszországot, Kazahsztánt és Ukrajnát, illetve a közel- és távol-keleti országokat, Kínát, Dél-Koreát és Indiát.



Ezenkívül lényegesnek tekinti a tárca a szorosabb kapcsolatok kiépítését a latin-amerikai régióval, a Perzsa-öböl térségével és a Dél-afrikai Köztársasággal, utóbbiakat főként a különböző szolgáltatások és műszaki fejlesztések exportja szempontjából.




mno.hu