2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Matolcsy György szuperhatalmát is alaptörvénybe vésnék
2013.06.18
Egyéb hírek
131
Matolcsy György szuperhatalmát is alaptörvénybe vésnék Közösen kezdeményezi az alkotmány módosítását az MSZP és az LMP – Mesterházy Attila szocialista pártelnök és Schiffer András, az ökopárt társelnöke tegnap sajtótájékoztatón ismertette a javaslatot. E szerint kizárnák, hogy új adót vessenek ki, ha az államot fizetésre kötelezi egy (európai uniós) bírósági ítélet. 


Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban azt mondta, a bírósági ítéletek miatti adókivetés tilalmával annak vennék elejét, hogy a kormány a hibás döntéseinek következményeit az emberekre terhelje. Schiffer András pedig úgy fogalmazott, a kormányzat jogalkotási kudarcait nem lehet „elkúrtukadó” bevezetésével orvosolni.



Az MSZP és az LMP visszahozná továbbá az „actio popularis” intézményét, vagyis lehetővé tennék, hogy bárki közvetlenül az Alkotmánybírósághoz forduljon. Ha pedig az Alkotmánybíróság esetleges alkotmányellenessége miatt megsemmisítene egy törvényi rendelkezést, akkor azt öt éven belül csak négyötödös parlamenti többséggel lehetne az alaptörvény részévé tenni. Mesterházy Attila és Schiffer András az alkotmányosság rendszerszintű lebontását kifogásolta, azt, hogy ma már semmilyen korlát nem áll a kormánytöbbség előtt. Ezen szerintük csak úgy lehet változtatni, ha ismét teljessé teszik az Alkotmánybíróság hatáskörét – hangzott el kettejük tegnapi, közös sajtótájékoztatóján.



Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa szerint ugyanakkor „tévedésen alapszik” az MSZP és az LMP azon felvetése, amelyik négyötödös parlamenti többséghez kötné adott esetben az alkotmánymódosítást.





origo.hu